Onder mijn huid – Marlies Slegers

Geplaatst op 25 juli 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

door Marlies Slegers
Ook door deze auteur: Ongewenst
Uitgever: LS Amsterdam Genres: Contemporary, Young Adult
Uitgave: Hardcover

Marlies Slegers behoort tot een van de populairste auteurs in mijn mediatheek. Haar boeken worden verslonden door de jeugd en zodra ze een van haar boeken uit hebben, komen ze een volgende halen. Een goed teken, natuurlijk. Ik besloot dat ik echt eens van haar boeken moest gaan lezen en nam Onder mijn huid mee. Dit boek beloofde veel waargebeurde elementen te bevatten, dus ik was nieuwsgierig hoeveel indruk het op me zou gaan maken.

Coco is al megalang verliefd op Nick. Dat als hij haar eindelijk ziet staan, is ze in de zevende hemel. Niet veel later vraagt hij haar een naaktfoto te sturen. Ze aarzelt. Dat is toch superdom? Ze maakt afspraken met hem dat ze elkaars foto’s meteen zullen verwijderen. Eventjes gaat dit goed, totdat Coco erachter komt dat Nick de foto’s aan anderen heeft laten zien. Ze is woest en maakt het uit. Niet veel later begint ze anonieme berichtjes te krijgen: ze moet nieuwe foto’s sturen, want anders zal alles viral gaan.

Onder mijn huid kaart thema’s aan die veel indruk maken op jongeren. Veel jongeren weten wel dat het onverstandig is, maar toch gebeurt het met regelmaat dat er wat in de ronde gaat. Dit boek maakte van Coco geen zielig slachtoffertje en daar ben ik blij mee. Ze moest echt zelf de gevolgen onder ogen komen.

Toch is het boek daardoor niet hard of belerend. Je krijgt vooral heel goed de gevolgen van het doorsturen van foto’s mee, maar óók hoe het komt dat meisjes (en jongens) tot deze daad gedreven kunnen worden. Dit maakt het duidelijk een verhaal met een boodschap waar jongeren veel van kunnen leren en waar ze zich ook in kunnen herkennen.

Het is bijvoorbeeld heel heftig dat Coco naïef en dom wordt genoemd, terwijl ze eigenlijk amper een keuze had. Dit zette wel aan het denken.

Toch is het geen heel diepgaand verhaal. Naast het hele foto-gebeuren, krijg je maar weinig mee van andere plotlijnen. Dat is prima voor dit type boek, maar het is daardoor wel meer ondergrens YA. Het is te lezen vanaf een jaar of 12 en het hoofdthema is mediawijsheid, sexting. Een thema wat zeker in dit social mediaklimaat een erg belangrijk thema is om bespreekbaar te maken.

Onder mijn huid maakt belangrijke thema’s bespreekbaar bij jonge tieners.

Al met al vond ik Onder mijn huid misschien iets minder indrukwekkend dan is had verwacht. De plot vond ik vrij simpel. De boodschap is echter niet simpel en juist heel helder en belangrijk. Het zal veel lezers aan het denken zetten en het is een geschikt boek om de discussie mee aan te gaan en het thema bespreekbaar te maken.

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.