Nachtvlinder – Teske de Schepper

Geplaatst op 19 mei 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Nachtvlinder – Teske de SchepperNachtvlinder door Teske de Schepper
Uitgever: Xander | Februari 2020
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 168
ISBN: 9789401611947
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Teske heeft met haar tienjarige carrière als internetpersoonlijkheid altijd de trend gezet in de alsmaar groeiende YouTube-wereld. Duizenden jonge meiden keken met haar mee en groeiden met haar op. Nu, een decennium en ruim 300.000 volgers later, neemt ze de tijd om te reflecteren. Wat heeft het haar gebracht? Wie is ze geworden?

In Nachtvlinder zoekt Teske naar de meest pure versie van zichzelf, een versie die gedurende de jaren dat ze haar publiek tevredenstelde, geregeld van haar wegdreef. De bundel is een mix van rauwe poëzie en goudeerlijke verhalen die laat zien wat er schuilgaat achter haar door velen geliefde verschijning. Een zeldzame en overtuigende ode aan eerlijkheid in de YouTube-generatie, een oproep om trouw te blijven aan jezelf.

Zelfs ik – iemand die totaal geen interesse heeft in youtubers – heeft van Teske gehoord. Ik hoorde haar muziek wel eens op de radio en een aantal jaar geleden deed ze mee aan Expeditie Robinson. Ik herinnerde me dat ze daar over zichzelf zei dat ze hier veel meer zichzelf was. En de kant die ze daar liet zien vond ik mooi. Ze heeft onlangs een boek uitgebracht, Nachtvlinder, en ik mocht hem lezen van de uitgever.

Teske is al meer dan tien jaar te vinden op YouTube en duizenden mensen (vooral jonge meiden) groeiden met haar op. Nu is het tijd om te reflecteren: in Nachtvlinder gaat Teske op zoek naar zichzelf. Wie is ze echt en wat heeft ze allemaal gedaan om haar publiek tevreden te stellen? Een ode aan eerlijkheid en aan trouw blijven aan jezelf.

Nu had ik eerlijk gezegd maar weinig verwachtingen van het boek. Veel youtubers krijgen namelijk de gelegenheid om een boek te schrijven… en geef uitgevers eens ongelijk: het is superchill als je van te voren al weet dat het boek vaak zal gaan verkopen vanwege de auteur. Nachtvlinder bleek echter te bewijzen dat Teske meer kan dan filmpjes en muziek maken. In dit boek laat ze namelijk een mengeling tussen fictie, biografie, poëzie en tja.. gedachten? zien. En dat spraak me aan!

Ergens deed het boek me een beetje denken aan Albino van Joost Klein. Die werkt ook met het principe dat hij verschillende disciplines in één boek verwerkt. Daar werkte het en hier ook. Blijkbaar was Teske toch interessant genoeg… Of was er meer aan de hand? Dat bepaalde passages bijvoorbeeld pijnlijk herkenbaar voelde?

“Hoe gelukkig ik ook was met mijn nieuwe vrienden, ik was nooit degene die vroeg of iemand wilde afspreken. Sterker nog, ik had eigenlijk wel genoeg van iedereen na een hele dag school. Als ik thuis was, wilde ik alleen zijn, of m’n aandacht richten op de nieuwe mensen die ik leerde kennen via het YouTube-wereldje waar ik inmiddels in was beland.”

Dit stukje voelde bijvoorbeeld ontzettend herkenbaar voor mijn tienertijd. Minus de YouTube dan, dat zou je namelijk kunnen vervangen door ‘Harry Potter forums’. Ik heb behoefte aan tijd voor mezelf en als tiener waren die forums dé manier om al die prikkels van een schooldag te verwerken. Nog steeds: ik hou enorm van mijn vrienden en vriendinnen, maar ik hoef echt niet 24/7 bij ze te zijn.

Waar ik eigenlijk een beetje sceptisch het boek in ging omdat Teske ‘weer een YouTuber is die gemakkelijk een boekdeal kreeg’, werd ik tijdens het lezen op mijn plaats gezet. Het persoonlijke verhaal van Teske deed me meer dan ik had verwacht. Het was herkenbaar en ook wel confronterend. Ik vond het mooi geschreven en de afwisseling tussen biografie, poëzie en verhalen spraken me uiteindelijk erg aan. Ik heb het boek dan ook aangeraden aan een aantal vriendinnen, omdat ik denk dat ze zich er ook wel in zouden herkennen.

Tl:dr: dit boek verraste me. Teske kan ontzettend fijn schrijven en we hebben meer gemeen met elkaar dan ik ooit had kunnen denken. Daarnaast maken de korte stukken en de afwisseling het een heel eigenzinnig boek.

four-stars

Tags: , , ,

Divider

2 responses to “Nachtvlinder – Teske de Schepper

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.