Een andere wereld (Spoorloos #2) – Salla Simukka

Geplaatst op 24 februari 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Een andere wereld (Spoorloos #2) – Salla SimukkaEen andere wereld Serie: Spoorloos #2
Andere boeken in deze serie: Spoorloos
Uitgever: Clavis | 2013
Aantal pagina's: 184
ISBN: 9789044820829
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-half-stars

De achttienjarige Samuel Järvi is een echte nerd. Hij is net afgestudeerd en brengt zijn dagen door met slapen en pizza eten, en zijn nachten met gamen. Samuel lijkt zijn grip op de realiteit helemaal te verliezen. Tot hij plots wordt gecontacteerd om in het geheim mee te werken aan een nieuwe game: The Empty World. De voorwaarden van zijn toekomstige werkgevers zijn erg streng, en de werkomstandigheden erbarmelijk, maar het loon is ongelooflijk hoog. Samuel twijfelt lang of hij de baan zal aannemen. Maar dan hakt hij de knoop door en komt hij meer te weten over het meisjes dat hij zal volgen in de virtuele wereld…

Gisteren konden jullie de recensie van het eerste deel van deze duologie lezen, Spoorloos, en vandaag bespreek ik het tweede en laatste deel; Een andere wereld.

Spoorloos was zo’n boek waarbij er een ton van vragen ontstonden tijdens het lezen. Een andere wereld geeft antwoord op al die vragen; antwoorden die wellicht heel anders zijn dan verwacht. Persoonlijk was ik al een beetje gespoiled door goodreads, en dat kan eigenlijk ook niet anders. Ik probeer deze recensie zo spoiler-vrij mogelijk te houden!

Die spoiler zorgde er mede voor dat ik eigenlijk alles wel aan zag komen. ZO JAMMER.

Nou, zo’n spoiler is het nou ook weer niet, maar het verklapt wel hoe de wereld in elkaar zit. Waar ik hoopte op een verklaring voor de dystopische invulling van Spoorloos, werd ik echt op het verkeerde been gezet; het is echt een heel andere invulling wat ik had verwacht. Ik zou zelf ook voor iets heel anders gekozen hebben, maar dit past wel perfect bij de manier van schrijven van Salla Simukka.

Hoewel er in Een andere wereld heel veel duidelijk wordt gemaakt, vond ik het boek minder pakkend dan Spoorloos. Juist die mysterie en die paranoïde die je als lezer opbouwt, miste ik enorm in dit boek. Daar tegenover staat dan wel weer dat het lezen van dit boek erg bevredigend voelt en tja.. alles klopt. Het is absoluut geen boek waarin er makkelijke oplossingen zijn verzonnen om iets te verklaren; Simmuka heeft alles duidelijk helemaal uitgekiend.

Ik vind het leuk dat er sprookjes in zijn verweven, maar het is nou niet zo dat ze de hoofdrol spelen. Dat vind ik zelf wel jammer, want ik ben dol op sprookjes.

Deze duologie is spannend en zit goed in elkaar. Een flinke dosis WTF in het eerste deel zorgt er voor dat je het tweede deel zo snel mogelijk wil verslinden. Samen vormt het een prettig geheel. Toch vraag ik me af of de beleving anders zou zijn als je de boeken andersom zou lezen. Is er een vrijwilliger die zich daarvoor geroepen voelt? Ik ben namelijk erg benieuwd of het verhaal op die manier ook werkt!

Kortom; Een andere wereld vond ik iets minder dan het eerste deel. Dit komt voornamelijk omdat ik de kracht uit het eerste deel (de verwarring) juist zo sterk vond, en dat mist in dit deel natuurlijk. Wel wordt alles goed verklaard en krijg je een goed beeld van de andere kant van het verhaal. Het leest prettig weg en is weer eens wat anders dan de meeste Young Adult boeken.

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.