Ondine – Arby Valentine

Geplaatst op 5 september 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Ondine – Arby ValentineOndine door Arby Valentine
Uitgever: CauldronBooks | Augustus 2021
Genres: Fantasy, New Adult
ISBN: 1230004899341
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Een unieke en eigentijdse interpretatie van het sprookje The Little Mermaid.

Wanneer de drieëntwintigjarige Niko op een milieuschandaal stuit, hoopt hij eindelijk een sprong in zijn carrière te kunnen maken. Maar dan gebeurt het ondenkbare: zijn collega gaat er met het verhaal vandoor en strijkt alle eer op.

Niko is razend en stormt – tot ongenoegen van zijn baas – het kantoorpand uit. Zijn uitbarsting brengt hem uiteindelijk op het Waddeneiland Texel, waar er iets plaatsvindt wat zijn stoutste dromen overtreft…

Niko ontmoet een mysterieuze en beeldschone drenkeling op het strand, waarna de twee vrijwel direct een romantische band lijken te vormen. Toch heeft de jongen iets eigenaardigs over zich, iets onmenselijks wat Niko nog weleens duur kan komen te staan.

Ondine zit vol humor, herkenbare situaties en mysterieuze romantiek om bij weg te dromen.

Arby (new adult pseudoniem van Valentijn Ringelberg) vroeg mij of ik mee wilde doen met de blogtour rondom zijn new adult debuut Ondine. Aangezien dit een queer hertelling is van de kleine zeemeermin, zei ik daar geen nee tegen! Ik kon niet wachten tot ik hem kon lezen. Ik kreeg een fijne handzame paperback toegestuurd mét goodies. En wat was het genieten!

Niko baalt als een stekker als iemand anders er met zijn verhaal vandoor gaat. Hij stormt er vandoor, wat resulteert in een weekje verplicht vrij nemen. Hij besluit naar Texel te gaan, in de hoop dat hij nog meer te weten komt over het milieuschandaal waar hij zo hard aan gewerkt heeft. Daar ontmoet hij een mysterieuze en erg aantrekkelijke drenkeling.

Al vanaf de allereerste pagina wist ik dat Ondine precies was waar ik zin in had. De schrijfstijl is heerlijk en sluit heel goed aan op de spreektaal van nu. Daar hou ik van, want ik vind het zo onrealistisch wanneer personages opeens hele formele dialogen aangaan. Ik wist ook meteen dat ik dit boek niet neer zou kunnen leggen en dat bleek ook zo, want binnen enkele dagen had ik het boek uit. Wat een fijne achtbaar was dit!

Niko valt als een blok voor de meerman in het verhaal. Een gevalletje instalove zou je zeggen. Deels wel en deels niet. Want later in het verhaal wordt het een en ander verklaard. Is het hele verhaal daardoor waterdicht? Nee. Ik zit met nog een aantal vragen en onlogische zaken die ik graag verklaard had zien worden. Was dit storend? Nee. Want de prioriteit van het verhaal ligt bij het vermaak en dat was er zeker. Dit is een sexy boek.

Er is overigens ook geen ruimte voor diepgaande karakterontwikkelingen, drieduizend lagen en allerlei subplotten: dit boek is namelijk niet enorm dik. En dat maakt het juist zo fijn. Wanneer realiseren mensen zich nou dat niet elk boek zich leent voor allerlei analyses? Zoals ik al zei: dit boek heeft andere doelen.

Queer mermaid: dit is een mood.

Naast vermaak – een heel wat steamy scenes – snijdt dit boek ook een aantal thema’s aan waar mensen uit de LGBTQIA+ community mee te maken krijgen (de een meer dan de ander). Denk aan aanranding, transfobie, homofobie, genderdysforie, algemene twijfels over wie ze zijn als mens. Arby Valentine maakt dit bespreekbaar door deze struggles te laten zien. Dit ging op een heel natuurlijke en overtuigende wijze. Ik denk dat veel mensen nog van elkaar kunnen leren en het feit dat er meer boeken als Ondine verschijnen, daar alleen maar bij kan helpen. Bijvoorbeeld om te snappen wie jij als mens bent. Want als je “anders” bent dan wat de norm is, ben je meestal aan het zoeken. En soms lijk je het gevonden te hebben en dan… is het toch anders. Ach, ik dwaal af.

Hoewel niet elk personage even tastbaar werd als Niko was, vond ik ze wel erg leuk om over te lezen. Zo genoot ik van Niko’s vrienden. Ik vond de romance – zij het dat het vlug ging – ook lekker lopen. Ik ben ook héél blij dat Arby gewoon piemel als woord gebruikt, en geen stupide vergelijking als ‘zijn fluwelen hardheid’. Als ik dat lees heb ik al kokhalsneigingen. Piemel maakt het zachter en zegt gewoon wat het is. Niks onnodige preutsheid. Hatseflats. Hou ik van. Dat vond ik top.

Wat ik wel jammer vond is dat het einde wat gejaagd voelde. We maken opeens een sprong waarin er dingen gebeuren die niet allemaal even logisch voelde. Maar he, als dat alles om te zeuren is…

Als ik één conclusie mag trekken is dat het jasje van contemporary met een fantasytwist Arby Valentine heel goed staat en dat ik hem wil verzoeken daar alsjeblieft mee door te gaan. Ondine smaakt namelijk naar méér.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.