De Sleutel – De Finale (Engelsfors #3B) – M. Strandberg & S. B. Elfgren

Geplaatst op 16 april 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

De Sleutel – De Finale (Engelsfors #3B) – M. Strandberg & S. B. ElfgrenDe sleutel, de finale door Mats Strandberg, Sara B. Elfgren
Ook door deze auteur: De cirkel
Uitgever: A.W. Bruna | Maart 2016
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 344
ISBN: 9789400506671
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-half-stars

Boven de cirkels zijn de tekens van de elementen in de rots gekerfd.
Vuur. Aarde. Lucht. Water. Metaal. Hout.
Vuur en Hout geven minder licht. De tekens van de elementen die zich op school al hebben geopenbaard. En daaronder verschijnen voor Anna-Karins ogen letters die woorden vormen die zij niet begrijpt.
TENEBRIS APERIAR – ik open wanneer de duisternis valt.

De apocalyps is ophanden. De zielen van de Uitverkorenen vormen de sleutels tot het openen van de poort waarmee de demonen onze wereld kunnen betreden. Wie kunnen zij nog vertrouwen?
De klok tikt. Is het einde der tijden echt nabij? Dodelijke spanning in Engelsfors…

De sleutel – De finale is het daverende sluitstuk van de Engelsfors-trilogie, de thrillersensatie voor jongeren waarvan in Zweden meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank gingen.

Hoewel ik aan het begin van de Engelsfors serie erg moest wennen aan alle details en de grote hoeveelheid (hoofd)personages, groeide het langzaam maar zeker toch uit tot een van mijn meest gewaardeerde series. Misschien is het het nostalgische gevoel van W.i.t.c.h., misschien is het de spanning en het goed uitgewerkte en vooral gedetailleerde verhaal, maar misschien is het ook wel het realistische randje van deze Young Adult fantasy die mijn hart harder laat kloppen. Eindelijk kon ik het slot lezen, De Sleutel – De Finale is het afsluitende boek van de Engelsfors trilogie. Het laatste deel was zo dik, dat A.W. Bruna het in twee boeken opsplitste.

sleutel

Dat was geen domme keuze. Het boek is namelijk op een heel logische plaats gesplitst. Zodoende hebben beide boeken voldoende spanning en verhaal om leuk te blijven.

In De sleutel – De finale moeten de meiden van de cirkel opschieten. De demonen staan namelijk op het punt om uit te breken. Ze zullen wederom moeten samenwerken om de wereld te kunnen redden. Zij zijn de uitverkorene. Alleen zij kunnen Engelsfors redden van de apocalyps.

Voor mij kwamen alle eindjes van de trilogie in dit afsluitende boek bij elkaar, zonder dat het boek als een grote finale voelde. Daar was ik namelijk een beetje bang voor, dat het hele boek één grote climax zou worden. Gelukkig heeft ook dit deel een opbouw qua spanning en ook voldoende rustmomenten. Ik ben dan ook van mening dat de splitsing heel goed gedaan is. Je weet dat het een boek was, maar zo voelt het niet perse en dat vind ik fijn.

Ik heb erg genoten van het verhaal en ik vond het einde erg sterk. Ik heb niet het gevoel dat ik wat miste of dat ik met onbeantwoorde vragen achter bleef. Dat is knap, want meer dan eens vind ik het einde van een trilogie ontzettend frustrerend. Je merkt aan De sleutel hoe goed deze serie is uitgedacht; iedereen heeft zijn of haar rol te spelen en krijgt de ruimte zijn of haar ding te doen. Ook de personages uit boek één kwamen terug, wat ik erg fijn vond.

Ik heb deel één en twee destijds van de bibliotheek geleend, maar ik weet zeker dat ik ze nog eens in mijn bezit wil hebben. Ik vind De Engelsfors trilogie namelijk een van de sterkste Young Adult Urban Fantasy boeken op de Nederlandse markt. De magie blijft realistisch en de grote hoeveelheid details maken het geen straf om het nogmaals te lezen.

Daarnaast bevat de gehele serie – en dus ook dit boek weer – de typerende Scandinavische spanning. Het is haast een magische Zweedse thriller en die mix bevalt me wel! Maar weinig boeken zijn zo spannend.

Ik raad iedereen de Engelsfors trilogie aan. In het Nederlandse bestaat het uit vier boeken, omdat het derde deel te dik was, maar dat doet absoluut niet onder aan de kwaliteit. Ik heb ontzettend genoten van De sleutel – de finale en ik vind het een ijzersterke afsluiter. De magische setting, realistische personages en de stroomversnelling van spannende gebeurtenissen maken het tot een aantrekkelijk boek wat elke young adult fanaat zou moeten lezen.

sleutel2

four-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “De Sleutel – De Finale (Engelsfors #3B) – M. Strandberg & S. B. Elfgren

  1. Isabelle

    Ik ben ook ontzettend fan van deze serie, fijn om te lezen dat je er ook zo van hebt genoten! En wat grappig dat je het een soort magische Zweedse thriller vond, zo had ik er nog niet naar gekeken maar het klopt wel 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.