Proudly Imperfect – Sabine Van Roest

Geplaatst op 20 januari 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Proudly Imperfect – Sabine Van RoestProudly Imperfect door Sabine van Roest
Uitgever: Scriptum | Juli 2018
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 245
ISBN: 9789463190893
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

In een wereld waarin we continu getriggerd worden perfect te zijn en keer op keer te presteren, is het een uitdaging om jezelf te kunnen, maar vooral te durven zijn. Veel vrouwen gaan daarom soms heel ver in het streven naar het "Miss Perfect'-ideaalbeeld en onderdrukken wie ze echt zijn. Ook Sabina van Roest leefde jarenlang met een masker op, gebaseerd op de "eisen' van de buitenwereld in plaats vanuit haar ware zelf. Wat in eerste instantie een worsteling was en tot een bijna-burn-out en een auto-immuunziekte leidde, bleek later een mooi geschenk; een leven vol imperfecties, maar met meer zelfvertrouwen, zelfliefde en eigenwaarde.
In dit boek vertelt ze als "herstellend perfectionist' open en eerlijk over haar eigen worsteling met Miss Perfect. Met behulp van verhalen, inzichten en interviews met bekende en minder bekende vrouwen word je gemotiveerd en geïnspireerd om de weg naar jezelf terug te vinden in een maatschappij waarin we voortdurend beïnvloed worden door trends, hypes en perfecte plaatjes. Daarnaast vind je tips op het gebied van mind, body en soul hoe je Miss Perfect kunt loslaten en Proudly Imperfect kunt leven voor meer geluk, succes en vervulling. Dit boek geeft je de moed om het mooiste te worden wat je kunt zijn: Proudly Imperfect je ware zelf.
Sabina van Roest (1986) werkt als freelance creative storyteller en conceptontwikkelaar. In alle concepten die zij opzet wil ze mensen motiveren het beste uit zichzelf en uit hun leven te halen. Naast haar freelance werk inspireert ze op haar blog www.proudlyimperfect.nl vrouwen om Proudly Imperfect zichzelf te zijn en het leven te creëren waar ze werkelijk naar verlangen.

Afgelopen jaar ben ik erachter gekomen dat ik veel – teveel – van mezelf heb gevraagd. Als ik eindelijk eens zo ver was om met mijn billen op de bank te gaan hangen om te lezen of een serie te kijken, voelde ik met constant schuldig. ‘Moet ik dit niet even afmaken?’ spookte dan door mijn hoofd. Ik walgde van dat constante schuldgevoel en op de dagen dát ik vrij was, voelde ik me mega onproductief omdat ik heel erg met mezelf in de knoop zat. Eind 2018 besefte ik – met behulp van anderen – dat dit niet meer kon. Ik maakte keuzes en besloot dat ik nu echt mijn best ging doen om tevreden te zijn met wat ik wél gedaan kreeg. Ik die periode kreeg ik ook een boek toegestuurd wat perfect leek te passen in mijn situatie: Proudly imperfect van Sabina van Roest

Proudly imperfect is een non-fictie boek over het loslaten van Miss Perfect en het zijn van jezelf. Vooral het accepteren van jezelf. Of dit nu op het gebied van werk, je lichaam of je sociale contacten is. We hoeven immers niet alle ballen in de lucht te blijven houden en rust is misschien wel net zo belangrijk als beweging.

We leven in een wereld waarin we er constant op gewezen worden dat we moeten presteren en moeten streven naar perfectie. Deze Miss Perfect die we ons dwingen te zijn, onderdrukt vaak ons ware zelf. Sabrina van Roest heeft jarenlang als Miss Perfect rondgelopen en moeten onderdrukken wie ze echt wilde zijn. Totdat ze ziek werd. Toen pas begon ze te leren dat het niet langer zo door kon gaan. In dit boek vertelt ze waar ze zelf tegenaan liep en geeft ze tips om jouw Miss Perfect niet meer de teugels in handen te laten hebben. Op naar een leven met meer zelfvertrouwen, zelfliefde en eigenwaarde.

Voor mij was dit boek een feest van herkenning. Nou ja, een feest. Het was soms best wel pijnlijk om te lezen dat ik in superveel valkuilen aan het vallen was zonder te beseffen wat dit met mij deed. Moest ik dan echt in zeven sloten tegelijk lopen totdat ik eindelijk wat liever voor mezelf zou worden? Vooral het hoofdstuk over stress was voor mij dan ook een eyeopener en het hielp mij enorm met het maken van (best wel belangrijke) keuzes.

Omdat ik me zo in het boek herkende, drong het ook tot me door dat ik dit boek nu juist heel erg nodig had op dit moment. Het illustreerde precies die dingen waar ik tegenaan loop en waar ik ook keihard mee onderuit aan het gaan was. Proudly imperfect was voor mij dan ook een erg nuttig boek waar ik veel van kan leren en ook veel kracht uit kan halen.

Ook de hele body positivity beweging komt aan bod. Wij leren als mensen om heel erg kritisch te zijn op ons uiterlijk en dit vertaalt zich op een ongezonde kijk op ons lichaam. Dingen die helemaal niet gezond zijn (crash diëten en strenge diëten in het algemeen, of echt elke dag keihard trainen) worden als gezond beschouwd en iedereen die het volhoud verdiend een taart. Oh nee. Taart mag natuurlijk niet. We vergeten haast te leven en te genieten van ons leven. Ik ben er van overtuigend dat geluk en minder stress veel beter voor je gezondheid is dan jezelf verplichten voedingsstof niet meer tot je te nemen. Maar goed, dat is een ander verhaal. Ik ben blij dat er ook echt een deel van het boek draait om liefde voor je lijf, hoe het er ook uitziet. Je hebt er immers maar één.

Het is echter geen heel uitgebreid boek op bepaalde vlakken. Dat kan haast ook niet, want je kunt niet alle invloeden van stress of heftige emoties meenemen. Ook had ik wat meer handvatten over wat kan helpen tegen stress behalve ademhalingsoefeningen doen, ook leuk gevonden. Verder waren de testjes een leuke toevoeging en ook wel weer een onderstreping van wat ik zelf wel wist.

Proudly imperfect is een boek waar veel mensen van kunnen leren en waar je bovenal veel kracht uit kunt halen om te kiezen voor je ware zelf.

Wil jij niet langer geleefd worden door een stemmetje in je hoofd die je verplicht dingen doen of te laten die je eigenlijk niet gelukkig maken? Dan kan Proudly imperfect je helpen om keuzes te maken en te leren hoe het ook kan. Ik heb veel aan dit boek gehad en weet zeker dat ik het nog vaak zal openslaan.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.