Meedogenloos (The Cruelty #1) – Scott Bergstrom

Geplaatst op 12 oktober 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Meedogenloos (The Cruelty #1) – Scott BergstromMeedogenloos door Scott Bergstrom
Serie: The Cruelty #1
Uitgever: De Fontein | April 2017
Genres: Young Adult, Thriller
Aantal pagina's: 448
ISBN: 9789026142093
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

Actiethriller Meedogenloos is het eerste deel in de youngadultserie The cruelty van Scott Bergstrom.

Gwendolyn Bloom is 17, eigenzinnig en slim. Wanneer haar vader spoorloos verdwijnt in Parijs, hoort ze van de CIA dat hij al jaren als spion voor hen werkt. De CIA weigert haar vader echter te helpen. Gwen vertrouwt hen niet, zeker niet wanneer ze een gecodeerd bericht van haar vader vindt. Ze móét hem redden, koste wat kost.
Haar zoektocht brengt haar naar de onderwereld van Parijs, Berlijn en Praag. In deze keiharde wereld ontdekt Gwen dat zij net zo meedogenloos moet zijn als de mannen die op haar jagen.

Het is alweer maanden geleden dat ik een vooruitexemplaar van Meedogenloos, geschreven door Scott Bergstrom, ontving van uitgeverij De Fontein. Het boek trok me in eerste instantie niet enorm, maar pasgeleden begon het toch te kriebelen. Misschien sprak het boek me toch wel aan? Misschien was dit het juiste moment? Ik nam hem mee de trein in en begon met lezen.

Gwendolyn is een heel normaal meisje. Nou ja, ze heeft overal op de wereld gewoond dankzij haar vader, die werkt als diplomaat. Maar als hij bij een klus spoorloos verdwijnt en Gwen hoort dat hij eigenlijk een spion voor de CIA werkt, verandert haar leven. Ze neemt een drastisch en gevaarlijk besluit om haar vader te gaan redden, wat haar naar verschillende plekken in Europa brengt.

Het begon goed. Er was behoorlijk veel uitleg verweven in de tekst, maar het was onmiddellijk ontzettend meeslepend waardoor ik heel graag door wilde lezen. Gwendolyn intrigeerde me en ik wilde meer weten over haar boeiende maar hectische leven.

Hoewel ik het ontzettend meeslepen vond en ik al snel echt in het verhaal zat, waren er ook een aantal dingen die mij opvielen op een wat minder positieve manier. Gwendolyn is een meid met heel veel lef. Het is tof dat ze eens geen jongen nodig heeft om haar boontjes te doppen, maar ze komt op een gegeven moment niet meer over als een 17-jarige. Natuurlijk komt dit deels door alle verschrikkingen die ze tegenkomt, maar ik merkte op den duur dat ik een bepaald gevoel bij haar miste; ze toonde geen angst of verdriet en dit creerde een soort afstand die mij minder aansprak. Ze was opeens een supergetrainde superspion en dat was gewoon ongeloofwaardig. Een tiener wordt niet zo snel koudbloedig… Waar zijn haar typische tieneronzekerheden?

Dat dus. Ik kreeg op een gegeven moment een enorm gevoel van eenzaamheid rondom haar karakter en dat maakte me een beetje verdrietig. Alsof deze lieve tiener opeens in stukjes brak en voor altijd kapot zou zijn.

Ik vond het een behoorlijk heftig boek; drugs, geweld, misbruik, mogelijke verkrachtingen, moord. Allerlei aspecten van de onderwereld komen langs en ondanks dat ik mijn grip op Gwen verloor, vond ik het heftig om mee te maken.

Dit boek had zo zijn toffe en meeslepende elementen, maar was met vlagen gewoon te ongeloofwaardig om echt overtuigend te zijn. Het voelde niet echt als een YA-boek, wat deels kwam door het niet handelen naar haar leeftijd van Gwen. Als ze 23 was geweest, dan was dit gevoel misschien minder heftig geweest. Door haar huidige leeftijd lijken veel dingen gewoon niet te kloppen. Het is haast alsof dit boek eigenlijk geschreven was met een oudere hoofdpersoon in gedachten, maar naar beneden is geschroefd voor de doelgroep. Mensen, dat werkt niet. Ik zag dit ook veel langskomen als jurylid. Tieners hebben een bepaalde manier van denken en handelen en Gwen’s karakter matcht daar niet mee.

Meedogenloos zit vol onwaarschijnlijkheden in elkaar en dat is zooo frustrerend. Maar ik werd toch meegesleept.

Jullie lezen het al; ik vond het lezen leuk en ik werd meegesleept, maar hoe meer ik er over na begon te denken, hoe meer plotholes en onwaarschijnlijkheden ik tegenkwam. Dit maakt Meedogenloos eigenlijk een heel onaangenaam boek om over na te denken. Dus; gewoon lekker lezen en niet teveel over nadenken.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.