Moxie – Jennifer Mathieu

Geplaatst op 9 september 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Moxie – Jennifer MathieuMoxie door Jennifer Mathieu
Uitgever: Hodder Children's Books | September 2017
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 340
ISBN: 9781444940633
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

It's time to fight like a girl!

Vivian Carter is fed up. Fed up with her high school teachers who think the football team can do no wrong. Fed up with sexist dress codes, hallway harassment and gross comments from guys during class. But most of all, Viv Carter is fed up with always following the rules.

Viv's mum was a tough-as-nails, punk rock Riot Grrrl in the '90s, and now Viv takes a page from her mother's past and creates Moxie, a feminist zine that she distributes anonymously to her classmates. She's just blowing off steam, but other girls respond and spread the Moxie message. As Viv forges friendships with other young women across the divides of cliques and popularity rankings, she realises that what she has started is nothing short of a girl revolution.

TIME TO FIGHT LIKE A GIRL

A page-turning read with a feminist message, for anyone who has ever had to deal with #everydaysexism

Vorig jaar was Moxie te winnen op YALC, maar ik deed toen niet mee omdat ik niet wist of het wel een boek voor mij zou zijn. Ondertussen heb ik een beetje gevonden welke soort contemporary young adults ik echt interessant vind en veelal hebben deze een feministische ondertoon. Na positieve woorden van anderen besloot ik dit fluorroze boek dit keer wel te kopen en dat bleef een goede keuze.

Vivian is er echt helemaal klaar mee; met haar docenten die vinden dat het football team heilig is, met de seksistische dresscode, met jongens die meiden lastig vallen op de gang en de belachelijke gore opmerkingen die meiden naar hun hoofd geslingerd krijgen. Brave Viv is er helemaal klaar mee om de regels te volgen. Geïnspireerd door de zines van haar moeders punker-periode, maakt Viv haar eigen Zine, Moxie, die ze anoniem verspreid op school. In het blad moedigt ze meiden aan voor zichzelf en andere meiden op te komen, omdat het niet langer zo gaat. Viv verwacht geen respons, maar steeds meer meiden beginnen het Moxie-motto te verspreiden. Nieuwe vriendschappen worden gevormd en de strijd wordt aangegaan met het huidige klimaat.. Voor ze het doorheeft heeft Vivian een ware meidenrevolutie teweeggebracht. Het is tijd om te vechten als een meisje.

Ik kan wel een miljoentriljoen redenen op gaan sommen waarom je dit boek zou moeten lezen, maar ik wil de belangrijkste er even uitpikken. Het is namelijk niet oke wanneer meiden met een onveilig gevoel op school rondlopen, op een plek die veilig zou moeten zijn. Helaas is het nog steeds heel actueel dat meiden (en jongens!) worden aangevallen op basis van hun uiterlijk, geslacht en seksualiteit. En dat is NOOIT oke. Alleen daarom al zou ieder meisje Moxie moeten lezen, omdat het laat zien dat je er wat kan tegen doen en dat je niet de enige bent. Het boek maakte zo veel indruk op me en ik realiseerde me dat ik eigenlijk ook best wel feministisch ben. Ik geloof in gelijke kansen en dat er niet met twee verschillende maten gemeten moet worden. Als meiden worden bekritiseerd op spaghettibandjes of een korte broek, waarom mag een jongen dan wel een seksistische leus op zijn shirt dragen, of het shirt uitdoen bij welke gelegenheid dan ook. Als het ene niet mag, waarom het andere dan wel. Het is niet oke. Die oneerlijkheid moet echt stoppen en dit boek helpt om inzicht te krijgen in die problematiek.

Als je nu denkt dat Moxie een vet zwaar boek is dat je het feminisme op zal leggen, dan zal ik je gerust stellen. Het is namelijk een lekker luchtig en grappig boek, met een serieuze ondertoon die niet overheerst. Het is een boek over vriendschap, maar ook over ontluikende liefde. De rol van de romantic interest vond ik heel goed gedaan. Ook werkt het boek met vooroordelen en hoeveel mensen hier naar handelen.

Ik zou heel graag zien dat Moxie ook op de Nederlandstalige markt beschikbaar komt, omdat ik denk dat het op scholen een ideaal boek kan zijn om het gesprek mee aan te gaan, terwijl het ook nog eens ontzettend lekker weg leest. Ik vond het ook heel leuk dat alle Moxie issues ook echt in het boek staan; dit gaf het boek zo veel eigenheid. Ik keek er keer op keer naar uit om het te lezen en ik wenste dat dit ook op scholen zou gebeuren. Girlpower!

Waar ik een beetje bang voor was van te voren is dat Moxie alle jongens en mannen af zou schilderen als seksistische varkens die je vooral onderuit moet trappen en kapot moet stappen. Dat doet dit boek niet. Er zijn ook jongens die de kant van de meiden kiezen en Viv leert juist dat er ook goede jongens en mannen zijn. Dit vond ik een mooi gegeven.

Moxie is stoer, grappig, luchtig en lief. Het boek zet aan om de strijd aan te gaan tegen de ongelijkheid in deze wereld.

Ik ben erg enthousiast over Moxie en zou hem ieder meisje willen aanraden. De auteur kaart onderwerpen aan die helaas elke dag nog van toepassing zijn, terwijl niemand er wat aan doet. Het boek zet je aan om na te denken hoe het in jouw omgeving zit en wat jij er aan kan doen. En daar hou ik van! Wat een heerlijk inspirerend boek! Daarnaast vond ik de andere plotlijnen ook tof en was het boek lekker luchtig geschreven vol humor. Aanrader!

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Moxie – Jennifer Mathieu

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.