Paniek – Lauren Oliver

Geplaatst op 21 april 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 8 Comments

Paniek – Lauren OliverPaniek | oktober 2014
Aantal pagina's: 272
ISBN: 9789044345841
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De inzet is hoog, maar de prijs die ze moeten betalen is vele malen hoger...

Paniek is begonnen zoals zoveel dingen in Carp: omdat het zomer was en er niets anders te doen was.
De regels zijn eenvoudig. Een dag na de diplomauitreiking vindt De Sprong plaats, waarna het spel de hele zomer lang doorgaat. En na de laatste uitdaging krijgt de winnaar de pot.

Heather had nooit gedacht dat ze mee zou doen aan Paniek, het legendarische spel onder eindexamenkandidaten. Laat staan dat ze er compleet voor zou gaan. Maar voor ze het weet, zit ze er tot over haar oren in en ontdekt ze dat ze moediger is dan ze dacht. Dodge daarentegen twijfelt er geen seconde aan dat hij dit jaar Paniek gaat winnen. Hij wordt gedreven door een groot geheim en angst is hem vreemd. Maar hij weet niet dat er meer kandidaten rondlopen met een geheim. Kandidaten die net als hij er alles voor overhebben om te winnen...

Lauren Oliver is auteur van de New York Times-bestseller Voor ik val en de Delirium amoris-trilogie, die in meer dan 32 landen is verschenen en waarvan meer dan één miljoen boeken zijn verkocht. Ze woont en werkt in Brooklyn, New York.

Toen ik voor het eerst hoorde van Paniek, dacht ik eigenlijk dat het veel meer over een fantasy-verhaal zou gaan. Gelukkig werd ik al snel uit de droom geholpen, waardoor ik met een veel ruimere blik dit boek in kon gaan. Dit boek draait namelijk vooral om een wedstrijd, niet in een dystopische wereld a la the hunger games, maar een scholierenwedstrijd zoals hij ook in het echt zou kunnen plaatsvinden; soms gevaarlijker dan tieners willen inzien.

Je volgt de twee hoofdpersonages Heather en Dodge, die beiden een bepaalde hoeveelheid aan bagage lijken mee te zeulen. Beiden hebben zo hun eigen motieven om mee te doen aan Paniek en langzaam maar zeker kom je achter het hele verhaal. En meteen datgene wat super fijn was: Dodge en Heather hebben geen last van instalove. Eindelijk eens twee hoofdpersonages die hun eigen weg gaan en geen romantisch pad met elkaar kruizen.

Paniek is spannend en lijkt aan het begin veel te snel te gaan. Halverwege het boek lijkt het namelijk al alsof Paniek bijna ten einde is. Gelukkig heeft Lauren Oliver zeker nog wat trucjes in haar mouw, want er staat echt nog heel wat te gebeuren.

Paniek is geen boek waar eeuwen lang naar slechts een climax heen gewerkt wordt. Nee, het kent vele spannende momenten, wat uiteindelijk samenkomt in een vuurwerk van spanning. En de romantiek die aanwezig is, die voert absoluut niet de boventoon.

Wat je veel leest in andere recensies is dat het boek een beetje vaag begint. Persoonlijk had ik daar eigenlijk geen last van. Ik vond het meteen helder dat Heather en Dodge om eigen persoonlijke redenen meededen aan dit gevaarlijke zomerspel en wist ook dat ik gaandeweg wel meer zou leren. Eerlijk gezegd hield ik mijn verwachtingen vrij laag, waardoor ik uiteindelijk echt veel meer van dit verhaal heb kunnen genieten. Het was wel weer eens lekker om een goed spannend verhaal te lezen wat eens geen fantasy of dystopian was. Want zeg nou zelf; daar worden we haast door overspoeld!

Al met al was Paniek echt een boek waar ik van heb genoten, mede omdat ik afwisseling wilde van de boeken die ik normaal veel leest. Het is oprecht spannend en zit erg goed in elkaar qua opbouw, maar ook qua dynamiek tussen de karakters. Sommige gebeurtenissen kan je wel erg toevallig – misschien zelfs een beetje over de top noemen – maar over het algemeen; super!

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

8 responses to “Paniek – Lauren Oliver

  1. Klinkt gaaf! Ik zat vaak te twijfelen of ik dit boek wel wil lezen, maar ik denk dat ik binnenkort toch even langs de bibliotheek ga om het boek te halen.

  2. Dit boek lijkt me zo gaaf 😀 Ik moet wel zeggen dat ik erg veel verschillende meningen over dit boek hoor. Des te meer reden voor mij om hem te willen lezen en zelf uitzoeken waar het boek precies over gaat ^^

  3. Ik vond deze ook erg goed. Net als jij verwachte ik een dystopisch/fantasy element in het verhaal (vooral omdat het verhaal – op de kaft van de Engelse versie – wordt vergeleken met de Hunger Games) Maar toen ik eenmaal besefte dat dat totaal niet het geval was stond ik opeens veel meer open voor het verhaal. Ik werd nieuwsgieriger omdat het niet langer het zoveelste dystopische avontuur was, maar iets heel origineels.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.