Nerds! – Emilio Guzman & Thijs van Domburg

Geplaatst op 12 juli 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Nerds! – Emilio Guzman &  Thijs van DomburgNerds! door Emilio Guzman, Thijs van Domburg
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar | April 2019
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 343
ISBN: 9789038805825
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Emilio Guzman en Thijs van Domburg zijn nerds. Van alle kanten wordt hun al jaren duidelijk gemaakt dat ze niet helemaal normaal zijn. Als ze nou van die jonge, knappe, hyperintelligente wetenschapsnerds waren die bij DWDD over bitcoins komen vertellen… Maar nee, ze zijn échte nerds. Gamende, striplezende Lord of the Rings-kijkende nerds. Wanneer ben je er één en hoe kom je daarachter? Hoe ga je om met je nerdy kind, geliefde of collega? En schuilt er niet stiekem in iedereen een nerd? In Nerds! maken Emilio en Thijs je wegwijs in de wondere wereld van de nerd. Met vaart, humor en kennis van zaken laten ze zien dat nerd-zijn niets is om je voor te schamen en geven ze antwoord op prangende vragen als: wie is er beter – DC of Marvel? In welke volgorde kun je Star Wars het beste kijken? En wat is nu precies het verschil tussen een strip en een comic?

Van superhelden, fantasy en sciencefiction tot action figures en bordspellen: dit boek is een ode aan de nerd. Geschreven voor doorgewinterde nerds, bijna-nerds, stiekeme nerds, en instapnerds. En voor normale mensen, die de nerd beter willen leren kennen!

Ik ben een nerd en daar ben ik trots op. Als tiener vond ik dat lastiger, want je was toch een soort van sociaal verplicht om alles te doen wat iedereen deed. In plaats daarvan sloot ik mezelf op in mijn kamer om te schrijven, te tekenen, te lezen en rollenspellen te typen met anderen. Nerds! van Emilio Guzman en Thijs van Domburg beloofde een soort ode aan de nerd te zijn en ik was super benieuwd hoeveel ik van mezelf zou herkennen in het boek.

Emilio Guzman en Thijs van Domburg zijn nerds. Grote nerds. Gamende, striplezend, Lord of the Rings-kijkende nerds. Wanneer ben je een nerd? Hoe ga je om met nerds? In dit boek delen ze niet alleen info over nerd-zijn, maar leggen ze je ook uit in welke volgorde je Star Wars het beste kunt kijken, wat het verschil is tussen een strip en comic en wat hun favoriete superhelden zijn. Dit boek bevat alle soorten nerd-heid, opgedeeld in herkenbare hoofdstukken. Ideaal voor nerds, nerds-in-spe, stiekeme nerds en normale mensen die de nerd beter willen leren begrijpen.

Ik had er nog geen hoofdstuk voor nodig om door te hebben dat Nerds! een feest van herkenning zou worden. Ik ben er ondertussen trots op om een nerd te zijn. Ik speel twee keer per week Dungeons & Dragons, zou liever op Zweinstein zitten dan ergens anders en zit op zwaardvechten. Just saying. Het was dan ook leuk om te lezen over de kijk op nerds gezien door Emilio en Thijs.

Tuurlijk moet je sommige dingen met een korrel zout nemen. Het is nog altijd hun mening en ik was het dan ook niet altijd met hen eens. Maar dat is ook nerdy, een standpunt hebben over je favoriete fandoms. Ondanks dat ik het niet met alles eens ben, ben ik wel ontzettend blij dat nerds niet als belachelijke aliens worden gezien in dit boek.

Het zal veel mensen helpen om een beter beeld te krijgen bij een nerd. Ik denk namelijk dat iedereen wel een beetje een nerdy kant heeft. Iedereen die Harry Potter leuk vond, stelde zichzelf vast eens voor op Zweinstein en miljoenen mensen spelen spelletjes (op je telefoon spelen is óók gamen. En vergeet al die mensen niet die verslaafd zijn aan Game of Thrones. Misschien vind je jezelf geen nerd: misschien ben je dit wel.

Nerds! was voor mij dus vooral herkenbaar. Ik heb het boek met veel plezier gelezen, afwisselend met andere boeken. Het is namelijk net iets te droog om veel hoofdstukken achter elkaar te knallen. Het is grappig en vlot geschreven, maar net als bij veel van dit soort type boeken, heb ik geregeld een pauze nodig. De humor en de toffe illustraties maken het luchtiger, dus dat is een plus.

Nerds! is een feest van herkenning.

Ik heb veel plezier gehaald uit Nerds! Het was namelijk fijn om te lezen over ‘mijn soort’ mensen op een normale manier. Het boek is namelijk geschreven door twee auteurs die weten waar ze het over hebben. Ze delen hun mening en dringen deze niet op. Ze leggen goed uit aan de hand van duidelijk voorbeelden. Niet alles was even relevant, maar toch heb ik er veel plezier aan beleefd.

four-stars

Tags: ,

Divider

3 responses to “Nerds! – Emilio Guzman & Thijs van Domburg

  1. Marjolijn

    Nou Emmy, vertel: Wie is er beter, DC of Marvel? In welke volgorde kun je Star Wars het beste kijken? En wat is het verschil tussen een strip en een comic? 😛

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.