Stief – Marion Pauw

Geplaatst op 15 oktober 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 7 Comments

Stief – Marion PauwStief door Marion Pauw
Uitgever: Kluitman | September 2019
Genres: Young Adult, Thriller
Aantal pagina's: 96
ISBN: 9789020609578
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

De vijftienjarige Kiki woont bij haar moeder, Sigrid. Haar ­ouders zijn twee jaar geleden gescheiden en haar vader heeft inmiddels een nieuwe vriendin en een baby. Haar moeder heeft de breuk nog niet verwerkt. Kiki doet er alles aan om haar op te vrolijken. Als ze iets leuks met vriendinnen gaat doen, houdt ze zelfs dat geheim om haar moeder niet te kwetsen. Ook met haar vader heeft ze om die reden weinig contact. Als haar moeder een nieuwe vriend krijgt, wordt het weer gezellig in huis. Johan is altijd vrolijk en verwent Kiki en haar moeder met cadeautjes en leuke uitstapjes. ­Johan zegt dat hij in auto's ­handelt, maar Kiki komt er per toeval achter dat hij niet de waarheid spreekt. Wat moet ze met deze informatie, nu haar moeder eindelijk weer gelukkig is?

Marion Pauw ken ik voornamelijk van de boeken die de leerlingen in de bovenbouw van haar moeten lezen. Had ik ooit zelf wat van haar gelezen? Nee. Daar is onlangs echter verandering in gekomen, want ik kreeg haar young adult thriller Stief toegestuurd. Een novelle waar de spanning vanaf zou spatten.

stief

De 15-jarige Kiki woont bij haar moeder, die sinds twee jaar is gescheiden van haar vader. Haar vader heeft een nieuwe vriendin, die net bevallen is van een baby. Haar moeder vindt het vreselijk en Kiki hangt er een beetje tussen en doet haar stinkende best om haar moeder op te vrolijken. Gelukkig krijgt haar moeder een nieuwe vriend en wordt het dan weer gezellig in huis. Johan lijkt een godsgeschenk en overlaadt de twee met cadeautjes. Alleen blijkt Johan niet te zijn wie hij is en komt Kiki erachter dat hij niet de waarheid heeft gesproken… Wat moet ze met deze informatie doen? Is het geluk van haar moeder belangrijker dan de waarheid?

Ik lees niet zo heel veel thrillers en korte verhalen bevallen me niet altijd evenveel. Ik blijf namelijk liever lang in een boek ronddwalen. Toch had ik daar bij Stief geen last van. Het verhaal voelt verrassend compleet en dankzij de korte, vlot geschreven hoofdstukken, zat ik er al snel helemaal in. De schrijfstijl paste goed bij de stem van Kiki en ik werd helemaal meegesleurd.

Er wordt namelijk afgewisseld tussen het spannende verhaal waarbij je weet dat Johan niet pluis is, en de typische tienerproblemen waar een jongere zich druk om kan maken. Die afwisseling vond ik erg prettig: Kiki kreeg zo echt een persoonlijkheid mee en was niet slechts een pion in een spannend plot.

Het boek is zeker spannend en met Stief is het niet moeilijk jezelf in het hoofd van een tiener te verplaatsen. Toch had het boek van mij ook best wat langer kunnen zijn. Het gaat allemaal best snel (vooral aan het einde) en ik denk dat Marion Pauw met dit verhaal aardig wat aanknopingspunten had om meer te kunnen vertellen. Al was het slot al wat langer en spannender geweest, dan had dit boek nog meer indruk op mij kunnen maken.

Stief is niet alleen spannend. Zoals ik al aangaf gaat het ook over de zaken die tieners bezighouden: vriendschappen, erbij willen horen, je verschijning… verliefdheid. Dit is allemaal erg goed gedoseerd: het was niet dat iets de overhand nam en dat vond ik prettig.

Deze spannende en meeslepende novelle weet in weinig woorden het leven van Kiki over te brengen. Stief wist mij te verrassen en zal zeker nuttig zijn op scholen.

Stief is een lekker spannende novelle en zal veel jongeren aanspreken. Of het nou echte lezers zijn die zin hebben in iets spannends tussendoor, of juist de lezers die moeite hebben om met hun gedachten bij een boek te hebben. Dit korte verhaal is een prima opstapje naar een langer of omvangrijker boek. Een aanrader, zeker voor op scholen!

stief

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

7 responses to “Stief – Marion Pauw

  1. Oh wat goed om te horen dat dit best een prima novelle is. Ik heb eerder thrillers van haar gelezen en was een beetje huiverig of het bij een YA van haar hand goed zou gaan (een YA schrijven lijkt me toch heel anders dan een boek voor volwassenen), maar zo te horen is dat wel gelukt. Wie weet toch eens oppakken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.