De nieuwe orde (The Young World Trilogy #2) – Chris Weitz

Geplaatst op 27 december 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

De nieuwe orde (The Young World Trilogy #2) – Chris WeitzDe nieuwe orde door Chris Weitz
Ook door deze auteur: Overlevers
Serie: The Young World Trilogy #2
Uitgever: LS Amsterdam | November 2015
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Dystopia, Avontuur
Aantal pagina's: 288
ISBN: 9789021807850
Uitgave: Paperback
Goodreads
one-half-stars

De nieuwe orde is het tweede deel van de Overlevers-trilogie van Chris Weitz. Het is een adembenemend spannende dystopische YA fantasy-serie vol actie en avontuur!

Na hun gevaarlijke zoektocht met de schokkende ontknoping inOverlevers , raken de hoofdpersonen Jefferson en Donna van elkaar gescheiden. Jefferson keert terug naar New York met een medicijn tegen de Ziekte, die alleen tieners hebben overleefd. Donna komt terecht in Engeland.

Zullen Jefferson en Donna elkaar terugvinden? Kunnen zij een nog grotere ramp dan de Ziekte voorkomen? En wie zijn de vijanden van de nieuwe orde?

Als je van series als Gone van Michael Grant of Divergent van Veronica Roth houdt, dan is de Overlevers-serie een aanrader voor jou.

Chris Weitz is een Amerikaanse filmproducer en regisseur. Hij regisseerde o.a. About a Boy, The Golden Compass en de verfilming van The Twilight Saga: New Moon. De Overlevers-trilogie is zijn eerste boekproject. Het is de vertaling van The Young World. De nieuwe orde is het tweede deel in de serie.

Nadat ik vorig jaar overlevers las, wist ik niet helemaal zeker of deze serie het wel voor mij was. Hoewel ik het heel tof vind dat een regisseur zijn filmische ideeën overbrengt in boek. Ik besloot mijn gedachten over het eerste boek aan de kant te schuiven en vol frisse moed aan het tweede deel, De nieuwe orde. Het nadeel was meteen dat heel veel kennis over het eerste deel was weggezakt; ik moest dus behoorlijk wat moeite doen om weer in het verhaal te komen.

Ik hoopte dat mijn liefde voor dit boek langzaam aangewakkerd zou worden, maar dat bleef uit. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me niet vermaakt heb tijdens het lezen. Dat ligt niet aan de schrijfstijl of de vertaling; het verhaal boeide me gewoon niet.

Deels kwam dit natuurlijk omdat ik amper wat kon terughalen over het eerste boek. Er zaten weinig terugblikken in en daarom deden de personages me niks. Ik moest ze weer helemaal opnieuw leren kennen en dat deed weinig. Daarnaast is vrijwel 80% van het boek gevuld met twee perspectieven, en dan opeens komen de andere personages om de hoek kijken. Ik snap dat dit is om het verhaal van meerdere kanten te kunnen belichten, maar het was zo plots, wat ik het eigenlijk niet door had en nog verder verward raakte. Als je zoiets doet, moet het vanaf het begin. Je kan niet op driekwart van het boek opeens weer met nieuwe perspectieven gaan gooien.

Daarnaast vond ik veel gebeurtenissen erg doelloos. Ze kwamen uit de lucht vallen. Ik had het hele boek geen idee wat het nou was waar de personages heen zouden werken. En nu ik het boek uit heb, weet ik het nog steeds niet. Het voelde meer een boek om het boek. Ik miste een climax. Als ik dan toch wat positiefs moet noemen is dat het vlot geschreven is en je er wel snel doorheen vliegt.

Dit was niet mijn boek. De personages en hun absurde gebeurtenissen laten me koud en weten zich niet voor me te winnen. Dit is duidelijk geen boek voor mij. Helaas.

De nieuwe orde

one-half-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

3 responses to “De nieuwe orde (The Young World Trilogy #2) – Chris Weitz

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.