Mini recensies #14

Geplaatst op 15 december 2020 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Zo nu en dan lees ik een paar boeken waar ik wel wat over wil zeggen, maar waar ik geen hele recensie over kan of wil schrijven. Vandaag bespreek ik twee non-fictie boeken en een dikke fantasypil waar ik een paar maanden over deed.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Mini recensies #14Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit | April 2019
Genres: Non-fictie
Aantal pagina's: 220
ISBN: 9789463491082
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Autisme: da's toch dat je weet dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou... nee. Bianca Toeps legt in haar boek Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit haarfijn uit wat het wel betekent als je autisme hebt. Ze vertelt over haar eigen ervaringen, aangevuld met verhalen van vrienden, kennissen en experts. Daarnaast geeft ze tips: waarom je iemand met autisme beter kunt mailen, wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, en vooral waarom het geen compliment is als je zegt: 'maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!'.

Dit boek wilde ik al langer lezen, omdat ik het – zeker met mijn werk – belangrijk vind om te weten wat er in anderen omgaat. Het boek was echt een eye-opener en ook nog eens fantastisch geschreven. Echt een aanrader, of je nu een diagnose hebt of niet.

Druks

Omdat ik ook dit boek graag wilde lezen, legde ik het voor mezelf apart op school. Ook dit boek las als een trein en gaf heel veel inzicht. Ik herkende wel wat punten, van mezelf of van anderen en dat hielp me enorm. Ook een aanrader!

Nevelen van Avalon

Mini recensies #14Nevelen van Avalon Uitgever: Boekerij | 1990
Genres: Fantasy, Historische fictie
Aantal pagina's: 952
ISBN: 9789022508015
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

In deze roman wordt de legende van koning Arthur voor het eerst beschreven vanuit het standpunt van de vrouwen die hierin een zo grote rol vervullen.

De wereld van de heldhaftige koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel; van Avalon, het mysterieuze eiland voor de kust, alleen zichtbaar voor hen die uitverkoren zijn en de wereld van Camelot met al haar hartstocht en avonturen. De wereld die door de eeuwen heen door generaties telkens weer werd vastgelegd in verhalen, gedichten en toneelstukken, wordt voor de eerste keer onthuld zoals zij beleefd zou zijn door haar heldinnen:

Igraine, gehuwd met Uther Pendragon en voorbestemd om moeder van Arthur te worden;

Viviane, de majestueuze Vrouwe van het meer en Hogepriesteres van Avalon die op mysterieuze wijze ingrijpt in het leven van Igraine, haar zuster, maar die niet in staat is het langzame, maar onafwendbare verval van Avalon tegen te gaan;

Gwenhwyfar, gehoorzaam in het huwelijk getreden met Arthur maar in haar hart toebehorend aan Lancelot en daardoor niet in staat Arthur een zoon te schenken. Haar onbuigzame vroomheid brengt Arthur, en met hem geheel Britannia, onder de machtige heerschappij van de christelijke priesters ondanks Arthurs heilige eed om het oude geloof van Avalon te beschermen en te handhaven;

Morgaine, Gwenhwyfars beschermengel: vurig en intens in haar liefde en toewijding. Zij is priesteres van Avalon en begiftigd met het Gezicht. Morgaine wordt gekweld door haar onbeantwoorde liefde voor Lancelot en haar falen als moeder, zuster en echtgenoot. Het is Morgaines tragische lot om de neergang van haar broer Arthur te bewerkstelligen...

Het zijn de vrouwen, hun levens en gevoelens die de Arthurlegende nieuw leven inblazen waardoor men een bekend verhaal met nieuwe ogen leert aanschouwen.
Marion Bradley geeft ons in Nevelen van Avalon, dat internationaal veel opzien baarde en reeds vele vertalingen mocht beleven, een superieure hervertelling van een legende.

Ik ben dol op historische boeken en ook dol op Arthurlegenden. In dit boek komt dat samen. Het is een superdik boek en ik heb er maanden over gedaan: elke dag een stukje lezen op mijn ereader in bed. Ik vond het een erg mooi boek, vooral omdat oude religies een rol spelen. In het boek maakt het land de overstap naar het Christendom en bestaan de twee geloven even naast elkaar. Dat vond ik interessant. Ook gaat dit boek vooral over de vrouwen rondom Arthur. Het gaat over de kracht van vrouwen, maar het zijn ook feeksen. Ik ben blij dat ik hem eindelijk heb gelezen!

Drie aanraders dus! Heb jij al een van deze boeken gelezen?

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.