Manipulator (Observant #2) – Ole Nyland

Geplaatst op 28 maart 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Manipulator (Observant #2) – Ole NylandManipulator door Ole Nyland
Ook door deze auteur: Observant
Serie: Observant #2
Uitgever: VRG Publishing | Februari 2017
Genres: Young Adult, Sciencefiction, Dystopia
Aantal pagina's: 280
ISBN: 9789462662322
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Uit haar ooghoek ziet Vita de Strijder op Leif afstormen. Hij heft zijn speer op; klaar om toe te steken. "Leif!' probeert ze te schreeuwen maar het is niet meer dan een hees gefluister.

Vita is nu vastbesloten om een revolutie beginnen en het Uitschot te bevrijden. Samen met Kalle en Leif vertrekt ze naar de Rebellen, maar vindt haar oude vijand meester Rae tegenover zich. Hij zal geen middel schuwen om haar en Kalle op te sporen en zijn eigen positie veilig te stellen. Eenmaal in de Kern waar het Huis van de Raad staat, belanden ze in een maalstroom van wanhoop en verraad, van onmogelijke liefdes.

Onlangs werd ik benaderd of ik interesse had om het vervolg op Observant te lezen; Manipulator.
Ik moest even terugdenken waar het eerste deel ook al weer over ging, maar gelukkig kwam dit al snel weer bovendrijven. Ik was erg benieuwd of de interessante concepten uit het eerste deel verder werden uitgediept en of ik meer voelde voor de personages.

Vita, Kalle en Leif zijn op pad naar de rebellen om zich bij hen aan te sluiten, maar zij komen oog in oog te staan met meester Rae. Ze belanden in een stroom van verraad, gevaar en gevoelens en opeens is niet niet helemaal meer zeker of ze de revolutie waar ze zo op zitten te wachten voor elkaar gaan krijgen.

Manipulator is een interessant vervolg vol bijzondere en sterke wendingen. Wendingen die ik soms zelf gewaagd zou durven te noemen. Dit maakte het dat ik toch graag verder bleef lezen, want er waren ook wat punten die mij minder lagen. Allereerst voelde ik mezelf nog steeds maar weinig betrokken (op emotioneel vlak) bij de personages. De heftige gebeurtenissen die zij meemaken, wekten geen gevoel bij me op, en dat is zonde.

Hoewel het boek erg vlot las, was er iets met de schrijfstijl wat mij stoorde. Ik kan mijn vinger er niet helemaal op leggen, maar het voelde zo nu en dan niet helemaal niet natuurlijk. Ik merkte dat ik ging letten op de manier waarop zinnen werden opgebouwd en hoe dialogen verliepen. Ik werd niet helemaal meegetrokken. Zonde. Wel had het boek een erg prettig tempo. Ik vloog er doorheen.

Manipulator was dus niet helemaal mijn kopje thee, maar ik denk wel dat veel mensen het tof gaan vinden. Hoewel dystopia niet helemaal meer vooraan in de hype-trein zit, is er altijd nog wel vraag naar dit heftige genre. Ik vind het tof dat we daarom wel kunnen genieten van een boek afkomstig van ons taalgebied. Dit maakt me ergens wel trots; dat wij auteurs hebben die op durven boxen tegen het populaire vertaalde werk.

Dit boek is vooral een aanrader voor mensen die houden van boeken waarin jongeren een revolutie proberen te ontketenen en daar alle redenen toe hebben. Het toont een stukje menselijkheid, in een wereld waarin menselijkheid verdwenen lijkt te zijn.

Manipulator is een aardig vervolg op Observant. Het is vlot, spannend en zit vol wendingen.

Hoewel het boek zeker zijn  minder sterkte kanten heeft, heb ik me vermaakt tijdens het lezen. Ik vloog er doorheen en voor ik het wist was het uit. Vooral de interessante wendingen maakten het dat ik er doorheen vloog.

Bewaren

Bewaren

three-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Manipulator (Observant #2) – Ole Nyland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.