Dumplin’ (Dumplin’ #1) – Julie Murphy

Geplaatst op 22 april 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Dumplin’ (Dumplin’ #1) – Julie MurphyDumplin door Julie Murphy
Ook door deze auteur: Puddin'
Serie: Dumplin #1
Andere boeken in deze serie: Puddin'
Uitgever: Moon | Augustus 2016
Genres: Young Adult, Romantiek, Contemporary
Aantal pagina's: 336
ISBN: 9789048831449
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Willowdean Dickson heeft een maatje meer en vindt dat geen probleem, terwijl iedereen om haar heen geobsedeerd is door de aankomende missverkiezing. Pas als Will een relatie krijgt met haar oogverblindend knappe collega Bo, begint ze te twijfelen over haar figuur. Om haar zelfvertrouwen terug te krijgen, besluit Will het meest afschuwelijke te doen dat ze zich kan voorstellen: ze geeft zichzelf op voor de Clover City's Missverkiezing. Gaandeweg laat Will niet alleen Clover City versteld staan, maar vooral zichzelf.

Ik was erg sceptisch tegenover Dumplin. Niet perse omdat ik zelf een maatje meer heb, maar vooral omdat ik ontzettend bang was dat het zo’n typisch boek zou zijn waarin een dik meisje uiteindelijk kei veel afvalt en dan opeens wel vrienden maakt en geaccepteerd wordt. Dit soort plotlijnen vind ik echt om te kotsen, want wie zegt dat je niet gelukkig kunt zijn als je wat dikker bent? Gelukkig had ik het helemaal bij het verkeerde eind.

Dumplin gaat over Willowdean (toffe naam), een nogal dik meisje met een nuchtere blik op de wereld. Pas als Will meer begint te voelen voor haar collega, begint ze te twijfelen over de manier waarop mensen haar zien. Dan besluit ze in een opwelling om heel Clover City te choqueren en schrijft ze zich in voor de miss verkiezing. Maar waar het iedereen om winnen draait, draait het bij Willow vooral om zichzelf.

Go big or go home

Wow, wat werd ik blij van dit boek en Willowdean’s instelling. De boodschap van dit boek – van jezelf houden – is zo duidelijk aanwezig, dat alles wat me gedurende het lezen stoorde, helemaal niet meer belangrijk was tegen de tijd dat ik het boek uit had.

Voor mij was Willowdean een ontzettend prettig personage. Ik vond haar kijk op het leven erg sterk en misschien zelfs inspirerend. Daarnaast maakt ze een goede ontwikkeling door. Ik vond haar situaties vaak herkenbaar en door het gebruik van humor werd het allemaal absoluut niet depri.

Ik ben zo blij dat dit boek geen half dieetboek is geworden, maar vooral een weg naar acceptatie en zelfvertrouwen. Niet dat het overgewicht goedpraat, maar wel dat geluk niet hand in hand staat met je gewicht. De missverkiezing is hierbij slecht een instrument en heeft een veel kleinere rol dan ik in eerste instantie zou denken. Pas halverwege het boek schrijft ze zich in.

Haters gonna hate

Het wordt al snel duidelijk dat Willowdean heel zelfverzekerd overkomt op veel mensen, maar dat ze het er zelf nog wel eens moeilijk vindt om zichzelf te accepteren. Dit vond ik erg overtuigend. Want weet je wat het is? Haters gonna hate. Hoe je ook bent. En Will geeft zero fucks, want ze blijft lekker zichzelf. You go girl. Je bent een inspiratie voor velen.

Wat ik dan wel weer want minder chill vond, was de soort van liefdesdriehoek. Er zijn amper YA’s (vooral contemporary) zonder romantiek, en Will krijgt de aandacht van twee jongens. Wat mij betreft kiest ze uiteindelijk de verkeerde, maar he… Dat is mijn mening.

Eindelijk geen perfect mooie hoofdpersoon, maar gewoon een heel realistisch meisje met een maatje meer. Ik kan alleen maar concluderen dat Dumplin mijn op een positieve manier heeft weten te verassen en dat ik heel erg blij ben dat ik dit boek heb meegenomen uit de bibliotheek. Ik raad het iedereen zeker aan. Ik hoop dat het je kan helpen wat meer van jezelf te houden.

Dumplin is mijn nieuwe favoriete dikkerd.

Jezelf liefhebben, vriendschap en acceptatie is de kern van Dumplin. En wat vond ik deze boodschap prettig. Het boek is grappig, herkenbaar en lekker vlot geschreven. Een (h)eerlijke contemporary.

Voor fans van onder andere Rainbow Rowell.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Dumplin’ (Dumplin’ #1) – Julie Murphy

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.