Mythos: A Retelling of the Myths of Ancient Greece – Stephen Fry

Geplaatst op 25 augustus 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Mythos: A Retelling of the Myths of Ancient Greece – Stephen FryMythos door Stephen Fry
Uitgever: Penguin Books | Juli 2018
Genres: Non-fictie, Mythologie
Aantal pagina's: 442
ISBN: 9781405934138
Uitgave: Paperback, Luisterboek
Goodreads
four-half-stars

No one loves and quarrels, desires and deceives as boldly or brilliantly as Greek gods and goddesses.

In Stephen Fry's vivid retelling we gaze in wonder as wise Athena is born from the cracking open of the great head of Zeus and follow doomed Persephone into the dark and lonely realm of the Underworld. We shiver when Pandora opens her jar of evil torments and watch with joy as the legendary love affair between Eros and Psyche unfolds.

Mythos captures these extraodinary myths for our modern age - in all their dazzling and deeply human relevance.

Ik ben dol op geschiedenis en mythologie. Elke keer wanneer ik daar vroeger les over had, droomde ik weg bij de verhalen en stelde ik me al die goden en godinnen voor. Mijn moeder kocht boeken over mythologie voor me en ik verwonderde me er vaak over hoeveel overeenkomsten er tussen al die verschillende verhalen en volkeren was. Ik leek een bepaalde voorkeur voor tijd en volkeren te hebben, dus van de Griekse mythologie wist ik alleen maar de minimale basis. Ik hoop dat Stephen Fry’s Mythos daar verandering in zou gaan brengen.

Mythos is een hertelling van de Griekse mythen, van het prille begin tot het einde. Je maakt kennis met alle Griekse Goden, hun vijanden, hun nazaten en hun verwekkers. Het boek vertelt hun avonturen, fouten en leert ons deze in perspectief te zien.

Ik besloot om Mythos te gaan luisteren via Storytel. Het boek zit namelijk vol met voetnoten en ik ken mezelf: daar ga ik me aan storen. Daarnaast heeft Fry het boek zelf voorgelezen, wat natuurlijk helemaal een plus is. De beste man heeft een fantastische stem en weet zijn eigen humor fantastisch over te brengen. Want daar zat het boek vol mee: gevatte humor.

Dit maakte van Mythos geen saaie kost: geen opsomming waarbij je dacht: oké, ik ben er klaar mee. Ik wilde alsmaar meer en ik herkende steeds meer figuren. Ik hoorde allerlei verhalen die ik nog niet kende en plots werd de Griekse mythologie een stuk duidelijker. Stephen Fry heeft de Griekse mythen op eigen wijze opnieuw verteld, waardoor het voor heel veel mensen een stuk toegankelijker is geworden.

Ik vond het een heel leerzaam boek, al heb ik maanden gedaan over het luisterboek. Het luisterde lekker weg en Fry zorgt ervoor dat je bepaalde verhoudingen snapt door af en toe even kort terug te blikken.

Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat mensen die juist goed bekent zijn met de Griekse mythen, het misschien niks zullen vinden. Daar heb ik geen idee van, want ik was niet zo goed op de hoogte van deze verhalen. Maar als ik het vergelijk met Noorse Goden van Neil Gaiman, waar ik juist wel op de hoogte was van alle verhalen, vond ik het juist prettig. Het is niet gemakkelijk om verhalen – waar altijd meerdere interpretaties van bestaan – toegankelijk te maken voor deze tijd.

Ik denk echter wel dat het luisteren goed is geweest: dit boek zal vast duizelingwekkend zijn qua namen als je het in één ruk uitleest.

Mythos was leerzaam, grappig en een wervelwind qua beleving.

Mythos was voor mij een heerlijk leerzaam boek. Ik heb er met veel plezier naar geluisterd, wat mede kwam door Fry’s fijne vertelstem. Zijn humoristische noot kwam de leesbaarheid zeker ten goede, want als deze tekst droog was geweest, dan was dit boek lang niet zo indrukwekkend.

four-half-stars

Tags: , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.