Mijn papieren agenda begint het weer te winnen.

Geplaatst op 12 maart 2016 door Emmy in Column, Persoonlijk / 12 Comments

Een aantal jaren terug leefde ik zo’n beetje van papieren lijstjes. Ik schreef al mijn to lijstjes in mijn agenda en als daar geen ruimte voor was, dan deed ik het in het tekenboekje van school. Maar langzaam maar zeker werden mijn to do lijstjes langer en werd het soms een groot gekras omdat ik blogposts verschoof (ja, ook die hield ik er in bij) en dingen die ik gedaan had doorstreepte (dat is nu eenmaal heerlijk!)

Leuk, zulke flodderige en goedgebruikte agenda’s, maar op den duur had ik geen overzicht meer wat ik nou wel en niet gedaan had. Ik begon de to do lijstjes digitaal bij te houden. In een wordbestandje. Ik moest toch elke dag met mijn laptop aan de slag, dus zo had ik meteen alles bij de hand en kon ik ook al dagen vooruit zien wat er moest gebeuren (of dingen makkelijk verplaatsen). Afspraken, dingen die gedaan moesten worden, boeken die ik wilde lezen; alles stond maar door elkaar.

agenda

Niet erg praktisch, maar toch werkte dit systeem voor mij. Tot voor kort. Ik begon namelijk een beetje te verzuipen in mijn virtuele agenda. Steeds meer zaken werden verschoven of kwamen sowieso niet aan bod. Het gevolg? Ik kon zelden nog een hele dag wegstrepen. En dat begon me een beetje op te breken. En gelukkig kwam daar mijn oude vertrouwde agenda weer aan bod.

agenda2

Mijn papieren agenda. Groot, zwaar, misschien zelfs overbodig. Nu ben ik weer ontzettend dankbaar voor de kleuragenda die ik van BBNC uitgevers kreeg. Het is een schoolagenda, wat voor mij goed werkt omdat ik natuurlijk ook met het schoolritme werk. Daarnaast kan je er in kleuren, geheel volgens de kleuren voor volwassenen hype. Laat ik meteen zeggen dat deze pagina zo’n beetje aangeeft hoeveel ik er daadwerkelijk in kleur.. Maar op de middelbare school was hij al vol geweest. Wedden?

In deze schoolagenda schrijf ik niet meer panisch alle minuscule dingetjes die gedaan moeten worden, zodat ik ze daarna kan doorkrassen. Nee, voor die dingen heb ik immers nog steeds dat wordbestandje. Wel schrijf ik er op welke boeken ik zou willen lezen en welke afspraken er staan gepland, zoals werk, blogevents en leesclubs. En dat lucht toch weer ontzettend op. Zo heb ik op vrij overzichtelijke wijze steeds bij de hand wat er nu écht belangrijk is. En hoewel ik soms dingen tweemaal moet opschrijven, merk ik dat het toch z’n vruchten afwerkt. Dit is een voor mij (op dit moment) goedwerkende vorm van plannen. En ik denk ook dat ieder voor zichzelf hoort te bepalen wat voor hem/haar het beste werkt.

agenda3

Werken, bijles, afspraken, boeken… Zo is het goed.

Vaak is mij een bulletjournal aangeraden.. Maar elke keer nóg een extra boekje meeslepen, dat werkt voor mij niet. Ik heb mijn agenda, ik heb mijn digitale to do list en ik heb mijn blogplanning. Dat levert voor mij weer voldoende rust op om toch door te kunnen gaan!

Mijn agenda heeft deze slag gewonnen. En dat was ook hard nodig.

Hoe houden jullie je planning bij?

Tags: , , ,

Divider

12 responses to “Mijn papieren agenda begint het weer te winnen.

 1. Een planning bijhouden is voor mij een lastig punt. Eigenlijk wissel ik om de zoveel tijd van methode omdat ik dan de oude methode niet meer vind werken, of toch een andere methode beter vind.
  Op dit moment heb ik een grote agenda van de Hema, waarin ik afspraken opschrijf. Ik heb een to do lijst in een apart schriftje, die ik vervolgens over een dag of week kan verdelen in de grote agenda. Mijn agenda heeft een tijdsindeling, wat ik persoonlijk prettiger vind dan een schoolindeling. Ik heb namelijk ook afspraken buiten de schooluren om.

  Ik heb echter in het verleden ook nog wel agenda’s online bijgehouden (doe ik nog steeds gedeeltelijk voor de notificaties) en to do lijsten online bijgehouden. Maar ik vind op papier zelf toch prettiger.

  Die kleuragenda ziet er trouwens wel supertof uit!

 2. Ik ben juist heel erg van de papieren agenda. Lange tijd, toen ik weinig te doen had, deed ik het vooral uit mijn hoofd, maar nu heb ik zoveel te doen, dat ik het allemaal in m’n agenda zet en daar ook echt alles in bijhoud.

