Tarot: wat is het en wat kan je er mee?

Geplaatst op 16 augustus 2020 door Emmy in Spiritueel / 1 Comment

Sinds een aantal maanden ben ik steeds meer bezig met hekserij. Iets wat ik als tiener al mega interessant vond, maar uiteindelijk steeds minder mee deed omdat ik weinig mensen om mij heen had die er ook mee bezig waren. Toch bleef het altijd kriebelen. Nu is het zo gelopen dat ik die mensen wél om me heen heb en we samen een leerproces zijn aangegaan. Er komt van alles aan bod, zo ook tarot!

tarot

Nu had ik zelf vroeger wel een set, maar werkte ik vooral met orakelkaarten. Tarot trok me wel, maar het feit dat ik al die kaarten uit mijn hoofd moest leren, geen geld had voor de set die ik eigenlijk wilde én eigenlijk gewoon te jong was. Nu zit ik in een heel andere levensfase en ben ik genoeg gegroeid om de kaarten te kunnen (leren) interpreteren. Ik heb ondertussen de set die ik zo graag wilde en dus trek ik zo nu en dan een dagkaart.

Een tarotset bestaat uit 78 kaarten. 22 kaarten binnen de grote Arcana, met kaarten als ‘de dood’, ‘de maan’, en ‘de keizer’. De rest van de kaarten zijn onderverdeeld in vier sets: staven (vuur), pentakels (aarde), zwaarden (lucht) en kelken (water). Elke kaart staat voor een aantal thema’s en de afbeedingen zitten vol symboliek. Mijn set is bijvoorbeeld heel narratief, omdat ik het prettig vindt om de symboliek van de kaart af te lezen in plaats van kenmerken uit mijn hoofd te leren. Ik vind het heerlijk om al die thema’s met elkaar te verbinden. Voor mezelf, maar ook voor een ander.

Ik zie de kaarten als boodschappen van het onbewuste die jou helpen om aspecten van je leven duidelijk te maken. Ze bevestigen iets, of ze benadrukken een kant die je nog niet hebt gezien.

Leren doe ik niet alleen. Demi helpt mij daarbij, zij heeft al jarenlange ervaring met tarot en is een kei in allerlei leggingen. Zij helpt ons groepje op allerlei vlakken binnen hekserij en daar ben ik haar heel dankbaar voor. Ik heb een aantal vragen aan Demi gesteld. Demi is sinds kort een instagrampagina voor tarot gestart en kan jou ook helpen met een legging.

lady of the lake tarot

Stel jezelf eens voor: wanneer begon je met tarot?
Dan beginnen we maar eerst met mijn naam. Ik ben Demi, ladyofthelake.tarot op Instagram en booksandparchment op Bookstagram. Ik ben rond mijn 14de begonnen met tarot. Althans met het ontdekken van tarot. Echte leggingen ben ik rond mijn 17de gaan doen. Ik ben eerst begonnen met kaarten leggen door middel van gewone speelkaarten. En vanuit daar ben ik bij tarot terecht gekomen. Ik kom uit een vrij spiritueel nest dus ik ben al vrij jong in aanraking gekomen met tarot en andere manieren van divinatie.

Kan je kort uitleggen wat je met tarot kan en wat dit voor jou betekent?
Tarot kan helpen bij bijvoorbeeld vragen waarin je vastloopt, of problemen waar je tegen aan loopt. De kaarten kunnen soms een perspectief bieden waar jij nog niet aan had gedacht. Ook heb je iets als een dagkaart, bij iedere kaart horen woorden die die dag centraal kunnen staan voor je.
Voor mij betekent dit dat ik regelmatig even een legging doe. Soms zomaar zonder vraag. Maar ook als ik erg twijfel of ik wel de goede richting op ga pak ik er graag de kaarten bij. Natuurlijk is dit alles een indicatie van hoe het zou kunnen zijn, het is geen toekomst voorspellen en ook staat er niks vast.

Welke set gebruik je?
Ik gebruik zelf een klassieke Rider-Waite tarot set. Heel veel andere sets zijn hierop gebaseerd en gebruiken als kernwoorden vaak dezelfde woorden. Het is de meest bekende set en ook een makkelijke om mee in te stappen. Als je zelf een set wil is het vooral belangrijk om te kijken tot welke set je je aangetrokken voelt.

