The Bird and the Blade – Megan Bannen

Geplaatst op 12 juni 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

The Bird and the Blade – Megan BannenThe bird and the blade door Megan Bannen
Uitgever: Balzer + Bray | Juni 2018
Genres: Young Adult, Fantasy, Historische fictie
Aantal pagina's: 416
ISBN: 9780062674159
Uitgave: Hardcover, Luisterboek
Goodreads
two-half-stars

As a slave in the Kipchak Khanate, Jinghua has lost everything: her home, her family, her freedom … until the kingdom is conquered by enemy forces and she finds herself an unlikely conspirator in the escape of Prince Khalaf and his irascible father across the vast Mongol Empire. On the run, with adversaries on all sides and an endless journey ahead, Jinghua hatches a scheme to use the Kipchaks’ exile to return home, a plan that becomes increasingly fraught as her feelings for Khalaf evolve into a hopeless love.

Jinghua’s already dicey prospects take a downward turn when Khalaf seeks to restore his kingdom by forging a marriage alliance with Turandokht, the daughter of the Great Khan. As beautiful as she is cunning, Turandokht requires all potential suitors to solve three impossible riddles to win her hand—and if they fail, they die.

Jinghua has kept her own counsel well, but with Khalaf’s kingdom—and his very life—on the line, she must reconcile the hard truth of her past with her love for a boy who has no idea what she’s capable of ... even if it means losing him to the girl who’d sooner take his life than his heart.

The Bird and the Blade is a lush, powerful story of life and death, battles and riddles, lies and secrets from debut author Megan Bannen.

Ik heb heel wat fantasyboeken in de kast staan die me wel aanspreken, maar vervolgens heel lang staan te wachten tot ze aan de beurt zijn. Met The bird and the blade was dit net zo. Tot ik zag dat het boek ook als luisterboek op Storytel stond (ik luister graag boeken van mijn TBR). Ik besloot het boek op deze manier op te pakken en hoopte dat ik meegevoerd zou worden naar de andere kant van de wereld, om weg te dromen bij een andere cultuur.

Jinghua is een slaaf. In het verleden had ze het best goed, maar nu is ze alles kwijt. Maar als ze de kans krijgt om prins Khalaf en zijn onuitstaanbare vader te helpen, grijpt ze die aan. Hun tocht neemt hem mee dwars door het Mongoolse keizerrijk, waar zij vluchten voor iedereen die het op hen gemunt heeft. Khalaf, die verbannen is, ziet maar een uitweg om dit op te heffen: trouwens met de kroonprinses. En kroonprinses Turandokht laat iemand alleen maar met haar trouwen als hij drie raadsels weet op te lossen. Vele jongens gingen Khalaf voor, maar stierven omdat ze een fout maakte. Jinghua helpt Khalaf met alles, maar begint langzaam meer voor de prins te voelen. Hun leven staat op het spel, kunnen ze hier uitkomen?

Wat ik fantastisch vind aan het boek, is de setting. Ik waande me echt even in het verre oosten. Ik vond het heerlijk hoe de personages ook allemaal een andere cultuur hadden en hoe dit botste of juist een extra dimensie gaf. Hoe ze elkaars taal leerden vond ik een dynamiek opleverde die me enorm aansprak.

Wat me minder aansprak was hoofdpersoon Jinghua. Ik vond haar een ontzettende dramaqueen. Voor mijn gevoel stond ze gedurende het hele boek op het punt van huilen, wat haar irritant en ongemakkelijk maakte. Misschien lag dit aan de verteller, maar ik vond haar nogal zeurderig.

De plot is oke, maar ik zag alles eigenlijk al aankomen. Dat neemt niet weg dat het prima in elkaar zat. Het einde verraste me wel, maar als ik van te voren meer over het verhaal geweten had, had ik ook dit kunnen zien aankomen.

Wist je trouwens dat dit ook een hertelling is? Ik niet. Ik las het toevallig op goodreads terwijl ik dit aan het schrijven was. Het is een hertelling van de opera Turandot. En het volgt het verhaal vrij trouw. Het boek is dan ook standalone.

Ik denk dat het vooral door het luisteren komt dat dit verhaal een goede indruk op me heeft gemaakt. De romantiek boeide me weinig, evenals het politieke spel: ik vond vooral de setting leuk en hoe goed Jinghua’s cultuur naar voren kwam (voor mij). Ze kwam echt tot leven, ook al vond ik haar irritant.

Hou je van romantische verhalen in een historische fantasysetting? Dan is The Bird and the Blade wel wat voor jou.

Al met al heb ik The bird and the blade wisselend ervaren. Ik vond de setting fantastisch, evenals hoe de verschillende culturen naar voren kwamen, maar de plot vond ik matig, evenals Jinghua’s persoonlijkheid (ik vond haar erg zeurderig). Nu ik weet dat het verhaal eigenlijk de complete opera volgt, vind ik het misschien nog wel meer tegenvallen… Nou omdat het slecht is, maar omdat het verhaal zo veel origineler had kunnen zijn.

two-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.