Moonrise – Sarah Crossan

Geplaatst op 24 januari 2018 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Moonrise – Sarah CrossanMoonrise door Sarah Crossan
Ook door deze auteur: Breathe
Uitgever: Bloomsbury | September 2017
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 400
ISBN: 9781408867808
Uitgave: ARC
Goodreads
five-stars

'They think I hurt someone.
But I didn't. You hear?
Coz people are gonna be telling you
all kinds of lies.
I need you to know the truth.'

From one-time winner and two-time Carnegie Medal shortlisted author Sarah Crossan, this poignant, stirring, huge-hearted novel asks big questions. What value do you place on life? What can you forgive? And just how do you say goodbye?

Ik had al eerder wat van Sarah Crossan gelezen toen ik deze ARC bij Yalc mee mocht nemen, maar pas toen ik Een las, kreeg haar nieuwste boek Moonrise, pas echt voorrang op mijn TBR. Ik was benieuwd of dit boek mij weer enorm zou kunnen raken; het is namelijk weer in vrije vers geschreven.

Joe’s broer, Edward Moon heeft de doodstraf opgelegd gekregen  omdat hij 10 jaar geleden – op zijn 17e – een agent vermoord zou hebben. Ondanks het gebrek aan bewijs krijgt hij de zwaarste straf en nu komt zijn dood dichterbij. Joe besluit het halve land door te reizen nu de datum dichterbij komt, zodat hij zijn broer nog kan zien. Joe en de rest van de familie doen hun uiterste best om het tij te keren, maar het is nog maar de vraag of dat lukt. Een verhaal van afscheid en onrecht.

Ik heb de ogen uit mijn kop gehuild. Zo. Je kan maar beter met deze deur in huis vallen, denk ik zo.

Moonrise bevat een actueel thema wat helaas nog veel te vaak voorkomt in de wereld. Wij kunnen hier in Nederland amper bevatten dat er nog landen zijn waarbij iemand gewoon maar kan beslissen dat een ander dood moet, omdat hij – of hij het nu wel of niet gedaan heeft – schuldig is aan een misdaad. Een paar jaar geleden zag ik eens een documentaire over dit onderwerp en dat vond ik toen ook al zo heftig. Deels omdat de veroordeelde vaak nog zo lang moet wachten op het einde.

Net als het vorige boek is ook Moonrise weer in vrije vers geschreven. Op een of andere manier kwam het daardoor nog heftiger binnen. De afgedwongen pauzes in de tekst sloegen als een mokerslag in en daardoor raakte ik alleen maar emotioneler.

Ik schreef in mijn aantekeningenboekje tijdens het lezen: Mijn hart doet er zeer van. Dit boek sloopt je.

Persoonlijk ben ik tegen de doodstraf. Ik vind namelijk niet dat wij over iemand mogen oordelen of hij of zij dood moet. Gerechtigheid of niet; wij mogen niet oordelen over het leven van anderen. Het leven is heilig en iedereen heeft het recht om te leven. Ik vind het daarom erg knap dat Sarah Crossan dit thema heeft aangesneden zonder dat ze vingers wijst of een oordeel over het thema velgt. Ze laat alleen zien dat ook een crimineel een familie heeft. Vrienden. Geliefden. Mensen die pijn gedaan worden, puur en alleen omdat een individu iets misdaan heeft.

Ik word er bijna weer huilerig van als ik terugdenk aan dit boek.

Echt, neem tissues mee als je dit boek gaat lezen.

Ondanks het zware onderwerp en de dood die je elke pagina toefluistert over het naderende einde, zijn er ook hele mooie dingen in het boek verstopt. Kleine stukjes hoop, het samenkomen van een gebroken familie, een nieuwe liefde. Het was als een dode kale vlakte net na de winter, waar hier en daar toch alweer een krokusje omhoog piept, klaar voor de lente. En misschien maakt dat dit boek wel zo mooi.

Misschien dat je denkt; ja, ik vind poëzie eigenlijk maar stom dus dit boek ga ik sowieso overslaan. Alsjeblieft, doe het niet. Dit is een boek wat gelezen moet worden. Het smeekt erom. Daarnaast merk je op een gegeven moment helemaal niet meer dat je een boek in vrij vers leest. Er is geen rijm. Het zorgt alleen voor een bepaald ritme passend bij de inhoud. Het ziet er op het eerste oog misschien wat vreemd uit, maar het is echt prima te lezen.

Moonrise raakt je tot in je ziel

Moonrise is een prijswinnaar. Een boek wat jaren later nog steeds gelezen moet worden. Sarah Crossan heeft het hem weer geflikt, want dit is een erg bijzonder en heftig boek geworden. Ik heb tranen met tuiten gehuild en het boek raakte mij in mijn hart. Een boek over hoop, liefde en de dood.

 

five-stars

Tags: , , , , ,

Divider

5 responses to “Moonrise – Sarah Crossan

  1. Oh jeetje, wat een mooie recensie! Dit klinkt ook weer als een ontzettend mooi boek, ik ga ‘m zeker scoren zodra de Nederlandse vertaling uit is. EEN vond ik al prachtig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.