Spiegelgeest (Drakenzieler #1) – Cocky van Dijk

Geplaatst op 5 november 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Spiegelgeest (Drakenzieler #1) – Cocky van DijkSpiegelgeest door Cocky van Dijk
Ook door deze auteur: Sluimergeest
Serie: Drakenzieler #1
Andere boeken in deze serie: Sluimergeest
Uitgever: Zilverspoor | April 2014
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 353
ISBN: 9789490767679
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Naast de 'Lege vallei', de sterftegrond van de Draken, staat de Drakenburcht. Hier wordt elk jaar een Proeve gehouden. Fenna doet dit jaar een poging en slaagt. Tijdens haar opleiding blijkt ze uitzonderlijk sterk te zijn en ze wordt geselecteerd om Drakenzieler te worden.

Wat Fenna niet weet is, dat de Drakenburcht en het Koningshuis achter de schermen jacht maken op een mysterieuze groepering die zichzelf ´De Kring´ noemt. In deze samenleving, waar Draken en mensen al honderden jaren in harmonie samenleven, slacht de Kring op gruwelijke wijze de ene na de andere Draak af en steelt hun zielen.

Het verraad bereikt ook de Drakenburcht. Tijdens een gevaarlijk ritueel wordt Fenna in de val gelokt. Ze weet zich echter met haar geest vast te klampen aan de ziel van haar monsterlijke belager.

Fenna kan niet meer gered worden, dat beseft ze. Maar ze kan in de haar nog resterende tijd wel van doorslaggevend belang zijn in de komende strijd. Helaas blijkt de tegenstander vele malen sluwer dan gedacht...

Op Castlefest kreeg ik van uitgeverij Zilverspoor een aantal recensie-exemplaren mee. Ik vind de boeken die ze uitgeven namelijk altijd erg boeiend, omdat het vaak om minder standaard fantasy gaat én natuurlijk om boeken van eigen bodem. Een van de boeken was Spiegelgeest, geschreven door Cocky van Dijk, een van de trekpaarden van de uitgeverij. Ook al ben ik niet echt een drakenmeisje, toch was ik erg benieuwd naar dit verhaal.

spiegelgeest2

Het boek gaat over Fenna, een meisje dat toelating doet tot een speciale school, de Drakenburcht. Hoewel er normaal geen meiden worden toegelaten, lukt het Fenna toch. Uiteindelijk blijkt ze ook een uitzonderlijk sterk talent te hebben. Fenna komt er echter achter dat er een samenzwering van verraad aan de gang is, ze wordt echter in de val gelokt en noodlot volgt. Ondanks dat zal ze er alles aan doen om het recht te zetten.

Spiegelgeest leest ontzettend vlot en snel. Zelfs al zou het boek je minder liggen, dan zal langdradigheid absoluut niet datgene zijn wat stoort. Ik hou er wel van als een boek een lekker tempo heeft, vooral in het fantastische genre. Ik wil namelijk meegesleurd worden.

In het begin van Spiegelgeest maken we al kennis met Fenna. Je hebt vanaf de eerste pagina al door dat ze duidelijk een personage is dat wordt wat ze moet zijn en daarin ook speciaal is. Dit vond ik enigszins voorspelbaar. Ook vond ik haar op een bepaalde manier oppervlakkig; ik miste bepaalde aspecten die haar een duidelijke persoonlijkheid hadden meegegeven. Ik hou nu eenmaal van personages die heel duidelijk een karakter hebben, inclusief gebreken. Ook vond ik de personages veel jonger overkomen dan ze blijkbaar zijn, want al snel heeft Fenna een intieme relatie opgebouwd. Ik vroeg me op dat moment echt wat de toegevoegde waarde was van deze seksuele scene.

spiegelgeest

Opeens breekt het boek; we zitten opeens in jaar twee. Dit vond ik ook verwarrend, want qua inhoud en ontwikkeling merkte je weinig van die tijdsprong. Ik denk niet dat het boek die sprong nodig had. Ik snap dat Fenna verder in haar vermogens moest zijn voor de tweede helft van het boek, maar die ontwikkeling kwam voor mij niet voldoende tot uiting. Ik kreeg de indruk dat ik Fenna daardoor minder goed leerde kennen dan ik had gehoopt.

Gelukkig kwam er vervolgens een dikke plottwist die het verhaal even helemaal een andere route op blaast. En dat vond ik een hele aantrekkelijke wending die mij meteen wist mee te sleuren. Kijk, dát was het stuk waarvan ik dacht ‘dit boek is uniek!’. En hoe tof is dat om dat gevoel te ervaren? Dit maakte voor mij het hele boek goed en ik heb de tweede helft van het boek in een ruk uitgelezen.

Spiegelgeest is een mustread voor fans van draken.

Spiegelgeest leest ontzettend vlot, ondanks de gedetailleerde schrijfstijl. Die details vond ik overigens absoluut niet storend, want ze ondersteunde het verhaal. Ondanks dat ik de tijdsprong minder vond en ik Fenna niet goed heb leren kennen (en draken normaal niet echt mijn ding zijn), vond ik het wel echt een goed verhaal. En het is ook nog eens zeer toegankelijk. Naar mijn mening een geslaagd verhaal, vooral door de wendingen die het verhaal nam.

spiegelgeest3

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.