Nachtmissies – Meester Cliff

Geplaatst op 16 juli 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Nachtmissies – Meester CliffNachtmissies door Meester Cliff
Uitgever: Ambilicious | Juli 2020
Genres: Jeugd
Aantal pagina's: 130
ISBN: 9789492551931
Uitgave: Paperback
three-half-stars

Julian leidt een oppervlakkig leventje tot hij opeens een nachtmerrie krijgt. Hij loopt een klein, donker huisje in. Binnen is het gigantisch. Het stormt. Mensen rennen paniekerig in het rond. Een enge man, Vladimir, strompelt de trap af. Hij vertelt Julian dat hij naar boven moet. Op elke verdieping zit een missie. Julian gaat de trap op. Hij stapt de eerste deur door. Kabaal. Gure gedaantes rennen op hem af. Badend in het zweet schrikt hij wakker.

Julian durft niet meer te slapen. Het enige, wat hij nog kan doen, is onderzoeken wat dromen precies zijn. Hij leert dat hij 's nachts meeneemt wat er overdag gebeurt, en dat hij dromen kan sturen als hij beseft dat ze niet echt zijn. Met die wetenschap durft hij weer te gaan slapen. Het lukt hem een aantal missies uit te spelen. Zo geeft hij het beste optreden van zijn leven, vecht hij mee met een commandoteam, en racet hij op een crossmotor door de woestijn. Overdag staat hij stil bij zijn verleden, handelt hij in het heden, en denkt hij na over zijn toekomst.

Zal het genoeg zijn om het huis te kunnen verlaten?

Een tijdje geleden werd me gevraagd of ik het boek Nachtmissies wilde lezen en recenseren. En aangezien ik altijd wel op zoek ben naar boeken die aansluiten op de belevingswereld van jongens uit de onderbouw van het VO, wilde ik dit boek graag lezen. De auteur van Nachtmissies werkt ook in het onderwijs en het leek me zo dat hij de doelgroep perfect zou begrijpen.

Julian heeft een prima leventje, behalve als hij ’s nachts opeens geplaagd wordt door nachtmerries. In deze nachtmerries krijgt hij allemaal missies. Al snel krijgt hij door dat hij ze kan sturen. Zullen deze dromen hem helpen met zijn verleden en zijn toekomst?

Nachtmissies zit vol interessante elementen. Dromen zijn altijd inspirerend en in dit boek zijn ze echt een soort strijdtoneel van Julian’s onderbewustzijn. Ik vond het heel tof uitgewerkt hoe zijn dromen verweven waren met zijn dagelijkse leven.

Het boek is erg fantasierijk en toegankelijk. Het zit vol actie en zal je meeslepen. Toch voelde voor mij niet alles even logisch. Zoals de projecten op school, die leken in mijn beleving niet helemaal lekker te passen in hoe het er op school aan toe gaat. Ik had daar net iets meer over willen lezen. Ook vind ik het vrij bijzonder dat Julian’s vriend zelf een motor weet op te knappen en er ook mee kan rijden… Maar goed, dat is zeuren om het zeuren. Lezers zullen het vergeven en ik ook.

Niet alles in het boek was even relevant voor het verhaal. Van mij had het boek wat dikker mogen zijn zodat ook die zaken een logische plek zouden krijgen. Het had van mij wat meer mogen zijn. Aan de andere kant denk ik dat juist de niet-gemotiveerde lezer dit heel vet zal vinden. Juist omdat het niet dik is en lekker vlot gaat.

Tot slot vond ik dat de tieners zich niet altijd gedroegen of spraken als tieners. Dit is echter ondergeschikt aan alle avonturen en ik denk wederom niet dat lezers er last van zullen hebben.

Al met al is Nachtmissies een fantasierijk en toegankelijk avonturenboek vol spanning. Het zal (jongens) aanspreken van 10 tot 14 jaar.

three-half-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.