Stad van schepen (Stravaganza #5) – Mary Hoffman

Geplaatst op 19 maart 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Stad van schepen (Stravaganza #5) – Mary HoffmanStad van Schepen door Mary Hoffman
Ook door deze auteur: Stad van sterren
Serie: Stravaganza #5
Andere boeken in deze serie: Stad van maskers
Uitgever: Van Goor | Mei 2011
Aantal pagina's: 362
ISBN: 9789047515869
three-half-stars

Isabel Evans heeft net een verrassende ontdekking gedaan: ze is een stravagante, iemand die tussen twee werelden kan reizen. Wanneer ze geconfronteerd wordt met de gevaren in Talia, het middeleeuwse equivalent van het huidige Italië, is de verlegen en stille Isabel gedwongen om de kracht in haarzelf te vinden, een kracht waarvan ze niet wist dat ze die had. Ze komt terecht in een wereld vol piraten, meedogenloze zeegevechten en dodelijke vijanden.

Toen ik nog in Best woonde en naast de bibliotheek bivakkeerde, leende ik zo nu en dan een boek van de Stravaganza serie. Het was immers een serie die mij in mijn tienerjaren diverse malen werd aangeraden. Maar voor ik de serie uit had, verhuisde ik. Toch wilde ik heel graag de serie nog eens uitlezen, dus las ik onlangs Stad van schepen op mijn ereader. Even was ik weer een Talia, een soort alternatief Italië gedurende de renaissance. Toevalligerwijs ook een van mijn favoriete historische tijdperken.

Ik heb het al eerder gezegd; Stravaganza moet het toch steeds hebben van minimale verschillen per boek en een plotlijn die door de gehele serie loopt. Wat ik daarmee bedoel is dat de rest van het boek elke keer weer op een vrij standaard manier is opgebouwd. Herhalend. Elke keer ongeveer hetzelfde. Ik was dan ook bang dat het vijfde boek niet heel veel nieuwe dingen zou leveren. Ik had verwacht dat het weer een hoofdpersoon zou zijn die niet lekker in zijn of haar vel zou zitten, iets belangrijks zou doen in Talia, vrienden zou maken en vervolgens is alles weer koek en ei.

Gelukkig zat ik er flink naast. Stad van schepen voelde als een verrassende twist. Alsof de serie een flink aantal graden is gedraaid en nu meer focus legt op nieuwe mogelijkheden en de rode draad. Wat die nieuwe mogelijkheden zijn, ga ik natuurlijk niet verklappen. Ik kan alleen zeggen dat ik er oprecht blij me was, omdat ik de indruk kreeg dat het niet constant hetzelfde was en ook richting een einde kan gaan werken. Het is echter wel jammer dat dit vier boeken heeft moeten duren. De nieuwe elementen zijn namelijk erg tof, maar hadden al veel eerder ingezet kunnen worden.

De Stravaganza serie bestaat uit boeken die je los van elkaar zou kunnen lezen. In elk boek zit namelijk een andere hoofdpersoon, al spelen eerdere personages wel een grote rol. Pas bij dit deel zag ik echt het belang van de volgorde van de boeken en dat komt omdat het hoofdverhaal een grotere rol begint te spelen. Ik weet het, het klinkt allemaal een beetje vaag, maar geloof me, als je het boek kent zal je het beamen.

De sfeer van de boeken vind ik erg bijzonder en Isabel is een leuke meid. Zij bloeit in het boek enorm op en dat is prettig. Ook maakt zij daadwerkelijk gevaarlijke gebeurtenissen mee waarbij Mary Hoffman ook eens een minder vrolijk einde durft te kiezen. Dat kon ik waarderen.

Ik kan alleen maar concluderen dat ik me vermaakt heb tijdens het leven van Stad van schepen. De sfeer van het boek is bijzonder en mede door deze reeks heb ik zin om een aantal Italiaanse steden te bezoeken om hun historie te proeven. Een extraatje is dat echte historische gebeurtenissen binnen het boek worden gebruikt. Al met al een erg leuk boek.

schepen

 

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Stad van schepen (Stravaganza #5) – Mary Hoffman

  1. Ik ben nog steeds een enorme fan van de Stravaganza. Ik heb de serie ook in mijn tienerjaren gelezen, maar volgens mij vorig jaar of het jaar daarvoor de laatste gelezen. Het is echt jammer dat de serie niet nog meer delen krijgt, ik vind ze altijd best goed in elkaar zitten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.