Ridders gezocht – De nachtridder – H.M. Bootsman

Geplaatst op 21 april 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Ridders gezocht – De nachtridder – H.M. BootsmanDe Nachtridder door H.M. Bootsman
Serie: Ridders gezocht #1
Uitgever: Ridders gezocht | 2015
Genres: Jeugd, Avontuur
Aantal pagina's: 218
ISBN: 9789082443806
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Ken jij een echte ridder?
'Nee, natuurlijk niet,' denk jij waarschijnlijk.
'Ridders bestaan immers niet meer. Dat was eeuwen geleden.'
In gedachten zie je misschien een dappere ridder in een blinkend
harnas op een groot en vurig paard, met een zwaard aan zijn zijde en een schild in zijn hand. Maar wat als ik je nu vertel dat ridders wel bestaan?
En wat als ik je nu vertel dat jij er ook een kunt worden

De jongensachtige Danielle Springer heeft een hekel aan school en huiswerk. Het liefst zit ze de hele dag op de rug van haar paard, Macho.
Als alles tegenzit en ze ook niet eens mag paardrijden van haar vader, besluit ze stiekem een bosrit te maken in het donker.
Het nachtelijk ritje is het begin van een spannend avontuur.

Ik ontving De Nachtridder een tijdje terug van H.M. Bootsman in ruil voor een recensie. Ik hou van young adult boeken, maar soms vind ik het ook heerlijk om me te verliezen in een goed jeugdboek. Ik vind het dan ook extra leuk om zo nu en dan kennis te maken met een boek waar nog bijna niemand van gehoord heeft. Zo ook De Nachtridder, een boek in de Ridders gezocht-serie.

ridder1

Jeugdverhalen schrijven is lastig, want het is niet gemakkelijk om tieners op een realistische manier laten praten. Danielle (Daan) Springer is een brugklasser met een hekel aan huiswerk en een bolleboos als beste vriendin (Anouk Paardenkoper). Tja.. aan de namen moet het al duidelijk zijn: deze meiden houden van paarden. Het rijden, het verzorgen.. alles. Verder bestaat hun leven uit huiswerk maken (Anouk dan), en naar school gaan. Hierbij ligt er vooral focus op de lessen geschiedenis.

Wat ik – als docent – jammer vind is dat de docent geschiedenis wordt neergezet als een oude stinkende zeurkous. Ik had graag juist een hip iemand gezien die Daan zou motiveren meer over geschiedenis te leren. Haar afkeer tegen huiswerk en de aanwezigheid van deze docent maakt haar ergens een heel oppervlakkig karakter. Het is niet meer van deze tijd dat docenten leerlingen bij hun achternaam noemen en het cliché van oude stoffige geschiedenislessen is ook enorm aanwezig. En dat terwijl de plot van het verhaal voornamelijk draait om een mooie oude legende uit de regio. Normaal zeg ik dat clichés in sommige gevallen niet erg zijn, ditmaal vond ik het een afknapper. Naast deze geschiedenislessen maken Anouk en Danielle eigenlijk niks mee op school en komen we op den duur in een constante herhaling van dezelfde gebeurtenissen: De meiden logeren bij elkaar, ze gaan stiekem paardrijden en komen de Nachtridder dan wel of niet tegen. Als ik het boek daarmee vergelijk met andere jeugdboeken, dan mis ik heel wat plotwendingen en zijweggetjes. Het was voor mij een te eenzijdig verhaal met te weinig diepgang. Er had voor mij veel meer uitgehaald kunnen worden.

Ik noemde het al eerder; niet veel schrijvers lukt het om jongere overtuigend neer te zetten. Ik gok dat de twee meiden 11 of 12 zijn, maar ze denken, doen en spreken als ouder. Danielle heeft ergens nog dat jeugdige en spannende, maar verder is er weinig kinds aan haar. Ik had graag wat meer teruggezien over hoe kinderen van die leeftijd echt zijn.

Toch is De Nachtridder geen slecht boek. Het voldoet misschien niet helemaal aan de kritische eisen die ik aan een boek stel, ik denk dat er genoeg mensen zullen zijn die zich wel helemaal in het verhaal kunnen verliezen. Echte paardenjongens of –meisjes misschien!

Het boek is uitgegeven als een vrij dun boekje met een kleurrijke kaft die wellicht niet helemaal meer van deze tijd is, maar wel een sfeervolle illustratie bevat. Het is gedrukt op glad papier, wat ik even wennen vond. Hier en daar wordt er een voetnoot gebruikt om een moeilijke term uit te leggen. Dit had wat mij betreft ook in de tekst opgelost kunnen worden, of met een woordenlijst achterin.

Bootsman heeft ook een website gemaakt bij het boek. Achterin word je als lezer gestimuleerd daar op te kijken om bijvoorbeeld te lezen waarom Danielle een bepaald cijfer voor een werkstuk kreeg. Helaas moet je ook nog een mailtje sturen om dat te bewerkstelligen. Tja, nu is dit natuurlijk geen recensie over de website, maar ik zou toch willen aanrader de website volledig aan te vullen.

De Nachtridder bestaat uit een vlot verhaal met korte, goed leesbare hoofdstukken en hier en daar een spannend stuk. Voor (jongere) paardenfans zal het een feest van herkenning zijn. Het is al met al een boek waarvan ik denk dat het – zeker bij een bepaalde doelgroep – erg in de smaak zal vallen.  

ridder2

three-stars

Tags: , , , , ,

Divider

3 responses to “Ridders gezocht – De nachtridder – H.M. Bootsman

  1. Arjan

    Prachtig boek! mijn kinderen elke avond een stuk voorgelezen en zijn inmiddels groot fan 🙂
    Met smart wachten op deel 2.

  2. Sandra Smit

    Lieve Hellen, eindelijk maar toch je boek gelezen!!! En wat ben ik trots op je, wat een super leuk boek, gewoon in 2 dagen uitgelezen!!! En in mijn beleving is een geschiedenis leraar niet anders…;-) .Op naar je volgende boek???

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.