Puddin’ (Dumplin’ #2) – Julie Murphy

Geplaatst op 5 september 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Puddin’ (Dumplin’ #2) – Julie MurphyPuddin' door Julie Murphy
Ook door deze auteur: Dumplin
Uitgever: Balzer + Bray | Mei 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 448
ISBN: 9780062418388
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

It is a companion novel to Dumplin', which follows supporting characters from the first book in the months after Willowdean's star turn in the Clover City pageant.

Millie Michalchuk has gone to fat camp every year since she was a girl. Not this year. This year she has new plans to chase her secret dream—and to kiss her crush. Callie Reyes is the pretty girl who is next in line for dance team captain and has the popular boyfriend. But when it comes to other girls, she’s more frenemy than friend. When circumstances bring the girls together over the course of a semester, they will surprise everyone (especially themselves) by realizing they might have more in common than they ever imagined.

Toen ik Dumplin’ las vorig jaar, was ik blij. Eindelijk eens een dikker meisje in de hoofdrol. Nu ik wat meer bezig ben met feminisme en body positivity weet ik eindelijk welke type contemporary ik nu echt leuk vind. Puddin’ lag op YALC voor een mooie prijs en ik twijfelde geen moment; die ging mee! Ik had er namelijk ontzettend veel zin in om dit boek te gaan lezen.

Millie is te dik en daar best prima gelukkig mee, maar haar moeder vindt dat ze zo niet kan leven. Daarom wordt Millie elk jaar op fatcamp gestuurd in de zomer. Dit jaar heeft ze echter andere plannen; haar crush kussen en proberen een cursus te scoren op de universiteit, als televisie journalist. Dan heb je ook nog Callie, de populaire meid van de school, die op het punt staat om aanvoerder van het dansteam te worden. Maar echte vrienden heeft ze niet.. Dat blijkt ook als zij alle schuld op zich moet nemen voor een uit de hand gelopen wraakactie en uit het team wordt gegooid. Om de schade te herstellen, komt ze in de sportschool werken, waar Millie’s oom de eigenaar van is en waar Millie veel werkt. Langzaam leren de meiden dat ze elkaar misschien nog wel eens zouden kunnen helpen en dat ze misschien wel meer met elkaar gemeen hebben dan ze in eerste instantie dachten.

Puddin’ is het vervolg op Dumplin’, maar gewoon los te lezen. Er komen referenties voor, maar het heeft een andere hoofdpersoon met haar eigen dilemma’s en struggles.

Ik vond Millie zo’n fijn hoofdpersoon. Ze voelde meteen als een vriendin; een meisje dat haar eigen weg baant door een oerwoud van mensen die haar willen tegenhouden uit zelfbescherming. Ik herkende mezelf in haar. Ik vecht immers ook graag voor mijn doelen. En hoewel Callie in eerste instantie echt totaal niet iemand zou zijn waar ik mee om zou willen gaan, begon ik haar ook steeds leuker te vinden.

Wat ik zo goed vind aan Puddin’ is dat het de lezer laat zien dat niet iedereen die dik is, ongelukkig is of niks kan bereiken. Wij leven in een maatschappij waarin ons wordt aangepraat dat geluk en ambitie hand in hand gaan met een kleine maat. En dat hoeft helemaal niet. Met een maatje meer kan je ook gewoon gelukkig zijn en je dromen waarmaken. Mollie gaat keer op keer de strijd aan en bewijst dat het ook anders kan. Heerlijk!

Waar ik ook een beetje verliefd op werd was het typische Texaanse accent wat gewoon hoorbaar was vanaf de pagina’s. In de Nederlandse vertaling van Dumplin’ kan ik me niet herinneren dat dit naar voren kwam. Echt jammer, want het geeft echt een sfeertje mee wat ontzettend goed bij het boek past. Daarnaast kijk ik zo nu en dan een of ander TV-programma over de Dallas Cheerleaders en die vibe komt ook enorm terug.

Daarnaast speelt vriendschap ook een grote rol. Vriendschap die je in eerste instantie niet verwacht, door de vele vooroordelen die mensen over elkaar hebben. Het is tof om te zien dat Millie, Callie en de andere personages zich daar langzaam overheen zetten.

Puddin’ vertelt het verhaal over een meisje dat vecht voor haar passie, ook al zegt de wereld dat het niet kan. Onverwachte vriendschappen maakte dit boek hartverwarmend.

Hoewel ik normaal gesproken helemaal niet zo’n contemporary lezer ben, was dit het type boek waar ik wel wat mee kon. Millie is een personage waarbij ik me gemakkelijk bij kon inleven en haar positiviteit en doorzettingsvermogen vond ik inspirerend. Ik vond het een heel aangenaam boek om te lezen en waande me echt even in Texas.

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “Puddin’ (Dumplin’ #2) – Julie Murphy

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.