Shadow & Bone: het wachten absoluut waard

Geplaatst op 26 april 2021 door Emmy in Recensie, TV serie / 5 Comments

Een boekverfilming kan twee kanten op. Of het is fantastisch of het is zo diepbedroevend slecht dat je het het liefst meteen zou vergeten dat je er tijd aan hebt besteed. Met enthousiasme én angst zat ik op 23 april klaar voor Netflix’ nieuwste paradepaartje Shadow & Bone. En heiligen bedankt: het was fantastisch.

Kosten noch moeite zijn bespaard in deze 8 delige reeks. Grofweg wordt het eerste boek verteld plus een prequel over de kraaien. De kraaien zijn dan nog niet compleet, maar ik ben ZO BLIJ dat ze er in zitten. Daarnaast hebben ze ook ontzettend veel screentijd: Shadow & Bone is 50/50 verdeeld tussen het verhaal van Aline en dat van de Kraaien.

Waar ik Mal en Alina in de boeken wat vlak vond en soms zelfs een gebrek aan persoonlijkheid vindt hebben, komen ze in de serie tot leven. En dit geldt eigenlijk voor alle personages. Ze zijn groots en aanwezig. En de kleine details die hun personage eigen maken, komen echt tot leven. Van Inej die haar dolken een naam geeft, tot het manke been van Kaz. Of Jesper’s gokverslaving en Nina’s liefde voor wafels. Het was fantastisch. Jesper interesseerde me niet altijd in de boeken, maar in de serie behoorde hij tot een van mijn favorieten. Niet alleen briljant gecast, maar ook echt de komiek van de groep. En ja Zoya lijkt wat achter te blijven, maar ik weet zeker dat dit expres is, zodat ze in de toekomst echt aanwezig zal zijn.

Mijn favorieten? Nina, de duisterling, Kaz… Jesper. Iedereen eigenlijk.

De casting is in mijn ogen fantastisch gedaan. De special effects waren fantastisch en de plotlijn liep lekker door. Dat Leigh Bardugo veel invloed heeft gehad op de plot merkte je zo: niet alleen om de twee lijnen in elkaar te draaien, maar vooral om alles tot een interessant geheel te krijgen. Het is daardoor trouw aan het boek, maar niet zo trouw dat het een kopie is. Het is meer de sfeer en de kern van het verhaal wat volledig in z’n waarde is gelaten. En boy did I love it. De toevoegingen aan het verhaal waren logisch en paste goed. En geef toe: Milo is z’n gewicht in goud waard.

Het enige wat ik me afvraag is of alles goed te volgen is voor mensen die de boeken nog niet (allemaal) gelezen hebben. Juist omdat ik zo bekend ben met de boeken was het voor mij erg makkelijk om de details eruit te pikken en maakte ik een geluidje bij elke bekende quote. Ja ja, Fine, make me your villain zit er ook in en ik kreeg kippevel bij het moment.

Hoge verwachtingen van seizoen twee? TORENHOOG. Shadow & Bone is het bingen waard en ik durf te zeggen dat het een van mijn favoriete boekverfilmingen ooit is. De kwaliteit is op alle vlakken hoog: van het plot tot het acteerwerk, van de casting tot de special effects. Ik ben HYPED.

Het eerste seizoen staat nu op Netflix en bestaat uit 8 afleveringen van ongeveer 50 minuten.

En mocht je de boeken nou nog niet gelezen hebben? Laat deze blogpost je dan overtuigen. Hier kan je de boeken gemakkelijk aanschaffen. Geloof me, het is het waard.

Tags: , , ,

Divider

5 responses to “Shadow & Bone: het wachten absoluut waard

 1. Kristina Molendijk

  Ik ben aflevering 5 en moet ik zeggen dat je 100% gelijk heb. Het is super geworden. Een ding nu: ik zal de boeken weer moeten lezen omdat soms geen idee heb hoe was ook weer.
  Maar ik kan ook maar in superlatieven praten :))

 2. Emma

  Ik heb de boeken (nog) niet gelezen, en ik kan wel zeggen dat het in het begin wel even lastig was omdat er zoveel nieuwe personages, vreemde begrippen en namen van landen om je oren vliegen. Ik vind het verder wel een leuke serie maar heb het idee dat het tempo nogal hoog ligt. Alina is eerst een onzeker naïef meisje en op een gegeven moment slaat dat plotseling om in ‘ik kan alles en ik doe alles alleen’. Ik vind haar ontwikkeling dus nogal gehaast en afgeraffeld. Ik kan me voorstellen dat dat in de boeken misschien wat geleidelijker verloopt of in ieder geval meer aandacht krijgt? Ik vind het nu een beetje ongeloofwaardig helaas.

  De kraaien vind ik wel heel leuk en een stuk beter uitgewerkt, lijkt het wel. Ik heb daar wel een beter beeld van hun karaktereigenschappen en in hun verhaallijn gebeurt en veel, en komen ze op verschillende plekken, maar dit wordt op een duidelijke en logische manier uitgewerkt en verteld. De verhaallijn van Nina en die man is ook interessant, leuke dialogen. Daar ben ik echt benieuwd naar hoe het verhaal verder gaat. Alleen de verhaallijn van Alina (wat ik toch zie als hoofdlijn) spreekt me juist het minst aan en lijkt het minst goed uitgewerkt. Heeft zeker potentie, maar dan moet Alina wel even wat logischer uitgewerkt worden. Hier en daar zitten er goede momenten in die het belang van haar aantonen (Inej die haar ziet summonen bv vind ik goed in beeld gebracht) maar verder lijkt het een beetje hak op de tak. Misschien mis ik daar dus dingen uit het boek.

  Vind het zeker een leuke serie en ik moet nog snel de laatste afleveringen kijken. Volgens mij is het er nog maar 1 of 2 🙁 Ben ook zeker benieuwd naar de boeken, die zijn altijd beter haha 🙂

  • In de boeken is Alina’s ontwikkeling – in mijn beleving – ook minder krachtig. Ik denk dat als Leigh de boeken nu zou schrijven het er heel anders uit zou zien. Wel verwacht ik dat het nog wel beter gaat worden.

 3. Leyla

  Welke boeken waren er nou eerst, Shadow en Bones, wat overigens echt een debiele vertaling in het Nederlands heeft. Of Six of Crows?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.