Sterren en planeten

Geplaatst op 16 maart 2023 door Emmy in Persoonlijk / 0 Comments

Altijd als ik op het platteland ben, of in een land waar weinig lichtvervuiling is, kijk ik verwonderd naar de nachtelijke hemel. Toen ik vorig jaar in Schotland was lag ik bijna elke avond in het bubbelbad onder een hemel vol sterren. Prachtig vond ik het.

En ook hier in Nederland, als het helder is, probeer ik de sterrenbeelden die ik ken te vinden. Vaak gaat het niet verder dan de grote en de kleine beer, maar het gaat om het idee, toch?

Afgelopen maand was er iets bijzonders te zien in de lucht. Op sommige plekken kon je het Noorderlicht zien (dit hoop ik ooit mee te mogen maken!), maar daar doel ik niet op. Nee, er waren twee planeten heel duidelijk zichtbaar. Het leek zelfs alsof ze elkaar aan konden raken. Jupiter en Venus stonden in één lijn met de aarde en daarom leek het alsof ze elkaar ‘kusten’. In de 26e eeuw zullen zelfs alle planeten op één lijn staan. Vet! Heb je Venus en Jupiter gemist? In 2040 maak je weer een kans.

Al die sterren geven me altijd het gevoel alsof wij mensen maar nietig zijn. We zijn maar een flintertje van het geheel, ook al voelen we onszelf soms heer en meester. Het is bijna niet te bevatten dat het universum zo groot is en dat wij daar maar een heel klein onderdeel van zijn.

De sterren leren me dat kleine dingen soms heel groots kunnen zijn en dat we kleine dingen mogen koesteren. En soms zijn die kleine dingen heel groots. Zoals Lily voor ons. Ze is een klein, jong meisje, maar heeft zo’n grote impact op ons leven. Sinds haar komst is alles anders. Ik kan en wil me geen leven meer voorstellen zonder haar. En ze is gewoon al drie. AL DRIE.

Ik mocht onlangs een mooie geboorteposter laten maken. Iets wat ik graag aan de muur van Lily’s kamer wilde hangen. Er waren namelijk prachtige posters met het sterrenbeeld erop. Lily is Vissen en kijk nou hoe schattig het is geworden! Wel heb ik ervoor gekozen om de geboortedatum en andere gegevens weg te laten, omdat ik vind dat dit drie jaar na dato niet perse meer relevant is en er genoeg spulletjes staan waar alles wél op staat. Dit kan over een aantal jaar nog in haar kamertje hangen, omdat het een mooi vormgegeven product is. Daarnaast kon ik hem meteen ingelijst laten leveren, hoe handig is dat!

Ik heb de gepersonaliseerde geboorteposter van Fotocadeau voor nu op een van de planken gezet. Zodat wij en Lily elke dag kunnen genieten van haar geboortesterren.

Over sterren gesproken. Komend jaar gaan we wéér naar Schotland. Dat is echt een beetje een verrassing, want ik had niet verwacht dat dit zou lukken. We gaan nu echt naar de Hooglanden, dus ik verwacht nog meer sterren te zien.

Ik ben zo dol op het land. En de Hooglanden zijn prachtig. We zitten in de buurt van Loch Ness, kunnen gemakkelijk naar Culloden Battlefield én bevinden ons vlakbij de locatie van mijn nieuwe boek. Hoe tof is het als ik foto’s kan maken met de bergen op de achtergrond? Of een mooi loch? Of de bloeiende heide? Echt, het is zo mooi om hele paarse heuvels te zien! Ik heb het niet voor nieuws op ons deurbordje gezet. Ik mocht het naambordje van a tot z zelf ontwerpen en dat heb ik zeker benut.

En stel je voor: een prachtig Loch, tussen de bergen, in het bos en dan ’s avonds een hemel vol sterren boven je. Mooier kan het niet worden. (Ja, oke, op die locatie zou je het Noorderlicht ook kunnen zien, maar we zijn er niet tijdens de juiste maanden)

Kijk jij graag naar de sterren?

Deze blogpost bevat een samenwerking.

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.