Siren – Kiera Cass

Geplaatst op 9 november 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Siren – Kiera CassSiren door Kiera Cass
Ook door deze auteur: De Selectie
Uitgever: Van Goor | Oktober 2016
Genres: Young Adult, Fantasy, Romantiek
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9789000353149
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Jaren geleden werd Kahlen door de Oceaan gered toen ze bijna verdronk. In ruil voor haar leven, is ze sinds die tijd een sirene; ze gebruikt haar stem om ontelbare vreemdelingen de diepte in te lokken. Ook al kan één woord uit Kahlens mond dodelijk zijn, toch besteedt ze haar tijd het liefste aan land, waar ze kijkt naar de mensen en verlangt naar de dag waarop ze weer mag spreken en lachen.

Kahlen ondergaat haar vonnis in eenzaamheid… tot ze Akinli ontmoet. Hij is knap, zorgzaam en aardig. Akinli is alles waar Kahlen ooit van heeft gedroomd. Ze kan niet met hem praten, maar toch ontstaat er iets wat ze allebei niet kunnen ontkennen.

Verliefd worden op een mens breekt alle regels van de Oceaan. Maar voor de eerste keer in een leven waarin ze zich altijd aan de regels hield, is ze vastbesloten om haar hart te volgen.

Al tijdens het Best of YA event van 2014 wist Kiera Cass, die ons toen bezocht ter promotie van De One, ons al te verklappen dat zij haar allereerste boek Siren aan het herschrijven was. Dit boek had zij ooit onder eigen beheer uitgegeven. Haar uitgever vond dat het boek nu klaar was voor het grote publiek. Een gevalletje makkelijk geld verdienen of echt een goed boek?

siren2

Debuten zijn lastig. Net als bij Lauren Kate, had ik dat ik de ‘grote’ serie waarin Kiera bekend mee is geworden heel erg leuk vond. Echter, in Lauren’s geval viel haar debuut me ontzettend tegen. Ik was ergens best wel bang dat dit bij Siren ook het geval zou zijn. Aan de andere kant was ik ook weer ontzettend benieuwd; er zijn niet heel veel populaire boeken over sirene en ik was erg benieuwd of het een enorme paranormal romance zou worden of juist wat subtieler.

Siren gaat over Kahlen, een meisje dat zo’n 80 jaar geleden door de Oceaan van de verdrinkingsdood werd gered, mits zij haar 100 jaar zou dienen als sirene. Compleet in stilte en met enkel haar ‘zusters’ als gezelschap, probeert Kahlen zo veel mogelijk een menselijk leven te leiden. Van plek naar plek, net waar moeder Oceaan hen nodig heeft. Maar op een dag overkomt Kahlen nou net datgene wat haar niet mag overkomen: ze wordt verliefd. Verscheurt tussen liefde en plicht, beseft Kahlen nog niet dat haar keuze levens op het spel zet.

siren4

Ik kan er kort of lang over kletsen: ik had verwacht dat Siren niet heel erg aan mijn eisen zou kunnen voldoen vanwege de (verwachte) focus op romantiek. Uiteindelijk vond ik het eigenlijk een heel erg mooi verhaal. Geen fantastisch episch verhaal vol diepzinnige lagen en plottwitsen, maar wel een heel vermakelijk verhaal over de liefde. Juist het feit dat het niet onnodig moeilijk werd gemaakt, gaf mij meer ruimte om me mee te laten sleuren door de flow van het verhaal.

Ondanks dat er geen heel diepzinnige plotlijn verstopt zit in Siren, vond ik wel dat Kahlen en haar zusjes goed waren uitgewerkt. Het werd al snel duidelijk hoe sirene in deze setting functioneren en wat hun rol is. Ik had daarbij ook echt het gevoel dat het compleet was en er niks overbodigs of geks aan was. Al hun vaardigheden hebben een doel in het verhaal en passen nog steeds bij de oorspronkelijke mythen.

siren3

De mooiste rol vond ik wel die van de Oceaan. Kiera Cass is het gelukt om deze een bezieling mee te geven. Ze voelde soms bijna menselijk; met verlangens en haar eigen tekortkomingen. Ik vond het een waar genot om haar tot leven te zien komen. Het is ontzettend moeilijk om iets wat zo alomvattend is een stem te geven – een karakter – maar ik vind dat Kiera Cass daar ontzettend in geslaagd is. Ik vond dit veruit het meest interessante personage en tevens hetgeen wat mij het meest wist aan te spreken in het boek. Het maakte Siren bijzonder.

Laat je in Siren betoveren door de oceaan en de stemmen van haar schildmaagden.

Hoewel ik dolgraag boeken lees die mij van begin tot eind meesleuren met allerlei plotwendingen, wist Siren me juist tot rust te brengen. Siren is een luchtige vorm van fantasy. Het is een heerlijk boek voor tussendoor. Het zat mooi in elkaar en de romantiek absoluut niet te zoetsappig. Ook al is de verliefdheid van Kahlen best wel instalove.

siren

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

3 responses to “Siren – Kiera Cass

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.