Spoorloos (spoorloos #1) – Salla Simukka

Geplaatst op 23 februari 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Spoorloos (spoorloos #1) – Salla SimukkaSpoorloos Serie: Spoorloos #1
Andere boeken in deze serie: Een andere wereld
Uitgever: Clavis | oktober 2013
Aantal pagina's: 168
ISBN: 9789044820812
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Dit verhaal speelt zich af in de nabije toekomst. Emmi is vijftien en heeft het gevoel nergens bij te horen. Op school heeft ze zich niet echt kunnen profileren. Thuis is er weinig aandacht voor haar. Ze heeft geen vrienden en besluit weg te lopen. Na korte tijd keert ze terug. Dan blijkt dat er niemand meer is bij haar thuis, noch in de straat. De hele stad is leeg. Het internet doet het niet en de telefoon werkt niet meer. Na enkele dagen eenzaam rondtrekken ontmoet ze Onerva, die ook dacht helemaal alleen op de wereld te zijn. Ze worden vrienden. Dan ontmoeten ze Atro, een jongen van achttien en een beetje een filosoof. Het wordt een ontdekking van zichzelf in een virtuele wereld.

Dit boek is bekroond als beste jeugdboek in Finland in januari 2013.

Eigenlijk was het feit dat Spoorloos geschreven is door Salla Simukka en dat de hoofdpersoon Emmi heet al voldoende om dit boek te willen lezen. In Maastricht zag ik de boeken al liggen op het boekenfestijn, maar pas in Rotterdam besloot ik ze echt mee te nemen. De volgende dag ben ik er al in begonnen, want ik had zin om even snel een dun boek te lezen.

Nu ben ik er best doorheen gevlogen, maar toch moest ik af en toe een pauze nemen om te bedenken wat er nu eigenlijk gebeurde. Zeker aan het begin heb je een groot WTF-gevoel. Maar dit alles is een bewuste keuze van Simukka. Er moeten duidelijk een hele hoop vragen bij je opkomen (en de bijbehorende antwoorden) die in het volgende boek beantwoord zullen worden (hoop ik!). Dit boek is namelijk een duologie die ik voor het gemak maar Spoorloos heb genoemd.

Dit boek is een soort van dystopia waarbij een hele boel mensen zijn verdwenen en Emmi aan het begin alleen achter lijkt te zijn gebleven. Maar om nou te zeggen dat het lijkt op Gone, nee.

Dit boek bevind heel veel verschillende lagen, waardoor je veel meer moet nadenken dan bij de populaire dystopische boeken die iedereen kent. Ik hou daar wel van! Sterker nog, dat WTF-gevoel zorgde er juist voor dat ik maar bleef nadenken over de inhoud en meteen besloot het tweede deel te gaan lezen. Want ik moet gewoon weten wat er precies gebeurd is!

Emmi is een fijn personage. Ik denk dat het gemakkelijk inleven is met haar omdat iedereen wel eens het gevoel heeft nergens bij te passen, of geen talent te hebben. Haar ontwikkeling van iemand die in strijd is met zichzelf naar iemand die zichzelf leert kennen en accepteren, vond ik echt prachtig.

Toch had ik heel andere verwachtingen van dit boek. Net als de Sneeuwwitje trilogie, moet je geen fantasierijke sprookjesfiguren verwachten. Hoewel sprookjes wel subtiel zijn verweven, is het niet zo dat de hoofdpersoon een zeemeermin wordt, wat de kaft misschien wel suggereert. Dit boek is juist sterk om zijn realisme en de vervreemding daarvan.

Ik ben erg benieuwd naar het vervolg, al is de spoiler die ik over Een andere wereld las wel een beetje een domper. Ik weet dus wel ongeveer waar het verhaal heen zal gaan.

Spoorloos is oprecht een heel erg goed boek, juist omdat het zo vaag is. Het roept ontzettend veel vragen op, waardoor je als lezer bijna paranoïde wordt. Salla Simukki bewijst met dit boek maar al toe goed hoe zij haar lezer in de war kan brengen met een spannend verhaal. Het is echter wel aan te raden om beide boeken meteen klaar te hebben liggen, omdat je na het lezen van Spoorloos gewoon MOET weten hoe het verder gaat. Gelukkig is er ook een bundel van beide boeken te koop!

four-stars

Tags: , , , , , , , , ,

Divider

3 responses to “Spoorloos (spoorloos #1) – Salla Simukka

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.