Koning der Wrake (The Broken Empire #2) – Mark Lawrence

Geplaatst op 16 oktober 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Koning der Wrake (The Broken Empire #2) – Mark LawrenceKoning der wrake door Mark Lawrence
Ook door deze auteur: Prins der Wrake
Serie: The Broken Empire #2
Andere boeken in deze serie: Prins der Wrake
Uitgever: LS Amsterdam | Oktober 2012
Genres: Fantasy, High Fantasy
Aantal pagina's: 477
ISBN: 9789024555574
Uitgave: Hardcover
Goodreads
two-half-stars

Het is inmiddels vier jaar geleden dat prins Jorg van Ancrath en zijn bende wildemannen het kasteel van zijn oom met geweld veroverden. Een daad waarmee Jorg niet alleen zijn eigen familie de oorlog verklaarde, maar ook een die het hele land in rep en roer bracht.

Het duurt dan ook niet lang of de troepen van Jorgs vader en diens bondgenoten trekken op naar de prinsenburcht. Hoewel Jorg over heel wat trouwe manschappen beschikt, zijn het er duidelijk te weinig om met succes weerstand te kunnen bieden aan de immense aanvalsmacht. Alle ogen zijn nu gericht op Jorg, maar deze keer lijkt de jeugdige held net zo machteloos te staan als zijn volgelingen. Tot hij op een zekere nacht wordt geplaagd door een verschrikkelijke nachtmerrie...

Ik weet nog goed dat ik ontzettend uitkeek naar het eerste deel van deze serie, Prins der wrake, maar ergens was ik niet helemaal tevreden. Was dit het type fantasy dat mij niet helemaal wist te bekoren? Of was de (in mijn ogen) doorgedraaide hoofdpersoon iets te zot? Niet wetend of ik het wel leuk zou vinden besloot ik me dan toch maar te wagen aan Koning der Wrake.

wrake3

Koning der Wrake speelt zich vier jaar na het eerste boek af. Jorg is koning en heeft de oorlog verklaard aan zijn familie, maar ook nogal wat los gemaakt in de rest van het koninkrijk. Jorg’s vader is er klaar mee, hij rukt op met zijn manschappen… En of Jorg zich daar nog uit kan vechten…?

Jorg spoort nog steeds niet. Zo. Dat is er uit. Net als in het eerste boek heb ik grote moeite om hem ‘leuk’ te vinden, omdat hij een sadistische klootzak is. Zo, dat is er uit. Het past bij het boek, maar het is niet gezellig. Dat maakt het dat ik een beetje een haat-liefdesverhouding met Jorg heb. Het is aan de ene kant tof om een gruwelijke hekel aan hem te willen hebben, aan de andere kant wil je natuurlijk ook wel lezen over een persoon waar je jezelf op een of andere manier mee kan identificeren. Maar goed.

Jorg willen we dus de nek omdraaien.

Maar Jorg is eigenlijk het hele probleem niet meer.. Het is vooral een heel verwarrend boek. Die verwarring ontstaat voornamelijk door het afwisselen van het heden en verleden. Flashbacks duren soms een aantal hoofdstukken lang en dat was in het eerste boek niet zo. Je weet als lezer niet zo goed waar je aan toe bent. Het boek lijkt door het afwisselen meer uit verschillende verhalen te bestaan, omdat het meer een beschrijving van een aantal gebeurtenissen lijkt. Natuurlijk krijg je door die gebeurtenissen een beter inzicht in Jort, maar ik mis een overkoepeld plot. Ik wil duidelijkheid.

wrake2

Zo lijkt de wereld een soort toekomstige wereld van de onze te zijn, waarin we in een soort toekomstig Europa zijn beland. Maar dan wel met magie. Jort komt af en toe elementen van vroeger tegen. Ik vind dat zonde, het voelt helemaal niet als een toegevoegde waarde! Het voelt eerder middeleeuws aan.

Ik vond dit boek dus niet helemaal geslaagd. Dat gespring in de tijd vond ik maar verwarrend. Ik kon maar niet wennen aan alles wat er gebeurde en wanneer. Het zal voor andere lezers een fantastisch boek zijn – het is ergens ook wel heftig op een lekkere manier – maar voor mij werkte het niet. Ik ben benieuwd of het verbeterd in het derde boek, maar zover ik weet wordt deze niet vertaald.

In Koning der wrake vond ik dat er op het storende af werd gesprongen in de tijd.

Koning der Wrake was dus niet helemaal mijn boek. Ik had gehoopt dat het tweede deel mij zou overtuigen dat het toch een fantastische serie (voor mij) zou zijn, maar ik vond het allemaal niet tot z’n recht komen. De wereld werd steeds vager, het gespring in de tijd duizelde me en zo meteen moet ik nog gaan opbiechten dat Jort dan toch het leukste van het hele boek was.

wrake

two-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.