Welke kaart vind je het best bij je passen?
De kaart die ik het meeste trek in leggingen voor mezelf is de Hoge Priesteres. Zij staat voor intuïtie, het vrouwelijke goddelijke, kennis, spiritualiteit en het onderbewuste.
Ik vind dat deze kaart bij mij past omdat ik al jaren bezig ben met wicca en hekserij, hierbij staat vaak het vrouwelijke centraal. Verder vertrouw ik zelf ook erg veel op mijn intuïtie, en ook bij tarotleggingen komt intuïtie kijken.
Of het verder de kaart is die het beste bij mij past vind ik moeilijk om te zeggen, ik denk dat dat ook per dag wel verschilt.

Hoe werkt een legging en welke legging spreekt je het meest aan?
Als iemand bij mij komt voor een legging begin ik zelf met de kaarten schudden. Je hebt verschillende soorten leggingen en aan de hand daarvan moet mijn klant zich op een vraag/probleem concentreren of mag hij/zij gewoon wat meer afdwalen voor een algemene legging.
Als ik iemand fysiek voor me heb zitten laat ik altijd die persoon de kaarten pakken, zo zorg ik ervoor dat ik mijn energie niet projecteer op de kaarten voor deze persoon. Als ik afstandslezingen doe pak ik ze wel zelf maar dan doe ik vooraf een meditatie zodat ik zo ‘puur’ mogelijk ben.
Daarna komt het moeilijke deel, namelijk de kaarten interpreteren. Je hebt de major en minor Arcana en alle 78 kaarten hebben eigen kernwoorden en symbolen. Aan de hand daarvan ga je dan kijken hoe deze kaart op een situatie van toepassing kan zijn. Soms is het super duidelijk en makkelijk, andere keren moet ik er meer kaarten bij laten pakken zodat het duidelijker wordt.

Ik heb 2 favoriete leggingen. Een dagkaart legging, omdat deze lekker simpel is en fijn om de dag mee te beginnen of afsluiten.
En een Keltisch kruis legging. Dit is een uitgebreide legging die vooral gebruikt wordt bij vragen of problemen. Wat ik hier fijn aan vind is dat zaken als de personen om je heen en je omgeving ook in beschouwing worden genomen.

Wat zou je willen meegeven aan beginners?
Blijf oefenen! Tarot is voor een groot deel ervaring. Ook ik zoek nog steeds de betekenis van kaarten op want de betekenissen overlappen vaak en ook ik ken niet alle 78 de kaarten en hun betekenissen uit mijn hoofd. Meestal zit er een boekje bij je set. Begin met die rustig doorlezen en begin met dagleggingen. Dit zijn leggingen met 1 kaart en op die manier kun je vertrouwd raken met je kaarten.
Probeer ook niet te veel te willen in het begin. Tarot leggingen kosten energie en in het begin is dat soms best zwaar. Neem er echt de tijd voor en ben niet bang voor ‘foute antwoorden’. Die zijn er niet binnen tarot. Probeer ook niet bang te zijn voor de zogenaamde ‘negatieve’ kaarten in een deck. Deze ga je sowieso een keer trekken maar deze hebben vaak een achterliggende betekenis.
En echt de beste tip die ik kan geven is; oefenen, oefenen, oefenen!

Mocht er interesse zijn in een tarot workshop zou ik dat graag willen horen! Zodat ik weet of daar eventueel animo genoeg voor zou zijn om te organiseren.

Heb jij je wel eens beziggehouden met Tarot? Mocht je nog vragen hebben aan Demi, laat deze dan vooral weten: ik weet zeker dat Demi ze graag voor je wil beantwoorden.

Tags: , , ,

Divider

One response to “Tarot: wat is het en wat kan je er mee?

  1. Tessa

    Grappig, ik was ook als tiener al geïnteresseerd in hekserij maar het lukte mij ook niet om er wat mee te doen, en bij mij is het ook blijven ‘kriebelen’. Maar het lukt mij helaas nog steeds niet om er echt iets mee te doen, dus mocht je nog tips hebben… Zo’n groep als jij nu hebt zit er voor mij niet echt in, vrees ik.
    Groetjes, Tessa

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.