De nieuweling (Summoner #1) – Taran Matharu

Geplaatst op 2 oktober 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

De nieuweling (Summoner #1) – Taran MatharuDe nieuweling door Taran Matharu
Ook door deze auteur: The Novice
Serie: Summoner #1
Andere boeken in deze serie: The Novice
Uitgever: Van Goor | Juli 2017
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 361
ISBN: 9789000355983
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Het eerste deel in de Summoner-serie

Als smidsleerling Fletcher ontdekt dat hij demonen uit een andere wereld kan oproepen, reist hij samen met zijn demon Ignatius af naar de Vocans Academie.

Daar worden leerlingsummoners getraind in het gebruik van hun magische gaven, om deze in te kunnen zetten in de oorlog tegen de vijandelijke orks. Onder de leerlingen bevinden zich de kinderen van machtige edelen, die meer ervaren zijn in het omgaan met hun demonen en zich ver boven Fletcher en de andere burgerleerlingen verheven voelen. Samen met zijn vrienden, de dwerg Othello en de elf Sylva, raakt Fletcher verzeild in een gevaarlijk machtsspel, dat een hoogtepunt bereikt als er aan het eind van het eerste jaar moet worden gestreden om een machtige positie in de Raad van de Koning. Het lot van een heel koninkrijk ligt in zijn handen.

Toen ik hoorde dat Best of YA de boeken van Taran Matharu zou gaan uitgeven, was ik erg blij. Ik had het eerste deel van de Summoner serie namelijk al gelezen en ik vond hem echt heel erg tof. Een tijdje terug verscheen de Nederlandse editie onder de titel De nieuweling in een prachtige hardcover uitgave. Dat maakte dit boek meteen een van mijn juwelen in mijn verzameling; prettttttty!

De nieuweling gaat over Fletcher, een jonge smid-in-opleiding die gekleineerd wordt door Didric, de plaatselijke bullebak. Fletcher krijgt een boek waarmee hij een demon kan oproepen; Ignatius. Samen vertrekken ze naar de Vocans Academie, waar ze met andere leerlingen opgeleid worden om met hun magische krachten te kunnen vechten in de oorlog tegen orks. Samen met zijn nieuwe vrienden moet hij het niet alleen opnemen tegen zijn klasgenoten, maar komt het gevaar van de oorlog ook steeds dichterbij.

Voor mij was het herlezen van De nieuweling een waar feestje.  Ik ben namelijk dol op fantasyboeken, met name diegene die vol avontuur, sterke personages en magie zitten. Dit boek valt hier precies onder en dit maakt het ook een schoolvoorbeeld van een geschikt boek voor jongens (al zullen meiden dit boek ook echt heel tof vinden, hoor!).

Demonen, mensen, orks, dwergen, elfen.. allerlei wezens komen langs en dit klinkt misschien heel erg als standaard-fantasy, maar dat is het niet. Ondanks de herkenbare rassen, hebben ze allemaal ook echt hun eigen maatschappij en karaktertrekken. Deze komen ontzettend goed tot uiting en maken het boek meteen een stuk levendiger. Stop daar de fantastische demonen bij (een beetje a la pokemon / mythische wezens) en je hebt de wereld van De nieuweling. En wat houd ik er van!

Als ik dan toch commentaar moet hebben, is dat er ergens toch wel wat cliché elementen in zitten die ik herken van bijvoorbeeld videogames of andere boeken; bijvoorbeeld het gebruik van mana. Je merkt hieraan duidelijk dat dit boek ontstaan is vanuit een platform als bijvoorbeeld wattpad. Niks mis mee, natuurlijk, maar het is mij wel opgevallen. Toch ben ik echt helemaal fan.

Fletcher is een erg fijn hoofdpersonage en ook zijn vrienden komen duidelijk uit de verf. Ik voelde me haast alsof ik een onderdeel was geworden van de vriendengroep en ik baalde er gewoon van om zelf geen demon te hebben.

Tijdens het herlezen ontdekte ik steeds weer nieuwe dingen. Veel boeken weten dit niet voor elkaar te krijgen, maar Taran Matharu is er naar mijn beleving echt in geslaagd om een uitgebreide en gedetailleerde wereld te maken. Het voelt levendig en niet te ver gezocht. Ook weer van die onderdelen die een verhaal voor mij succesvol kunnen maken.

De nieuweling is stoer, gaaf, fantasierijk en maakt het dat je het liefst zelf meteen een demon uit de Ether zou willen trekken.

Hou je van stoere verhalen, droom je over een magische sidekick of ben je gewoon fan van fantasierijke werelden? Dan is De Nieuweling echt een boek die je niet mag missen. Fans van Harry Potter, Percy Jackson, Pokémon en Spellslinger zullen smullen van dit boek. De prachtige hardcover maakt het ook nog eens een ware lust voor het oog.

four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

One response to “De nieuweling (Summoner #1) – Taran Matharu

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.