Maanblaffer – Gerben Graddesz Hellinga

Geplaatst op 12 april 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Maanblaffer – Gerben Graddesz HellingaMaanblaffer door Gerben Graddesz Hellinga
Ook door deze auteur: Moord in de rocky mountains
Uitgever: Verschijnsel | Oktober 2017
Genres: Jeugd, Dieren
Aantal pagina's: 178
ISBN: 9789078720560
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-stars

In het Griekse vissersdorpje Káfia leven een aantal straathonden en katten. Eén van hen is Maanblaffer, die in dit boek vertelt over wat hij gedurende één jaar meemaakt, vanaf het moment waarop hij uitgehongerd in het vroege voorjaar aankomt in het dorp.
Káfia maakt zich klaar voor de komst van de toeristen in de zomer. Maanblaffer kijkt al uit naar het luie zomerleven wanneer hij altijd wel voedsel kan bedelen, maar dit jaar heeft hij zo zijn eigen problemen. En als de toeristen in de herfst vertrekken worden alle straathonden het dorp uitgejaagd en moet hij in de strenge winter zien te overleven met wat hij in de bergen aan voedsel kan vangen. Dat valt niet mee, want hij heeft een gevaarlijke vijand gemaakt die het speciaal op hem gemunt heeft.

Met dertien illustraties door Kelly Paskai

Een tijd terug kreeg ik naast de nieuwere delen van zijn Amerika-serie, ook zijn jeugdboek kreeg toegestuurd, Maanblaffer. Dit boek is geschreven vanuit een hond en zou dus een ideaal boek moeten zijn voor fans van bijvoorbeeld Warrior Cats. Ik was er benieuwd of dit jeugdboek mij goed zou bevallen.

Maanblaffer vertelt het verhaal van de gelijknamige hond, die in het Griekse vissersdorpje Káfia leeft. In dit boek vertelt hij een jaar lang zijn verhaal: vanaf het hongerige voorjaar, tot de drukke zomermaanden met genoeg eten van de toeristen, tot de naderende winter. Dat is echter niet zijn enige probleem, want andere honden hebben het gemunt op zijn leiderschap.

Dit boek is voorzien van 12 hoofdstukken, die elk weer een illustratie hebben. Per hoofdstuk wordt er een maand omschreven en daarin natuurlijk vooral de belangrijkste gebeurtenis. Net als in zijn andere boeken voelde ik een bepaalde afstandelijkheid, een observerende manier van schrijven. Hierdoor lukt het nooit om echt helemaal in het koppie van Maanblaffer te komen.

Toch is het leuk gedaan: er zitten mooie verwijzingen in en het doet je doen laten stilstaan hoe dieren zich rondom de mens beweeg. Zo nu en dan gebeurt er ook echt wel wat spannends. Desondanks blijven het vooral korte verhaaltjes en mist er een zeker plot.

Voor mij is Maanblaffer meer een grappig boekje vol korte belevenissen, beschreven vanuit een hond. Jongere lezers die moeite hebben om de aandacht bij een langer verhaal te houden, maar toch op zoek zijn naar wat stoers, zullen veel plezier beleven aan dit boek.

Maanblaffer is stoer en vooral geschikt wanneer je korte verhalen wilt lezen.

Al met al miste ik een echt plot, maar heb ik me wel vermaakt met de observaties vanuit hondenperspectief. Het was een grappig boekje en vooral heel anders dan ik normaal lees.

three-stars

Tags: ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.