Magnetar – Mara van Ness

Geplaatst op 4 januari 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Magnetar – Mara van NessMagnetar | 14 juni 2014
Aantal pagina's: 468
ISBN: 9789490767693
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Liverpool, december 2041. Neil Evans is na een verkeersongeluk in coma geraakt en hersendood verklaard. Op de dag dat zijn organen getransplanteerd zullen worden, opent hij echter alsnog zijn ogen.

Fysiek is er niets mis met hem, maar hij herinnert zich niets van zijn leven van voor het ongeluk. Met hulp van zijn flatgenootje Niamh probeert hij zijn leven weer op te pakken. Hij blijft echter gekweld worden door nachtmerries waarin hij in een zwart gat valt. En wie is de blonde man die hij maar in zijn dromen blijft zien?

Rond dezelfde tijd publiceert een Mexicaanse wetenschapper een artikel waarin hij stelt dat etherenergie - een van magie afgeleide methode om energie aan voor de meeste mensen onzichtbare dimensies te onttrekken - wel degelijk mogelijk is. In het zuiden van de Verenigde Staten volgen de paranormale verschijnselen elkaar in razend tempo op.

Is er een verband tussen deze gebeurtenissen en Neils miraculeuze ontwaken? Complottheoriefan Niamh denkt van wel en neemt contact op met de zoon van de bedenkers van etherenergie: de Nederlandse magiër Lysander 'Luuk' Janssen. Haar mailtje zet echter meer in gang dan zelfs Niamh met haar wilde theorieën had kunnen bedenken...

Een aantal weken terug werd ik door Mara zelf benaderd of ik interesse had om haar boek, Magnetar, te lezen voor mijn blog. Omdat het verhaal me erg interessant leek, kon ik daar uiteraard geen nee tegen zeggen! Tot op heden ben ik namelijk elke keer weer verrast door de boeken die uitgegeven worden door Zilverspoor/bron en ik vind het extra leuk als schrijvers zelf veel bezig zijn met promotie. Niet veel later viel er een lekker dik boek op de mat.

Allereerst was ik erg benieuwd hoe wetenschap en magie – zoals beloofd werd – gecombineerd zou worden. Het gebeurt wel vaker, maar meestal heb je dan echt van die gortdroge tekst dat je denkt.. Laat maar. Gelukkig is dit bij Magnetar absoluut niet het geval! Het leest ontzettend vlot en de natuurkundige begrippen maken het verhaal logisch en kloppend. Ik denk dat de achtergrond van Mara daar zeker een positieve bijdrage tot heeft geleverd.

De hoofdstukken zijn niet te lang, waardoor er fijne pauzes in het verhaal ontstaan zodat je als lezer alles even kan verwerken. Het is namelijk een uitgebreid en gedetailleerd verhaal (mede door het wetenschapselement).

Wat ik tevens erg goed vind is dat – hoewel het zich in de toekomst afspeelt – de veranderingen niet te drastisch zijn. Soms merk je echt dat het een andere tijd is, maar op andere momenten absoluut niet. Mara laat daarmee mooi zien dat de mens in de basis niet zo snel zal veranderen.

Ik vond het oprecht een heel leuk boek waar ik doorheen vloog. Zelfs het feit dat het voornamelijk elders afspeelt (wat ik normaal niet leuk vind als het een boek van Nederlandse bodem is), vond ik niet erg. Later in het verhaal speelt ook Nederland een rol, omdat de verschillende personages uit verschillende landen komen.

De namen, de seksualiteit.. Ik vond alles prima passen bij het verhaal. Voor mijn gevoel klopte het allemaal prima en door de wetenschappelijke benadering zou mij alles wijsgemaakt kunnen worden.

Magnetar is een prima sciencefiction boek met een dosis spanning, romantiek en magie. Laat je zeker niet afschrikken door het formaat; het leest echt prima weg. Ik ben dan ook erg blij dat ik dit boek heb gelezen!

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

6 responses to “Magnetar – Mara van Ness

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.