Only a monster – Venessa Len

Geplaatst op 23 oktober 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Only a monster – Venessa LenOnly a monster door Vanessa Len
Serie: Monsters #1
Uitgever: HarperTeen | Februari 2022
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 416
Uitgave: Hardcover
Source: Gekregen
Goodreads
four-stars

With the sweeping romance of Passenger and the dark fantasy edge of This Savage Song, this standout YA contemporary fantasy debut from Vanessa Len, is the first in a planned trilogy.

It should have been the perfect summer. Sent to stay with her late mother’s eccentric family in London, sixteen-year-old Joan is determined to enjoy herself. She loves her nerdy job at the historic Holland House, and when her super cute co-worker Nick asks her on a date, it feels like everything is falling into place.

But she soon learns the truth. Her family aren’t just eccentric: they’re monsters, with terrifying, hidden powers. And Nick isn’t just a cute boy: he’s a legendary monster slayer, who will do anything to bring them down.

As she battles Nick, Joan is forced to work with the beautiful and ruthless Aaron Oliver, heir to a monster family that hates her own. She’ll have to embrace her own monstrousness if she is to save herself, and her family. Because in this story . . .

. . . she is not the hero.

Oké, best bijzonder verhaal dit. Ik kreeg Only a monster van een collega, die wat boeken en goodies wegdeed. Ik vond dat natuurlijk superlief en nam de boeken mee naar huis. Als ik het niks vond, kon ik ze altijd weer op school in de kast zetten. Dus op een middag, tijdens een studiemiddag waarin ik boeken wilde gaan kaften, zette ik Only a monster op als luisterboek. Na een paar minuten luisteren raakte ik nogal in de war… Dit verhaal klonk zo bekend! Bleek dat ik het een tijd terug heb gelezen voor een uitgeverij. Lekker bezig, Emmy.

Joan heeft zin in de zomer, waar ze bij de familie van haar overleden moeder in Londen logeert. Ze heeft een leuk bijbaantje en de jongen waar ze verliefd op is, vraagt haar op een date. Maar haar oma drukt haar op het hart dat haar familie niet perse excentriek is, maar letterlijk monsters zijn. En dat vriendje van haar? Boem, een monsterjager. Een confrontatie volgt, maar gelukkig wordt ze geholpen door medemonster Aaron. In dit verhaal is ze niet de held, maar het monster.

Tijdens het lezen had ik meteen een soort Robijnrood vibe en dat sprak me aan. Het intrigeerde me meteen en ik zat er meteen in. Wel voelde het boek wat meer voor de ondergrens van YA dan ik had verwacht. Ik moest ook eventjes wennen aan de schrijfstijl, maar toen ik er eenmaal in zat.

Net als ik Robijnrood worden er in Only a monster uitstapjes gemaakt naar een andere tijd. Ik vond het mega fijn dat acties in het verleden ook daadwerkelijk gevolgen hebben voor het heden. Daar wordt nogal eens overheen gekeken. Daarnaast vond ik de manier waarop tijdreizen wordt toegepast en de krachten van de monsters goed gevonden.

Joan vond ik een leuk karakter. Ze is – net als de auteur – van dubbele afkomst en dit heeft ook echt een functie voor het verhaal. Daarnaast vind ik het tof dat ze een monster is.

Wel vond ik haar verliefdheid voor Nick wel erg uit de lucht vallen. Binnen no time gaat het van crush naar ‘IK DOE ALLES VOOR JE’. Dat vind ik een beetje overkill persoonlijk. Ik denk dat dit overtuigender geweest was als het wat meer volwassen elementen had. Dan was het stukje enemies to lovers misschien logischer.

Maar nu leg ik wel heel veel focus op de romantiek, terwijl het boek daar niet om draait. Het gaat veel meer over ontluikende krachten, avontuur en gevaar, wat uiteindelijk samenkomt in een epische finale die je hart zal breken. De wendingen die het boek heeft vond ik supersterk en ik heb er echt enorm van genoten.

Only a monster is een verfrissend fantasyboek voor Young Adult lezers. Waar de Edelsteentrilogie echt op romantiek gefocust is, draait het in dit boek om heel andere elementen. En oké, met een vleugje romantiek.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.