Overlevers (The Young World Trilogy #1) – Chris Weitz

Geplaatst op 25 november 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 7 Comments

Overlevers (The Young World Trilogy #1) – Chris WeitzOverlevers Serie: The Young World Trilogy #1
Andere boeken in deze serie: De nieuwe orde
Uitgever: LS Amsterdam | 30 oktober 2014
Aantal pagina's: 286
ISBN: 9789021807836
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Welkom in New York, een stad die wordt geleid door tieners. Zij zijn de overlevers van een mysterieuze Ziekte. Nu leven ze in een wereld zonder internet, elektriciteit of andere hulpmiddelen. Voedsel wordt steeds schaarser, het risico op conflicten groter. De tieners hebben zich georganiseerd in stammen, en elke stam is tot de tanden bewapend. Jefferson is, een beetje tegen zijn wil, de leider van de Washington Square-familie. Donna, op wie hij in het geheim verliefd is, kent hij al van kleins af aan. Als ze een aanwijzing vinden over een mogelijk geneesmiddel voor de Ziekte, gaan ze op een levensgevaarlijke road trip om de mensheid te redden. Chris Weitz is een Amerikaanse filmproducer en regisseur. Hij regisseerde o.a. About a Boy, The Golden Compass van Philip Pullman en de verfilming van The Twilight Saga: New Moon. Overlevers is zijn eerste roman.

Een tijdje terug viel er een pakje in de bus waarvan ik eigenlijk geen idee was van wat het kon zijn. Nieuwsgierig maakte ik het open. LS Amsterdam had mij ‘Overlevers‘ van Chris Weitz gestuurd. Meteen was ik nieuwsgierig. En die naam.. Die naam. Wacht eens even, Chris Weitz is een bekende regisseur. Dat moest toch wel gewoon iets goeds beloven?

Het verhaal voelt inderdaad heel filmisch aan, wat ik een goed punt vond. Alles is op zo’n manier beschreven dat je het letterlijk voor je ziet. Wat me wel meteen opviel en stoorde is dat het taalgebruik van deze jongeren in New York ontzettend geforceerd ‘cool’ was. Hierdoor vond ik ze meteen niet cool maar eerder vervelend. Ik werk met tieners en zo gedragen ze zich niet echt. Vooral bij Donna vond ik dit. Maargoed, wellicht dat tieners die het boek lezen dit absoluut niet vinden. Want eerlijk is eerlijk, het boek zit echt vol met referenties die bij de jeugd van nu horen.

Dat is leuk en herkenbaar, maar meteen ook een struikelblok: over 15 jaar zal dit boek helemaal niet meer aanvoelen als een boek in de nabije toekomst. Dat is jammer, want Divergent en de Hunger Games hebben wel die tijdloosheid.

Het boek was leuk en interessant, met die gevaarlijke Ziekte, maar miste duidelijk de diepgang die nodig is om een boek echt GOED te maken. Het voelde meer als een meelifter op het succes van andere dystopische verhalen, dan dat het daadwerkelijk iets bijdraagt aan het genre.

Wat ik wel leuk vind is dat je meteen ziet wanneer de POV is veranderd. Dit zal voor velen fijn zijn. Maar qua omschrijving van de personages valt het een beetje tegen. Ik kon me niet echt een beeld voorstellen hoe alle personages er precies uitzagen. Sommigen wel, maar Donna en Jeff vond ik moeilijk een gezicht te geven.

Ik vraag me enorm af of dit boek geschreven is met het oog op een eventuele film. zo’n gevoel heb ik namelijk wel. Ik vraag me af hoe jullie daar over denken? Daarnaast ben ik benieuwd of dit boek voldoende lezers weet te trekken om echt een succes te worden. Persoonlijk vind ik dat er veel betere dystopische verhalen zijn, die al ontzettend worden ondergesneeuwd door de grote namen.

Overlevers was vermakelijk, maar geen vernieuwend boek. Ben je enorm fan van dystopische verhalen, dan is dit boek echt wat voor jou! Zeker als je een boek wilt lezen dat geschreven is als een spannende film.

three-stars

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Divider

7 responses to “Overlevers (The Young World Trilogy #1) – Chris Weitz

  1. Ik was echt heel benieuwd naar dit boek, maar de recensies houden me toch wel een beetje tegen, denk dat ik het dan toch maar vooral bij andere (dystopian) boeken houd.

  2. Brenda

    Na het lezen van de synopsis van het boek deed me eerlijk gezegd heel erg denken aan een tv serie die een heel aantal jaren terug op tv was: the tribe. Hadden meer mensen dit?

  3. Hoegaatie?

    Leuke recensie. ik moet voor school ook een recensie schrijven en ik kan jouw ideeën zeer goed gebruiken! Dankjewel!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.