Mijn hart van ijs – Jen Minkman

Geplaatst op 10 mei 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Mijn hart van ijs – Jen MinkmanMijn hart van ijs door Jen Minkman
Ook door deze auteur: Schaduw van de Tijd
Uitgever: Hamley Books | November 2020
Genres: Young Adult, Fantasy
Aantal pagina's: 427
ISBN: 9789463967457
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Een eeuwenoude vloek teistert al sinds de middeleeuwen de Oostenrijkse vallei waar Magda woont. Tijdens de carnavalsweek verdwijnen er kinderen, die volgens de legende door een berggeest worden ontvoerd en nooit meer terugkeren. Als Magda's broertje Tobias spoorloos verdwijnt, gaat ze op zoek naar een manier om hem te redden. Jaren geleden is de tweelingbroer van haar vader ook op mysterieuze wijze verdwenen en Magda weigert zich erbij neer te leggen dat de vloek voor de tweede keer haar familie treft.

Om Tobias te redden, moet ze echter sluimerende krachten aanspreken die ze sinds haar vroege jeugd heeft weggestopt. Het hele dorp gelooft dat ze een heks is... en Magda vreest dat de dorpelingen gelijk hebben. Kan ze haar talenten aanwenden om Tobias te redden? En waarom krijgt ze steeds vaker nachtmerries over een heks die in 1586 in de vallei op de brandstapel is beland?

Mijn hart van ijs is een modern sprookje over familie, vriendschap en liefde.

Ik volg Jen Minkman echt al jaren en ik geniet keer op keer van haar verhalen: ze zijn sprookjesachtig, met een vleug cultuur en vooral niet al te veel poespas. Gewoon fijne verhalen om je even een paar uur in te verliezen. Mijn hart van ijs leek precies zo’n verhaal en ik was dan ook erg blij dat een digitaal exemplaar mocht ontvangen om te lezen.

Al eeuwenlang wordt de Oostenrijkse vallei waar Magda woont geteisterd door een vloek. Rond carnaval verdwijnen er kinderen. Volgens de verhalen worden ze ontvoert door een berggeest en komen ze nooit meer thuis. Als Magda’s broertje Tobias verdwijnt, besluit Magda hem te gaan zoeken. Dit kan echter alleen als ze de krachten die ze sinds haar jeugd probeert weg te stoppen, weet op te roepen. Zal ze hem op tijd vinden?

Wat ik een van Jen Minkmans krachten vind is haar gebruik van een setting en een bijbehorende legende en er vervolgens een fijn eigen verhaal van te maken zonder dat je als lezer verzuipt in weetjes of irrelevante elementen. In Mijn hart van ijs is dit niet anders. Ja, je hebt te maken met een legende, en een dorp, en een familie vol gebeurtenissen, en een heks en nachtmerries en wat nog meer.. en toch voelt het nergens alsof het teveel is. Het is in balans: de belangrijke dingen overheersen en dat vond ik prettig weglezen.

Toch heb ik er een tijdje over gedaan. Ik lees ebooks meestal alleen in bed en voor het slapen gaan, dus het duurde even. En het duurde ook even voor ik echt in het verhaal zat… en toen dat eenmaal was had ik ook echt veel meer zin om ’s avonds net even wat eerder naar boven te gaan om te lezen. Dit is een klassieke Jen: Sfeervol en magisch. Geen groots verhaal, maar toch enorm vermakelijk en magische op een unieke manier.

Mijn favoriete elementen van het boek waren onder andere de andere ‘wereld’ en het feit dat Magda vanuit daar gewoon kon appen. Dit gaf mij het gevoel dat het allemaal net met elkaar verbonden was en dat vond ik verfrissend. Meestal heb je namelijk te maken met een nieuwe wereld waarin we opeens eeuwen terug gaan en alle connectie met de ‘gewone’ wereld verliezen. Ik vond het juist fijn dat Magda juist wel een link met de buitenwereld bleef houden. Het was weer eens wat anders en dat beviel me. Juist die details maakte het boek voor mij opvallend.

Mijn hart van ijs is geen mega vernieuwend verhaal vol verrassende twists. Dit vind ik echter geen nadeel: het boek is namelijk gebouwd op de funderingen van het genre en dit maakt het boek stabiel. Gewoon even lekker ontsnappen aan de werkelijkheid en niet teveel bezig moeten zijn met ingewikkelde en geknutselde plottwists. De ontknoping was vrij snel en makkelijk en ik heb een hele tijd moeten denken of ik dat perse storend vind. Mijn conclusie: nee. Want het is een prima verhaal zoals het nu is.

Als je van goede en degelijke young adults houdt met een magische twist, voldoende romantiek en een fijne setting, dan is Mijn hart van ijs absoluut het lezen waard.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.