Noorse Goden – Neil Gaiman

Geplaatst op 14 november 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 4 Comments

Noorse Goden – Neil GaimanNoorse Goden door Neil Gaiman
Ook door deze auteur: Ster
Uitgever: Karakter Uitgevers | Oktober 2017
Genres: Mythologie
Aantal pagina's: 248
ISBN: 9789045214559
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

Van de auteur van de cult-serie American Gods
'Door oude Noorse mythologie te combineren met de stijl van de 21e eeuw, weet Gaiman een geheel genre nieuw leven in te blazen voor de moderne lezer.' - Newsweek

Gaiman verwerkt de losse Noorse mythen tot een doorlopend verhaal dat begint met het ontstaan van de legendarische negen werelden en duikt dan in de levens van goden, dwergen en reuzen. Zo moet Thor zich vermommen als vrouw - lastig, met een baard en onstilbare honger - om zijn gestolen hamer terug te krijgen. Het bloed van Kvasir - de scherpzinnigste god van allen - wordt in honingwijn veranderd en geeft de drinkers ervan magische krachten. Het boek bereikt zijn piek aan het einde met het epische verhaal van Ragnarok: de ondergang van de goden en de geboorte van een nieuwe tijd en nieuwe mensen.

Informatieve boeken over mythologie zijn meestal een behoorlijke kluif. Droge tekst afwisselend met vaak lastig leesbare verhalen. Niet elke auteur lukt het om die oude verhalen lekker leesbaar te maken en vermakelijk genoeg om ook in deze tijd te boeien. Ik was dan ook erg benieuwd naar Noorse Goden, waarin Neil Gaiman – een meesterverteller (Ster, Coraline, Het kerkhof) – de Noorse mythologie opnieuw zou gaan vertellen.

Van het ontstaan van de negen werelden, hoe Thor zijn hamer kreeg (en verloor) tot Ragnarok; Neil Gaiman heeft de oude Noorse mythen vertaalt naar een nieuw boek. In Noorse mythologie lees je de echte verhalen van vroeger (in een nieuw jasje) en snap je waar Marcel door geïnspireerd is geraakt.

Het is niet zo lang geleden dat ik De lessen van Loki heb gelezen, wat ook een hertelling is van de Noorse mythologie (maar dan vanuit het perspectief van Loki), dus de verhalen zaten nog vers in mijn geheugen. Toch was dit absoluut niet vervelend. Sterker nog; ik denk dat enige kennis van de verhalen de leesbeleving alleen maar kan versterken.

Wat ik zo fijn vind aan Noorse Mythologie is dat het zo ontzettend vermakelijk en begrijpelijk is geschreven. Het is geen droge tekst waarbij je je negen van de tien keer afvraagt wie wie ook al weer was en wat ze bedoelen. Neil Gaiman heeft het heel goed naar onze tijd weten te trekken, zonder de lading van het verhaal te verliezen. Het voelt verrassend modern voor eeuwenoude mythen. Daarnaast zorgt hij ervoor dat de verhalen enigszins doorlopen, waardoor het niet meer zozeer als losse mythen aanvoelen.

Ik heb er ontzettend van genoten om weer in de Noorse mythologie te mogen duiken. Onder andere door dit boek zijn de mythen een stuk duidelijker geworden en vind ik ze nóg mooier. Het Noorse pantheon vond ik al een van de meest interessante, nu alleen maar meer. En dat komt heus niet omdat ik een beetje verliefd ben op Loki. Want Loki.

Het boek is vlot geschreven en erg vermakelijk. De taal is begrijpelijk en modern, maar de sfeer van vroeger raakt niet verloren. Het laat juist duidelijk merken dat de Noren ook niet precies wisten wanneer Ragnarok plaats zou gaan vinden.

Ook zijn de verhalen niet te lang. Ze zijn bondig beschreven en daarom zo sterk. En humor. De humor is duidelijk aanwezig en dat hoort ook echt bij deze wereld. Tja. Loki.

Noorse Goden weet de Noorse mythologie super duidelijk neer te zetten, maar ik vooral ook gewoon heel erg leuk om te lezen.

Voor mij heeft Neil Gaiman met Noorse Goden niet alleen laten zien wat voor een meesterverteller hij is (alsof ik dat nog niet wist!). Hij heeft de Noorse mythen die – over het algemeen nogal op zichzelf staan – om weten te vormen tot een verhalenbundel die je gemakkelijk achter elkaar wegknalt en waarbij de verhalen goed aan elkaar verbonden zijn. De verhalen zijn heel duidelijk, vlot geschreven en vooral heel erg verslavend. <3 Loki.

five-stars

Tags: , , ,

Divider

4 responses to “Noorse Goden – Neil Gaiman

  1. Oe ik wil deze ook echt lezen! Ik vind Noorse mythologie fascinerend maar enorm ingewikkeld. Heb je American Gods ook gelezen? Aanrader? Die staat ook in mijn kast maar is angstaanjagend dik?

    • Ja die heb ik ook gelezen en vond ik erg gaaf! Het mooie aan Noorse Goden is dat Neil Gaiman het allemaal heel duidelijk weet uit te leggen, waardoor het een stuk minder ingewikkeld wordt.

  2. Wat een fijne recensie! Ik heb deze laatst spontaan gekocht (dat doe ik zelden) omdat ik de omslag en vormgeving ook mooi vind. Die van mij is niet zwart maar donker turquoise 🙂 Ik heb op school wel veel geleerd over Griekse en Romeinse goden, maar weet niets over de Noorse, behalve dan dat Thor een hamer heeft en dat hij daarmee onweer veroorzaakt. Dus ik ben benieuwd naar deze verhalen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.