 3. Ik zweer ook echt bij een papieren agenda! Heerlijk, ik vind digitaal maar niks. Maar mijn school to-do’s hou ik bij in Trello, een ontzettend handige website voor lijstjes etc. Daar zou ik eens een kijkje op nemen als ik jou was!

 4. Grappig. Ik heb het ook een tijdje op de computer bijgehouden, met Evernote. Daar hou ik trouwens nog steeds wel veel lijstjes bij, maar geen to do lijsten meer. Op werk heb ik een los schrift dat ik als bullet journal gebruik. Het is voor mij een heel fijn systeem, omdat ik zo takenlijsten en inhoudelijke zaken overzichtelijk in 1 schrift heb. Mijn agenda gebruik ik nu inderdaad voor mijn gewone, huiselijke taken. En ik heb een apart notitieboek voor het inhoudelijke bullet journal deel.
  Schrijven is gewoon fijn. In mijn geval en voor veel anderen geldt dat het dan ook beter blijft hangen.

 5. Ik houd werkelijk alles bij in mijn agenda. Eerst had ik nog een apart notitieboekje, maar dat vond ik toch niet zo handig. Dus een papieren agenda it is! 🙂

 6. Ik houd het zelf nog bij in mijn papieren agenda, maar als er bijvoorbeeld een tentamenweek voor de deur staat, waarin ik opdrachten moet maken en toetsen moet inleveren, maak ik hierbij ook nog een los blaadje met alle data. Zo heb ik toch alles goed op een rijtje. 🙂 Die kleurenagenda zou zeker weten ook handig zijn als je tijdens een saai college niets te doen hebt.

 7. Ik heb een grote Flow agenda. Links de weekplanning, rechts een notitieblad voor de to do dingen en wat ik momenteel aan het lezen ben. Werkt heel fijn voor mij 🙂 Daarnaast heb ik nog steeds Wunderlist deadline-zaken, die alles synchroniseert met mijn telefoon, tablet en laptop. Gaat prima zo voor mij 🙂 In Wunderlist hou ik bijvoorbeeld blogposten bij waar een datum aan verbonden zit etc. Maar ook rekeningen, brieven die ik moet beantwoorden en zo. Het handige van Wunderlist is dat het een herinnering achterlaat op mijn telefoon, laptop etc. dus dingen vergeten is dan ook onmogelijk. Samen met mijn papieren agenda is dit een fijne combinatie en niet ingewikkeld om bij te houden.

 8. Bij mij is het nog steeds een combinatie. Zo heb ik een bestand met mijn blogplanning maar ook een papieren blog-agenda. Verder heb ik ook een Gmail-kalender die ik deel met mijn echtgenoot én een papieren-agenda waar naast afspraken ook klusjes in staan.

  Het lijkt heel chaotisch, maar voor mij werkt het nog steeds het beste. De papieren agenda is ook nog steeds het meest overzichtelijk vermits ik daar meteen zie wanneer ik tijd heb om vooruit te bloggen, welke huishoudelijke of administratieve klusjes er dringend zijn, welke leuke afspraakjes er op komst zijn, …

 9. Ik heb ook echt een agenda nodig om dingen overzichtelijk te houden. Nu heb ik vooral een gedeelde digitale agenda met mijn man, ook omdat hij mijn wandelende afspraken-herinnering is xD Vroegah vergat ik namelijk altijd in mijn agenda te kijken. Toch wil ik ook weer een keer over op een papieren agenda.

  Dan heb ik nog een los schrift voor mijn blogplanning, en een notitieboekje voor mijn to-do-lijstjes en al mijn andere soorten lijstjes en notities. Maar practisch gezien zijn het vooral to-do-lijstjes.

  De meeste mensen die gek zijn op hun Bullet Journal vinden het vooral fijn dat ze alles bij elkaar hebben, maar ik raak daarbij juist het overzicht kwijt xD

 10. Mijn blogplanning houd ik online bij, maar de rest staat bij ons op een ouderwetse papieren kalender. Mijn vriend en ik hebben zo’n familiekalender gekocht die iedere dag 4 vakjes heeft- Eentje voor hem, eentje voor mij, eentje voor gezamenlijke afspraken en eentje waarin ik weken/maanden op voorhand allemaal leuke evenementen noteer. Ondertussen schrijf ik nooit meer iets in mijn agenda en kijk ik altijd op de kalender. Onlangs had ik echter een afspraak en toen we een vervolgafspraak wilden inplannen bedacht ik me dat ik geen agenda bij me had. Gelukkig kon ik onze kalender visualiseren in mijn hoofd, maar misschien moet ik toch eens iets bedenken voor een agenda voor onderweg.. 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.