Prins der Wrake (The Broken Empire #1) – Mark Lawrence

Geplaatst op 5 januari 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Prins der Wrake (The Broken Empire #1) – Mark LawrencePrins der Wrake door Mark Lawrence
Ook door deze auteur: Koning der wrake
Serie: The Broken Empire #1
Andere boeken in deze serie: Koning der wrake
Uitgever: LS Amsterdam | augustus 2011
Genres: Fantasy
Aantal pagina's: 350
ISBN: 9789024571277
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

Op tienjarige leeftijd moet prins Jorg van Ancrath hulpeloos toezien hoe zijn moeder en broertje op gruwelijke wijze worden vermoord. De dader is bekend. Als Jorg zijn vader opzoekt met een verzoek om hulp bij een wraakexpeditie, blijkt deze nauwelijks geraakt door de moord op zijn vrouw en kind. Voor hem tellen alleen de handelsroutes tussen zijn grondgebied en de streek waar de moordenaar, graaf Renar, heer en meester is.

Jorg neemt het heft in eigen hand en bevrijdt een bont gezelschap meedogenloze wetsovertreders uit de kerkers van zijn vader. In ruil verlangt hij maar één ding: hun loyaliteit voor hun vrijheid.

Eenmaal onderweg dwingen Jorgs genadeloze krijgskunsten meteen respect af bij de rauwe vechtersbazen, die maar al te bereid zijn om samen met hem graaf Renar aan te vallen en deze voorgoed uit te schakelen. Dat betekent evenwel niet dat Jorg en de zijnen het gemakkelijk krijgen – de wrede graaf blijkt een geducht tegenstander

De Engelse editie van dit boek, Prins der Wrake, heb ik alle keren dat ik in Engeland was, in mijn hand gehad. Prince of thorns trok me wel, vooral door de duistere beschrijving. Toen ik de Nederlandse vertaling dan ook tegenkwam op het boekenfestijn, ging het zonder enige twijfel in mijn mandje. Ik was benieuwd of deze duistere high fantasy me zou overdonderen.

Aan de ene kant is dat gelukt, maar vooral is afgunst. Hoofdpersoon Jorg is 14 en doet de meest gruwelijke dingen. De leeftijd bij High fantasy is wel vaker lager, maar zulke gruwelijke dingen op die leeftijd? Bah, nee, dat vind ik niet perse nodig. Vooral omdat die personages vaak helemaal niet zo jong overkomen. Nu weet ik natuurlijk dat dit soort boeken zich vaak in een middeleeuwse setting afspelen en men gaat er dan al vanuit dat jochies van 14 het hoofd van mensen af kan hakken alsof het niks is. Sorry, ik heb wat issues. Haha

Maar goed, Jorg is dus een jochie dat vier jaar terug bruut werd overvallen door de mannen van zijn oom. Terwijl hij in een gemene doornenstruik vast zat, werden zijn jonge broertje en moeder bruut vermoord. Sindsdien is hij uit op wraak en is hij niet bang zijn gruwelijkheden te uiten op het volk. Zijn doel; die man verslaan en zelf koning worden.

Prins der wrake is een duister en misschien een tikje grof fantasy verhaal. Je hebt een stevig maag nodig om het verhaal door te komen; er zullen namelijk flink wat koppen rollen. Gelukkig is de rest van het boek geen zware high fantasy met onuitspreekbare namen. Ik zag zelfs af en toe linken naar onze wereld. Subtiel, maar daardoor is de wereld wel makkelijker voor te stellen.

Ook het verhaal is geen eeuwig gezwets over hetzelfde onderwerp. Er wordt af en toe gesprongen, waardoor je als lezer zelf maar moet invullen wat er precies gebeurd is. Daar hou ik wel van, maar soms voelde het ook net te abrupt. Een beetje twijfel, dus.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik gedurende de eerste helft boek niet echt kon hechten aan het verhaal. Hoewel ik normaal wel van heftige boeken kan genieten, wist ik niet of dit nou wel echt wat voor mij was. Ik twijfelde zelfs even of ik het wel door zou zetten. Gelukkig werd het boek steeds beter. Tegen de tijd dat ik bij het einde kwam, was ik blij dat ik deel 2 ook al in de kast heb staan. Het boek heeft zich herpakt en daar ben ik blij mee.

Ben je fan van Game of Thrones en andere high fantasy met een grof randje, dan zal Prins der wrake je ook wel liggen. Het is gruwelijk en grof, maar dat kan deze high fantasy wel hebben. Ikzelf moest er even inkomen, maar uiteindelijk vond ik het wel een stoer boek.


prins der wrake

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.