Mijn hart en andere zwarte gaten – Jasmine Warga

Geplaatst op 12 januari 2016 door Emmy in Boeken, Recensie / 12 Comments

Mijn hart en andere zwarte gaten – Jasmine WargaMijn hart en andere zwarte gaten door Jasmine Warga
Uitgever: Karakter Uitgevers | december 2015
Genres: Young Adult, Contemporary, Drama, Romantiek
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789045210148
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De zestienjarige nerd Aysel is geobsedeerd door het plannen van haar eigen dood. Met klasgenoten die continu over haar roddelen, een moeder die haar nauwelijks kan aankijken, en een vader die met een gewelddadig misdrijf hun dorp opschrikt, ziet Aysel redenen genoeg om haar leven te beëindigen. Maar ze weet niet zeker of ze het alleen durft. Als ze op een website het forum Zelfmoordpartners ontdekt, denkt ze de oplossing te hebben gevonden. Ze vindt er Roman, een jongen die achtervolgd wordt door een familietragedie. Hoewel Aysel en Roman niets met elkaar gemeen hebben, beginnen ze deel uit te maken van elkaars leven. Naarmate hun plan voor zelfmoord vorm krijgt, begint Aysel zich af te vragen of ze er wel mee door wil gaan. Ze zal uiteindelijk moeten kiezen: een einde aan haar leven maken of Roman ervan proberen te overtuigen om samen door te leven.

Eerlijk is eerlijk, ik was stiekem een beetje bang om Mijn hart en andere zwarte gaten te gaan lezen. Zelfmoord vind ik een heel heftig onderwerp en nadat andere bloggers hadden gezegd dat ze na het lezen een emotioneel wrak waren, tja, was ik bang dat ik dit boek niet droog zou kunnen doorlezen. Ik besloot het boek thuis te lezen met een berg zakdoekjes naar me.

Het verhaal gaat over Aysel, die zichzelf de schuld geeft voor heel veel dingen. Ze besluit op zoek te gaan naar een maatje om mee te sterven en leert Roman kennen, die het ook niet meer ziet zitten. Samen denken ze het aan te kunnen om te sterven. Maar naarmate ze meer met elkaar omgaan, begint Aysel te beseffen dat ze – samen met Roman – juist wel verder zou willen leven.

Als ik dit type begint er een brok te vormen in mijn keel. Hoewel ik bij het boek zelf niet heb hoeven huilen, heeft het boek wel veel indruk bij me achtergelaten. Dit kwam mede door het heel realistisch geschreven verhaal over deze jongeren die niet meer weten wat ze met zichzelf aanmoeten. Er niet helemaal bij horen. Of zichzelf de schuld geven van iets waarvan elk rationeel denkende volwassene kan beseffen dat het niet zijn of haar schuld is. Helaas zijn er vele jongeren die met deze gevoelens rondlopen. Daarom is zo’n boek zo mooi. Het kan een steun zijn voor iedereen die even geen uitweg meer zag, maar ook een verhaal om mensen te laten zien wat zo’n persoon zou kunnen voelen. Leegte. Somberheid. Angst. Ik vond het heel sterk gedaan.

Het gebruik van het woord ‘Somber’ vond ik een erg goede vertaalkeuze. Depressief of verdriet dekt de lading niet, of voelt anders. Ik denk dat dit woord precies verteld wat Aysel voelt; een constante grijze massa rondom haar leven. Ik vind dat de keuze voor dit woord echt aangeeft dat de schrijfster weet hoe mensen die op de rand van de afgrond staan, zich voelen. In haar dankwoord schrijft ze dan ook dat ze dit boek is gaan schrijven nadat een goede vriend van haar uit het leven was gestapt. Ik kan er alleen maar respect voor hebben wanneer iemand over zo’n onderwerp kan schrijven, als het zo persoonlijk wordt.

Dit boek deed me ergens een beetje denken aan Waar het licht is, een van de populaire boeken van 2015. Ook tegen dat boek keek ik erg op. Het is alsof ik liever niet dat intense verdriet zou willen ervaren. Misschien sluit ik me er ook wel een beetje voor af, waardoor ik mijn ogen niet uit mijn hoofd huil tijdens het lezen.

Mijn hart en andere zwarte gaten van Jasmine Warga is emotioneel, breekbaar en sterk. Hoewel het boek over een heel zwaar en heftig onderwerp gaat bij jongeren, is het boek zelf niet zwaar. Het is luchtig en eerlijk beschreven, wat ik erg prettig vond. Ik vond het een erg bijzonder, maar ook toegankelijk boek. Een aanrader voor iedereen met interesse in de belevingswereld van jongeren.

Mijn hart en andere zwarte gaten

four-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

12 responses to “Mijn hart en andere zwarte gaten – Jasmine Warga

  1. Ik las dit boek vorig jaar in het Engels en vond het super mooi. Kort daarna las ik Waar het licht is en ik vond dat boek een beetje tegenvallen. Misschien omdat ik te hoge verwachtingen had gekregen door dit boek en omdat ik gespoiled was. 🙁
    Eerder had ik nog nooit een boek over zelfmoord gelezen, dus was ik erg verbaasd toen het bleek dat een boek over zo’n zwaar onderwerp helemaal niet deprimerend hoeft te zijn. Of nou ja, zoals je zegt, dat het erg luchtig is.

  2. Ik heb dit boek in het Engels gelezen, ik vond het echt een prachtig verhaal. Ik heb zelf in mijn omgeving te maken gehad met een zelfmoordpoging. Ik ben dus ook altijd een beetje huiverig voor dit soort boeken.

  3. Hm, ik vond de samenvatting al heftig klinken toen ik hem las, en in je verhaal lees ik veel herkenbare dingen. Het is mooi om te zien dat er boeken verschijnen die een (klein) inkijkje kunnen geven in het leven van een depressief/somber iemand.

  4. All the bright places is mijn lievelingsboek maar ik ben nog steeds niet zeker of ik dit boek ga lezen! Precies zoals jij zegt, het onderwerp lijkt mij ook erg heftig! Wel fijn dat het realistisch is geschreven!

  5. Ik heb ‘Waar het licht is’ zelf nog niet gelezen omdat het mij al een zwaar boek lijkt, laat staan dit boek! Al lijkt het mij wel een heel mooi boek tevens. Hmh ik twijfel nog een beetje.

    Fijne recensie<3

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.