Schildpadden tot in het oneindige – John Green

Geplaatst op 16 oktober 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 11 Comments

Schildpadden tot in het oneindige – John GreenSchildpadden tot in het oneindige door John Green
Ook door deze auteur: Het Grote Misschien
Uitgever: Gottmer | Oktober 2017
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789025768539
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Bijna zes jaar na het overweldigende succes van Een weeffout in onze sterren schrijft John Green met Schildpadden tot in het oneindige opnieuw een briljante en onvergetelijke roman.

Het begint allemaal met een nieuwsbericht over een voortvluchtige miljardair en het vooruitzicht van een grote beloning voor de gouden tip over zijn verblijfplaats.

Schildpadden tot in het oneindige gaat over vriendschap voor het leven, onverwachte ontmoetingen, Star Wars-fanfictie en een tuatara die op het punt staat een fortuin te erven. Maar bovenal gaat het over Aza Holmes, een meisje dat worstelt met een dwangstoornis en klem komt te zitten in de verstikkende spiraal van haar gedachten.

In dit langverwachte nieuwe boek deelt John Green het verhaal van Aza met verpletterende directheid: 'Dit is mijn eerste poging om openlijk te schrijven over de stoornis waar ikzelf sinds mijn vroegste jeugd mee worstel. Het verhaal is verzonnen, maar gaat wel degelijk ook over mij persoonlijk.

In dit langverwachte nieuwe boek deelt John Green het verhaal van Aza. Dat doet hij met verpletterende directheid.

Toen ik net begon met boekbloggen was John Green dé contemporary young adult auteur op de markt. Tranen met tuiten huilde ik bij Een Weeffout in onze sterren en Het grote misschien. Als geen ander wist Green in te spelen op de problemen die jongeren meemaken, zij het gepaard met veel eigenaardigheden, taalspellen en vaak een lichamelijk of geestelijk probleem. Vriendschap, school en liefde spelen in al zijn boeken een grote rol. Nu, zes jaar na TFIOS is zijn nieuwe boek verschenen: Schildpadden tot in het oneindige. Lang was er niks over bekend, behalve dat OCD een grote rol zou spelen.

Schildpadden tot in het oneindige gaat over Aza Holmes, een meisje met een dwangstoornis. Zij is haar vader verloren en heeft jaren geleden een Davis ontmoet op een kamp voor kinderen met een overleden ouder. En laat die jongen nou net zijn vader kwijt zijn… En ook nog eens multimiljonair zijn. Samen met haar Star Wars-fanfictie schrijvende vriendin besluiten ze er achter aan te gaan. Eerst voor het geld, maar dan voor iets anders. Maar Aza komt steeds meer klem te zitten tussen de spiralen van haar gedachten.

Is Schildpadden tot in het oneindige een mooi boek? Ja
Is het een typisch John Green boek? Ja
Is het dus een herhaling van zijn eerdere boeken? Nee.

Hoewel ik niet weet of dit boek net zo’n enorme hype gaat worden als TFIOS, vond ik het wel een enorm mooi boek. Het is heel anders, maar toch heel vertrouwd. Het is minder een tranentrekker, maar nog steeds ontroerend op zijn eigen manier. Het is hierbij heel mooi om te zien dat John Green geen one trick pony is, maar er werkelijk een nieuw gevoel aan weet te hangen. Het is immers niet voor niets dat hij er zes jaar aan gewerkt heeft.

Het gevaar bij zo’n lang gat en bij zulke populaire boeken is dat men al snel torenhoge verwachtingen heeft. Ikzelf had niet echt veel verwachtingen. Er was zo lang niks over het boek bekend dat ik me niet zo goed kon voorstellen dat ik er heel veel zin in had. Maar tijdens de releaseparty werd het eerste hoofdstuk voorgelezen door Giel Beelen en wist ik dat ik dit boek zo snel mogelijk moest lezen. John Green weet een lezer als geen ander te betrekken in een heel gewone setting, maar met een bijzondere twist. In dit geval een dwangstoornis.

Een dwangstoornis zal voor iedereen weer anders zijn en in veel populaire young adult boeken waarin een psychische stoornis een rol speelt, kan je je afvragen in hoeverre de auteur daadwerkelijk verstand heeft van het onderwerp. John Green geeft aan dat dit stukje uit hemzelf komt, iets waar hij zelf ook mee worstelt. Op deze manier heeft hij fictie en realiteit weten te combineren en ik vond het zelf erg overtuigend overkomen. Het voelde echt als een onderdeel van Aza en niet als een extra labeltje. Haar hele doen en laten werd er door beïnvloed en daardoor klopte het.

Schildpadden tot in het oneindige is ontroerend op een heel andere manier dan zijn eerdere werk. Het is een klein verhaal met een grootse uitwerking.

Schildpadden tot in het oneindige is een bijzonder boek vol filosofische, psychologische en literaire lagen. Het is absoluut geen oppervlakkige contemporary, maar zit vol bijzondere verwijzingen. Alles heeft een rol en een doel in het verhaal. Het verhaal zelf is niet het meest bijzonder en ingewikkelde plot, maar biedt daardoor wel de ruimte voor al de bijzondere personages om te schitteren.

 

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

11 responses to “Schildpadden tot in het oneindige – John Green

  1. Do

    Wat fijn dat je zo snel na de release je recensie hebt geschreven! Als ik eerlijk ben was ik niet erg ‘geïnteresseerd’ in dit boek, maar je recensie heeft me toch wel benieuwd gemaakt. Ik denk toch dat ik hem binnenkort maar eens moet gaan lezen.

  2. Ik heb nog niet zoveel van Green gelezen en van de drie boeken die ik héb gelezen vond ik TFIOS het enige echte mooie boek, maar voor mij staat het wel absoluut vast dat ik deze wil lezen! Ik vind het erg goed dat hij over een stoornis schrijft die hij zelf heeft en als ik je recensie zo lees is het weer heel uniek en geen formuleherhaling, dus dat klinkt veelbelovend!

  3. Ik heb net vandaag mijn eigen recensie geschreven. Wel leuk dat je het vergelijkt met TFIOS. Het zijn echt zulke verschillende boeken en toch vind ik ze allebei heel erg John Green.
    En de foto’s met al dat oranje vind ik erg pretty. <3

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.