Mini recensies #23

Geplaatst op 9 juli 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Dit is alweer de 23e mini recensies. En wat vind ik het fijn dat ik dit kan doen! Ik ben namelijk diverser gaan lezen – met name omdat ik ook voor mijn werk lees. Daarnaast voel ik niet de behoefte om nog van al mijn gelezen boeken een hele recensie te maken. Tóch zitten daar ook boeken tussen waar ik kort even iets over kwijt wil en/of ze onder de aandacht wil brengen. Dus bij deze!

Wees onzichtbaar

Mini recensies #23Wees onzichtbaar door Murat Isik
Uitgever: Ambo|Anthos | Mei 2017
Genres: Literatuur, Roman
Aantal pagina's: 600
ISBN: 9789041422903
Uitgave: Hardcover
Source: Bibliotheek
Goodreads
four-half-stars

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader.

Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

WEES ONZICHTBAAR is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

Voor ik het doorhad, was ik helemaal in het boek gezogen. Ik wilde opeens alles weten, googelde plattegronden van Bijlmerflats en alles. Ik wilde ook helemaal niet dat het boek uit zou zijn. Ja, er gebeurde qua plot weinig, maar des te fijner vond ik om een kijkje in het leven te krijgen van de personages. Dit soort literatuur wil ik vaker lezen!

Komt een vrouw bij de h@cker

Mini recensies #23Komt een vrouw bij de h@cker door Maria Genova
Ook door deze auteur: , What the hack!?
Uitgever: Just Publishers | Januari 2014
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 239
ISBN: 9789089752925
Uitgave: Paperback
Source: Bibliotheek
Goodreads
three-stars

Iedereen klikt wel 's argeloos een linkje aan op een website. Steeds vaker heeft dit schokkende gevolgen. Opeens staan er honderden gestolen auto's op je naam, wordt je bankpas geblokkeerd en bonzen deurwaarders op je deur. Tot overmaat van ramp houdt de politie je aan voor delicten die je niet gepleegd hebt.

Welkom in de wereld van de identiteitsfraude. Alleen in Nederland en Vlaanderen zijn dagelijks vele honderden mensen het slachtoffer van deze vorm van criminaliteit. Hun aantal groeit razendsnel. Justitie staat met de handen in het haar.

In 'Komt een vrouw bij de h@cker' toont Maria Genova aan dat je geen bijzondere talenten hoeft te hebben om alles over iemand te weten te komen, om leningen op zijn naam af te sluiten of om te zorgen dat de verkeerde persoon in de gevangenis belandt. Voor haar boek laat Maria Genova zich hacken. Met een onthutsend resultaat. Ook begeeft ze zich zelf op het schimmige hackerspad.

Na een schokkende, maar soms ook hilarische zoektocht op het randje van de privacy, kijk je met heel andere ogen naar je computer. Het boek eindigt met talloze tips van experts om identiteitsfraude te voorkomen.

Ik las Komt een vrouw bij de hacker voor het auteursbezoek van Maria Genova op school. Het zijn korte bijna-verhalende maar echt gebeurde stukken. Per hoofdstuk worden er wat zaken behandeld. Ik werd er een beetje paranoïde van, maar het heeft me op bepaalde vlakken echt wakker geschud. Grappig feitje: ik durfde haar presentatie bijna niet te openen omdat hem via een wetranfer link stuurde. Bang om gehackt te worden. Statement gemaakt, zou ik zeggen!

Gloei!

Mini recensies #23Gloei! door Edward van de Vendel
Illustrator: Floor de Goede
Ook door deze auteur: De Gelukvinder
Uitgever: Querido Glow | September 2020
Genres: LGBTQ+, Non-fictie
Aantal pagina's: 495
ISBN: 9789045124537
Uitgave: Paperback
Source: Bibliotheek
Goodreads
four-stars

In deze bundel laat Edward van de Vendel twintig jongeren tussen de zestien en de drieëntwintig jaar aan het woord. Hun ontroerende persoonlijke verhalen geven een breed beeld van de ‘queer’ jongeren van nu. Ze vertellen uitgebreid en openhartig over alles wat er in hun leven gloeit: liefde, woede, ambitie. Daarin zijn ze zeer verschillend: van de achttienjarige paralympische zwemkampioen tot de Syrische bootvluchteling. Hoe divers ze ook zijn, ze hebben één ding gemeen: hun geaardheid of hun gender wijkt af van die van de meerderheid. Hun verhalen ontroeren en laten je niet zelden met ingehouden adem verder en verder lezen.
Ieder interview wordt voorafgegaan door een gedicht dat Van de Vendel maakte naar aanleiding van het gesprek, en een getekend portret door Floor de Goede

Gloei! is een prachtig boek (die illustraties!) waarin Edward v/d Vendel jongeren de kans geeft om hun verhaal te doen. Deze verhalen zijn inspirerend en raken je. Het geeft queer jeugd een stem.

Welk van deze boeken zou jij willen lezen?

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.