Surf! – Chris Vick

Geplaatst op 19 juli 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Surf! – Chris VickSurf! door Chris Vick
Uitgever: Gottmer | Juni 2016
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9789025761936
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

De vijftienjarige Sam verhuist terug naar Cornwall, waar zijn vader jaren geleden in zee is omgekomen. Zijn nieuwe buurmeisje Jade kan geweldig surfen en zij en haar vrienden vinden Sam maar een 'kook' - een groentje. Jade is als schrikdraad waarvan je nooit weet of er stroom op staat of niet, maar Sam vindt haar geweldig en wil indruk op haar maken. de vriendengroep droomt ervan ooit bij de Duivelshoorns te surfen, een nog onbekend eiland waar monstergolven zouden zijn. Als Sam een zeekaart in het huis van zijn oma vindt, met daarop de Duivelshoorns, grijpt hij zijn kans om Jade en haar vrienden voor zich te winnen. Maar is surfen bij de Duivelshoorns wel zo'n goed idee?

Ik moet eerlijk bekennen dat Surf! me op het eerste oog niet heel erg aansprak. Een boek over deze wereld en over surfen. Ik wist niet zo goed of ik daar wel zin in had. Toch besloot  ik – mede door het enthousiasme van anderen – het boek vrij snel op te pakken.

surf2

Surf! gaat uiteraard over surfen. De 15-jarige Sam verhuisd met zijn moeder en halfzusje naar Cornwall, waar zijn vader oorspronkelijk vandaan komt en ook is overleden. Al snel leert hij zijn buurmeisje Jade kennen. Jade is mooi, sexy en een surfster. Het duurt dan ook niet lang voordat Sam het er op waagt om de zee te trotseren. Vriendschappen, liefde en adrenaline van het surfen, daar gaat het boek over.

Sam is een fijn hoofdpersonage. Hij valt gemakkelijk in zijn nieuwe groep en maakt het surfen zich vrij snel eigen. Hij is eigenlijk een vrij normale tiener met een crush op zijn buurmeisje. Hij is een beetje een nerd, maar ook net zo cool als de andere surfers. Wel vond ik zijn gedachten soms iets te poëtisch opgeschreven. Hij bleef maar nadenken, de zee werd op honderden manieren omschreven en heel veel gebeurtenissen voelde voor mij enorm uitgesmeerd.

surf3

Er wordt namelijk toegewerkt naar een bepaalde gebeurtenis en voor we daar zijn hebben gebeuren er behoorlijk veel dezelfde dingen. Ook kreeg ik de indruk dat niet elke plotlijn even belangrijk was voor de hoofdlijn, laat staan optimaal benut. Zo’n 5/6 van het boek werkt eigenlijk de indruk dat het gewoon een beschrijvend verhaal over een jochie dat leert surfen is, voordat ‘de’ gebeurtenis plaatsvind. En laat ik deze gebeurtenis nou al vanaf pagina één heb zien aankomen. Het was precies wat ik verwacht had wat er zou gebeuren. Ik had er daardoor meer van verwacht, want ik word graag verrast door een boek. Nu heb ik eigenlijk vrij lang gedaan over Surf!, terwijl het einde me dus niet wist te verrassen. Het boek is mooi, begrijp me niet verkeerd, maar wel erg voorspelbaar.

Surf! is een vermakelijk boek wat waarschijnlijk veel mensen zal aanspreken, maar niet helemaal mijn ding is. Ik had gehoopt op een verrassende golf van emoties, maar die bleef uit. Het boek is mooi geschreven, maar had wat mij betreft wat vlotter gekund. Ik vond Sam wel echt een heel leuk hoofdpersonage, vooral zijn nerdy kant. Ook de omgeving kwam voor mij voldoende tot leven om het boek als een soort film voor me te zien. Het voelde echter niet als een actiefilm. Eerder als een filmhuisfilm.

surf

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Surf! – Chris Vick

  1. Ik vond hem juist echt geweldig, maar ik had het eind dan ook niet zien aankomen. Ik had hele andere gedachtes die vooral te maken hadden met een plots opduikende vader daar op de DH xD

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.