Observant – Ole Nyland

Geplaatst op 18 juli 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Observant – Ole NylandObservant door Ole Nyland
Ook door deze auteur: Manipulator
Uitgever: VRG Publishing | 2016
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Dystopia
Aantal pagina's: 240
ISBN: 9789462661929
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Vita, huisbediende van de familie Rae, hangt een doodvonnis boven het hoofd. Ze heeft zich hierbij neergelegd totdat Kalle, in dienst als Observant van de zoon des huizes, haar helpt ontsnappen. Samen beginnen ze aan een reis die hen de Wereld inleidt. Het einddoel van de twee is het eiland Arran, een onherbergzaam stuk rots in de zee, waar meester Bak eeuwen geleden alle Observanten met een speciale gave liet afslachten. Opeens is het leven van Vita niet meer uitzichtloos, maar heeft het richting. Het leven van Kalle wordt juist compleet overhoop gegooid. Of is deze reis ook voor hem een redding? Om het eiland te bereiken, moeten ze uit handen zien te blijven van de Strijders, die een klopjacht inzetten in opdracht van meester Rae.

Ik kreeg een tijdje terug een mail van VRG Publishing of ik interesse had om een nieuw YA boek te lezen en te recenseren. Er was een stukje te lezen op facebook en aan de hand daarvan besloot ik toe te stemmen. Ik was namelijk benieuwd of de wereld die werd geschetst en de personages die werden geïntroduceerd mij zouden blijven aanspreken. Niet veel later viel Observant op de mat. Ik nam het boek mee de trein in en enkele uren later had ik het boek uit.

observant2

Observant is geen dik boek en heeft ook een iets groter font dan gebruikelijk. Dat betekent echter niet dat het een kinderboek is. Het boek gaat over Kalle en Vita, twee jongeren die in een soort systeem leven waarbij er sprake is van kernen met mensen die belangrijk zijn en daarbuiten mensen die behoren tot Uitschot. Je hebt ook mensen met een speciale gaven, Observanten. Kalle is zo’n observant en hij werkt voor een familie (en gaat ook nog naar school). Vita is een dienstmeisje bij dezelfde familie. Zij begaat en fout en samen vluchten ze.

Zoals je kunt lezen is het een beetje lastig om in het kort te verwoorden hoe de maatschappij in het boek in elkaar zit. De informatie die je krijgt wordt netjes verdeeld over verschillende hoofdstukken, zodat het geen infodump wordt. Toch merk je al dat ik met iets zit; ik mis een achterliggende reden. Constant vroeg ik me af waarom iets nou zo zat. Ik kreeg de indruk dat het ook de auteur soms niet helemaal duidelijk was en dat we het maar moesten aannemen. Ik vond het gebrek aan achtergrondinformatie storend. Het is geen vereiste om het boek te kunnen lezen en begrijpen, maar het zou het verhaal meer diepgang kunnen geven. Voor mij bleef het nu erg vlak.

observant3

Op een of andere manier vond ik het hele boek vlak blijven. Hoewel ik de gebeurtenissen passend vond, wisten de personages mij niet te raken. Ik voelde me er niet verbonden mee. Ook de spanning bleef bij mij als kalme golfjes. Ik wilde graag enorme pieken hebben, maar zo voelde ik het niet. Het boek was vermakelijk en aangenaam, maar miste de spanning en emotionele betrokkenheid om echt tot uiting te komen. Ben ik benieuwd naar het vervolg op Observant? Ja, dat wel. Maar ik denk dat dit boek beter tot uiting was gekomen als er net wat meer achtergrondinformatie beschikbaar was. Het concept biedt namelijk voldoende mogelijkheden, maar deze zijn – wat mij betreft – niet optimaal benut.

observant

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Observant – Ole Nyland

  1. Je hebt me erg benieuwd gemaakt naar dit boek! Hoewel ik wel graag boeken lees met een duidelijke world building en veel achtergrondinformatie, ben ik altijd nieuwsgierig naar dystopia en science fiction van eigen bodem 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.