Een nieuwe dageraad (Rebel of the Sands #3) – Alwyn Hamilton

Geplaatst op 14 oktober 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Een nieuwe dageraad (Rebel of the Sands #3) – Alwyn HamiltonEen nieuwe dageraad door Alwyn Hamilton
Ook door deze auteur: Rebel in de woestijn
Serie: Rebel of the sands #3
Andere boeken in deze serie: Rebel in de woestijn
Uitgever: LS Amsterdam | Augustus 2018
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 432
ISBN: 9789024570294
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Toen Amani het slaapstadje waar ze opgroeide achter zich liet, had ze nooit gedacht dat ze aan een revolutie zou meedoen, laat staan dat ze er een zou leiden. Maar ze heeft weinig keus als Rebellenprins Ahmed gevangengenomen wordt door de wrede sultan. Gewapend met haar revolver en haar gezonde verstand zet ze een bevrijdingsmissie op touw. Maar wanneer de strijd met de vijand steeds grimmiger wordt en Amani veel verliezen lijdt, vraagt ze zich af of ze wel de juiste leider is…

Toen ik kennis maakte met de boeken van Alwyn Hamilton (Rebel in de woestijnwas ik echt blij verrast omdat het zo’n stoer en vernieuwend boek was op het gebied van YA. Er waren nog maar zo weinig young adult boeken die zich afspeelde in een woestijnsetting en ik smulde ervan. Nu is het derde en laatste deel in de serie, Een nieuwe dageraad,  eindelijk in het Nederlands verschenen. Ik was echt mega benieuwd hoe het Amani en haar vrienden zou afgaan.

Amani had nooit verwacht dat ze onderdeel zou worden van een rebellenleger. Laat staan dat ze er een zou gaan aanvoeren. Maar nu de Rebellenprins Ahmed gevangen is genomen, heeft ze geen andere keuze. Ze moeten doorzetten om de wrede sultan tot een halt te roepen. Dus gaan Amani met haar revolver en haar zandkrachten aan de slag en zet ze een missie op touw om Ahmed te bedrijven. Dit wordt een gevaarlijke strijd, waardoor Amani begint te twijfelen of zij wel de juist leider is voor deze groep. Zullen haar keuzes de juiste zijn?

Yes. Dit boek vond ik echt enorm tof. Ik was van te voren super bang dat ik echt niet meer zou weten wie wie was, omdat het toch altijd een tijdje terug was dat ik de eerste twee delen las, maar dat viel gelukkig heel erg mee! Voorin zit namelijk een handige namenlijst, waardoor ik nog voor ik überhaupt aan het verhaal begonnen was, vrijwel weer volledig up to date was. Hou ik van!

Een nieuwe dageraad neemt ons mee het hele land door, van verschillende steden, terug naar Stofoord en weer diep de woestijn in. Alwyn Halimton weet hier zo ontzettend veel sfeer mee over te brengen. Hierdoor komen de djinns en halfdjinns helemaal tot leven en vooral ook de aspecten die hier aan gekoppeld zijn; hun vermogens, onvermogens en hun gedrag. Ik genoot er echt enorm van en dat doe ik nog steeds. Het is zeker een trilogie die ik ooit wil herlezen.

In dit derde deel hoef je er absoluut niet bang voor te zijn dat er niks gebeurt. Je reist samen met Amani en de rest heel het land door en daar maken ze het een en ander mee. Hierdoor blijft het tempo en de actie hoog, maar kreeg ik nergens de indruk dat ik niet mee kon komen. Ik vond het heel erg meeslepend en juist omdat er ook wel heftige dingen gebeuren (Alwyn durft grote risico’s te nemen!) werd ik van de ene ‘oh mijn god’ in de andere verbazing getrokken. Heerlijk vond ik het, de grote hoeveelheid wendingen. Hierdoor heb ik me enorm vermaakt met Een nieuwe dageraad. 

De sfeer is zo goed vastgehouden en ik vond dat de personages goed handelde vanuit hun karakter. Voor mij bleven ze consequent genoeg, maar wisten ze ook voldoende te groeien en daarmee dus te verrassen. Personages waar ik aan gehecht was geraakt raakte me diep wanneer hen wat overkwam en Alwyn maakt de stoere keuze het niet altijd tot een goed einde te laten komen. Dat vind ik bewonderingswaardig, want niet elke auteur durft dit.

Hoewel het einde voor mij misschien net wel wat groter mocht zijn – het was ergens een beetje een anticlimax – vond ik het boek in z’n geheel nog steeds erg overtuigend en goed.

Een nieuwe dageraad is een enorme emotionele rollercoaster. Veel tijd om adem te halen krijg je niet, want dit boek is een groot avontuur.

Al met al vond ik Een nieuwe dageraad een erg prettige afsluiter van de trilogie. De serie heeft veel indruk op me gemaakt vanwege de setting, de toffe mythologische invloeden en een kick-ass hoofdpersonage. Dit is zeker een trilogie die ik nog wil herlezen.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

4 responses to “Een nieuwe dageraad (Rebel of the Sands #3) – Alwyn Hamilton

  1. Andrea

    Ik vond dit ook een heel goed boek en een goede trilogie. Ik wil het ook nog eens herlezen, want ik heb door allerlei omstandigheden nogal lang over het 3e deel gedaan. Maar tegen het eind, omg!
    Ik zou deze trilogie iedereen (die geen hekel heeft aan fantasy 🙂 ) aanraden. Ik begrijp niet dat deze boeken wat bekender zijn. Of misschien heb ik de hype gemist? 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.