Ongewenst – Marlies Slegers

Geplaatst op 11 december 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Ongewenst – Marlies SlegersOngewenst door Marlies Slegers
Ook door deze auteur:
Uitgever: Kluitman | November 2021
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 104
ISBN: 9789020609677
Uitgave: Hardcover
Goodreads

Feline is radeloos als ze ontdekt dat ze zwanger is. Als zestienjarige is ze er nog hélemaal niet klaar voor om moeder te worden. En met de vader, haar ex-vriendje Milan, wil ze eigenlijk niks meer te maken hebben. Wat betreft Feline zit er maar één ding op… Haar omgeving denkt daar echter heel anders over. Iedereen probeert haar op andere gedachten te brengen. Hoe moet Feline nu ooit een beslissing nemen? En wat nou als die keuze toch niet de juiste blijkt te zijn?

Wist je al dat Kluitman toffe dunne YA boeken uitgeeft met spannende thema’s voor jongeren? Deze novelles zijn rond de 100 pagina’s dik en kosten nog geen 9 euro. Ideaal wanneer je lezen niet zo leuk vindt. Ongewenst is een van de nieuwste boeken en is geschreven door jeugdauteur Marlies Slegers (Vijftien, Onder mijn huid). Het thema van dit boek? Een ongewenste tienerzwangerschap.

Feline is radeloos als ze erachter komt dat ze zwanger is van haar vreemdgaande ex-vriendje. Wat haar betreft laat ze het meteen weghalen. Maar haar omgeving heeft ook een mening en daardoor begint ze te twijfelen. Wat moet ze nu doen?

Ongewenst viel mij zwaar. Zwaarder dan ik had verwacht. Niet perse omdat ik het lastig vind om te lezen over het gemak waarop mensen soms zwanger lijken te worden, wel omdat het verhaal voor mij niet compleet is.

Wat Feline overkomt is heel zwaar. Haar twijfels en onzekerheden komen dan ook goed en duidelijk naar boven in het verhaal. Ook de invloed die anderen hebben op een onzekere tiener.

Daarnaast komen er ook andere thema’s naar voren, als vriendschap, verliefdheid en onderlinge relaties. Verrassend veel voor een dun boek!

Maar toch vond ik het dus erg zwaar om te lezen. Vooral het einde. Naast dat ik het heel lastig vond om te accepteren welke keuze Feline maakte, vind ik ook dat ze niet de juiste hulp kreeg. Het verhaal eindigt nogal abrupt, waardoor je als lezer zelf moet bepalen of je het oke vindt wat Feline heeft gedaan. Deels vind ik dat sterk omdat je ruimte krijgt voor een gesprek, deels vind ik het ook enigszins onverantwoord. Ik weet daarom niet zo goed wat ik nu uiteindelijk van het boek vindt.

In dit geval zijn het mijn persoonlijke normen, waarden en ervaringen die het mij niet in staat stelt dit boek objectief te beoordelen (daarom heb ik geen sterren gegeven). Wel vind ik het erg belangrijk dat deze thema’s ook aan bod komen en denk ik dat zo’n novelle daar inderdaad een ideaal medium voor is.

Ongewenst is op z’n eigen manier een bijzonder boek. Het maakte heel veel bij me los, vooral veel negatieve gevoelens. Dit ligt niet perse aan het boek, meer aan mijn eigen ervaringen en verdriet.

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.