Middernachtbibliotheek – Matt Haig

Geplaatst op 20 december 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Middernachtbibliotheek – Matt HaigMiddernachtbibliotheek Uitgever: Lebowski | April 2021
Genres: Roman
Aantal pagina's: 320
ISBN: 9789048860067
Uitgave: Paperback
Goodreads
five-stars

Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, krijgt ze de kans om te zien op welke manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Ze gaat op zoek naar het antwoord op de ultieme vraag: wat maakt het leven de moeite waard? Middernachtbibiliotheek is een hartverwarmende en ontroerende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet.

Middernachtbibliotheek kwam op mijn radar omdat ik hem opeens overal zag opduiken op Instagram. Ik was meteen nieuwsgierig, want het klonk echt zo ontzettend goed. Toen een vriendin vertelde dat ze hem prachtig vond, stond ik eigenlijk al klaar om hem te willen gaan lezen, maar ze gaf aan dat er wel behoorlijk zware thema’s aan bod zouden komen. Vooral als je niet helemaal lekker in je vel zit, kan Middernachtbibliotheek confronterend zijn. Ik besloot dus eventjes te wachten. Nu heb ik hem alsnog gelezen omdat de Leesbeesten Leesclub hem in februari gaat bespreken en wauw, gewoon wauw.

Nora heeft het gevoel dat alle keuzes die ze in haar leven heeft gemaakt, verkeerd waren en ze dus haar leven heeft vergooid. Ze is er klaar mee, met dat wat als gevoel. Ook met het leven zelf, trouwens. Klaar met het constant teleurstellen van iedereen en haarzelf. Als ze in de middernachtbibliotheek terecht komt, krijgt ze de kans alles over te doen: alle wat alsjes te verkennen. Ze gaat op zoek naar wat het leven waard maakt en de confrontaties aan met al haar keuzes.

Dit boek heeft zo veel indruk op me gemaakt. Ik heb echt meegehuild met Nora, gehouden van mevrouw Elm en zelf heel veel nagedacht over de keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt. Het boek was – zoals ik had verwacht – enorm confronterend. Vooral als je bekend bent met een langdurig gevoel van somberheid, depressie of een burnout. Soms was het even slikken, want dan herkende ik me in Nora’s gedachten.

Ondanks de heftige thema’s en confrontatie met dood, verlies en angst, vloog ik door het boek heen. Ik vond het prachtig geschreven en op een bepaalde manier ook hoopvol. Ik genoot van Nora’s reis door al haar wat als-levens en vroeg mezelf keer op keer af waar ik zelf voor zou kiezen. Middernachtbibliotheek is een boek dat je echt aan het denken zet. Wij mensen moeten constant keuzes maken en het is natuurlijk heel gemakkelijk te blijven hangen in het verleden, terwijl alleen jij de toekomst kunt aangrijpen. Is het gek dat het boek nog lang in mijn hoofd bleef rondspoken? Nee. En ik merk ook echt dat het boek op social media rondgaat, want leerlingen pakken het ook vaak op.

Middernachtbibliotheek heeft een zekere voorspelbaarheid qua verhaal. Ik wist vanaf het begin al welke richting het boek op zou gaan. Dat neemt niet weg dat ik er niet emotioneel door geraakt werd. Juist omdat ik hoopte dat het zo zou lopen, voelde ik een heleboel. Was alles voorspelbaar? Nee. Er zitten best wel wat punten in de plot waarbij het boek een compleet andere richting op had kunnen gaan. Daar hou ik van.

Voor mij was Middernachtbibliotheek op z’n eigen manier een van de meest indrukwekkende boeken die ik las dit jaar. Het confronteerde me en stelde me op een bizarre manier gerust. Dit is een aanrader: zwaar maar toch ook licht tegelijkertijd.

five-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.