Rebel in de woestijn (Rebel of the Sands #1) – Alwyn Hamilton

Geplaatst op 12 juni 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 10 Comments

Rebel in de woestijn (Rebel of the Sands #1) – Alwyn HamiltonRebel in de woestijn door Alwyn Hamilton
Ook door deze auteur: Verrader van de troon
Serie: Rebel of the Sands #1
Andere boeken in deze serie: Een nieuwe dageraad
Uitgever: LS Amsterdam | April 2016
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9789024569250
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Rebel in de woestijn van Alwyn Hamilton is voor iedereen die genoten heeft van De Hongerspelen, De Kronieken van de Onderwereld, De selectie en Academicus Vampyrus: een verhaal vol romantiek en sterke personages.

Rebel in de woestijn gaat over een stoer meisje dat opgroeit in de woestijn en beter met pistolen dan jongens overweg kan. Vermomd als jongen doet ze mee aan een schietwedstrijd, maar voordat ze het weet is ze samen met een knappe, mysterieuze jongen op de vlucht en wordt ze achternagezeten door angstaanjagende djinns en gewelddadige bandieten.

Bij YALC wist ik een boekje te scoren met het eerste hoofdstuk van het boek en dus bleef Rebel in de woestijn, zoals het uiteindelijk in het Nederlands zou heten, in mijn achterhoofd hangen. Toen LS Amsterdam het boek aankondigde was ik meteen blij, vooral toen het een flinke hype leek te worden in het buitenland. Nederland verdiend het namelijk om meer toffe Young Adult op de markt te hebben.

rebel

Ook al heb ik een zwak voor de Engelse omslag, was ik echt ontzettend blij toen de Nederlandse editie op de mat viel. Ik was namelijk ontzettend benieuwd naar dit verhaal.

Rebel in de woestijn gaat over Amani, een meisje dat bij haar oom en tante in een stoffig stadje vol metaal in de woestijn woont. Ze heeft een talent voor schieten en zou het liefst gisteren nog vertrekken. Met de komst van een vreemdeling weet ze uit het stadje weg te komen, maar duikt ze ook in het gevaar. Vanaf dan wordt er op haar en haar nieuwe vrienden gejaagd. De woestijn is overal, maar de zinderende hitte zal Amani niet kleinkrijgen.

Voor mij is Rebel in de woestijn precies waarom ik een aantal jaar geleden wist dat ik ontzettend kon genieten van young adult boeken. Ik hoef namelijk helemaal niet altijd diepzinnige boeken te lezen. Ik hoef geen mega ingewikkeld plot in elk boek. Ik wil gewoon kunnen genieten en meegesleurd worden door een achtbaan aan gebeurtenissen, waarbij ik verliefd word op allerlei personages en droom dat ik ook zulke toffe krachten zal hebben als ik morgen wakker word. Wat dat betreft is dit boek precies zoals ik young adult wil zien; omdat dit type boek de reden is dat ik verliefd werd op young adult.

Amani is een toffe chick met een flinke dosis mysterie rondom haar leven. Ze leeft in een situatie waar ze zelf heel weinig grip op heeft, maar wel wat aan wil doen, dus gaat ze aan de slag om haar droom te realiseren. Daarnaast leeft ze ook nog eens in een heel sterke setting; een wereld vol zand en woestijn. Deze woestijnsetting voelde sprookjesachtig aan en paste goed bij de magische wezens in dit boek; de djinns. Toch is dit boek geen sprookje, en djinns vullen niet het hele verhaal. Het gaat voornamelijk om de dreigende oorlog en de strijd tussen de kroon en de rebellenprins.

rebel3

Daarom zijn de magische krachten wel aanwezig, maar sneeuwen ze de personages niet onder. Het zijn kenmerken van de personages, net zoals dat ze paars haar kunnen hebben of gewoon lomp goed kunnen schieten. Gooi daar nog wat spannende jongens bij en je hebt een compleet plaatje. Maar zonder dat het een zoetsappige romance wordt.

Ik heb genoten van de reis van Amani en haar zoektocht naar haar achtergrond. Ik vind daarnaast de sfeer uit het boek erg goed overkomen.

Het is lang geleden dat ik echt een young adult boek heb gelezen waarbij ik dacht; nu is het net zoals aan het begin, toen er nog niet heel veel young adults op de Nederlandse markt waren en ik nog niet zo veel boeken met elkaar vergeleek. Misschien komt het omdat ik nog maar weinig boeken over djinns heb gelezen, of over de woestijn, ik vond het een origineel verhaal. Niet heel origineel qua plot, maar wel qua setting. Daarbij passen de personages echt heel goed in hun rol.

Rebel in de woestijn is echt een schoolvoorbeeld van een young adult. Actie, avontuur, magie, bijzondere wezens, mooie mannen en een toffe setting. Mij deed het boek doen realiseren hoeveel ik van Young Adult boeken hou en dat ik er alleen maar meer wil lezen.

rebel2

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

10 responses to “Rebel in de woestijn (Rebel of the Sands #1) – Alwyn Hamilton

  1. Zo grappig hoe meningen kunnen verschillen: ik vond dit boek helaas een enorme teleurstelling. Ik zag de wereld met geen mogelijkheid voor me, vond de personages te veel en te oppervlakkig en ook het verhaal zelf wist me niet te raken. Gelukkig had jij een meer positieve leeservaring 🙂

  2. Ik heb hem al een tijdje in mijn visier… maar ik koop hem telkens net niet. Om de een of andere reden heb ik de indruk dat hij voor mij wat “te jong” is. Vergis ik me daar of is hij inderdaad naar de jonge kant in het YA genre?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.