Oma Boef – David Walliams

Geplaatst op 16 maart 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Oma Boef – David WalliamsOma boef | augustus 2013
Aantal pagina's: 203
ISBN: 9789044820645
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Ben is elf en hij vindt het niet leuk dat zijn ouders hem elke vrijdag naar zijn oma brengen. De oude dame heeft wit haar en een kunstgebit, ze stopt haar gebruikte zakdoek in haar mouw, ze ruikt heel erg naar koolsoep en laat voortdurend windjes, ze wil altijd scrabble spelen en stuurt hem veel te vroeg naar bed...
Maar op een dag ontdekt Ben dat ze, net als heel veel volwassenen, een geheim heeft. Zijn oma is een internationaal gezochte juwelendief!

Toen ik oma boef vorig jaar bij de inkoopbeurs kreeg, werd me verteld dat het een beetje zou lijken op Roald Dahl. Nu is dat toch een soort van jeugdheld, dus wilde ik het boek graag lezen, ondanks het feit dat het echt een jeugdboek is.

Hoewel die vergelijking inderdaad te leggen is, weet David Walliams echt een eigen stem op te zetten, waardoor het niet alleen een heel leuk boek is, maar ook nog eens heel erg grappig. Vergezeld door herkenbare illustraties van Tony Ross maakt het een waar genot om te lezen.

Ondanks dat het boek toch zo’n 200 pagina’s telt, wat sommige jonge lezers misschien kan afschrikken – gebeuren er ontzettend veel dingen waardoor de concentratie niet verloren gaat. Leuke weetjes en het gebruik van ook wat zwaardere onderwerpen zijn een goede balans voor de absurde situaties en bizarre gebeurtenissen. Het maakt een geheel dat naast leuk ook nog een educatief verantwoord is!

De illustraties maken het boek luchtiger, waardoor ook minder sterke lezers eerder geneigd zijn dit boek te gaan lezen. Het boek is voor kinderen vanaf acht jaar, maar bevat ook best wel wat ingewikkelde stukken. Soms vroeg ik me af of het niet te moeilijk zou zijn voor een kind van 8. Toch moet je de jeugd echt niet onderschatten! En die moeilijke dingen maken het boek ook leuker voor iets oudere kinderen (zoals ik?).

Het verhaal is wel echt sterk in Engeland gesitueerd, met een rol voor de Tower en de Britste koningin. Dit zal niet elk kind evenveel trekken, maar het is nog steeds prima te volgen.

Een van de sterke dingen in het verhaal vind ik de tijdloosheid, terwijl er toch duidelijke moderne referenties inzitten. Walliam bewijst daarmee dat hij een sterke speler is in het aanbod van jeugdschrijvers.

Ik heb erg genoten van het verhaal. De hilarische gebeurtenissen die afgewisseld werden door kwesties die voor kinderen van die leeftijd echt heftig kunnen zijn, maakte een goed geheel. Het was vlot leesbaar en bevatte een juiste toon, zonder kinderachtig te worden. Ik vind het oprecht jammer dat ik geen kinderen in mijn omgeving heb waarbij ik dit verhaal zou kunnen voorlezen. Tja, daarvoor zal het boek helaas nog een aantal jaren in de kast moeten vertoeven. Geen probleem, want dit is wel zo’n klassieker die ik ga bewaren!

Kortom; oma boef is een echt leuk jeugdboek (vooral voor jongens) die nieuwsgierig zijn, een oma hebben en van bizarre avonturen houden. Er staan leuke weetjes in, je leert je oma waarderen en brengt een glimlach op je gezicht. Ondanks die 200 pagina’s biedt het voldoende afwisseling om leuk te blijven. Echt een aanrader!

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.