Liefde van A tot z – S.K. Ali

Geplaatst op 2 september 2021 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Liefde van A tot z – S.K. AliLiefde van A tot Z door S.K. Ali
Uitgever: Van Goor | Augustus 2020
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9789000374564
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Een wonder: iets dat je heel bijzonder vindt, zelfs al is het eigenlijk heel gewoon. Zoals de frietjes van de moeder van Adam die ze samen maakten.

Een rariteit: iets vreemds, of iets dat je aan het denken zet. Zoals de docent van Zayneb die zijn klas maar blijft voorhouden hoe ‘slecht’ moslims zijn.

Zayneb, de enige moslim in de klas, is niet slecht. Ze is kwaad. Als ze geschorst wordt, vertrekt Zayneb naar haar tante in Doha, Qatar. Ze voelt zich schuldig omdat ze ook haar vriendinnen in de problemen heeft gebracht en ze belooft zichzelf om minder confronterend te worden.

Adam heeft multiple sclerose, de ziekte waaraan hij zijn moeder verloor, en vertrekt ook naar Doha om zijn familie te bezoeken. Hij probeert om zijn diagnose geheim te houden voor zijn vader en zusje.

Zayneb en Adam ontmoeten elkaar op het vliegveld. En dan? Dan volgt er een verzameling van wonderen en rariteiten.

Sommige boeken lijken je in eerste instantie niet te trekken, totdat je er meer en meer over hoort. Liefde van A tot Z was voor mij ook zo’n boek. Contemporary is niet perse een genre waar ik mijn voelsprieten voor uitsteek, dus ik moet echt iets over een boek horen, wil hij op mijn radar verschijnen. In dit boek speelt racisme ook een grote rol, maar in tegenstelling tot The Hate U Give gaat het veel meer over de dagelijkse vormen van racisme waar teveel mensen – zij het onbewust – deel van uitmaken. Dit boek is dan ook een eye opener.

Zayneb is de enige moslim in haar klas en over het algemeen vindt iedereen dat prima. Behalve haar docent maatschappijleer. Hij blijft maar herhalen hoe slecht moslims zijn. Uiteraard pikt Zeyneb dit niet. Dit resulteert uiteindelijk tot een schorsing en ze is WOEST. Om af te koelen en haar vriendinnen niet nog verder in de problemen te brengen, gaat ze naar haar tante in Doha. Ze neemt zich voor om minder heftig te worden en eerst tot tien te leren tellen. Adam heeft MS, waar hij zijn moeder aan heeft verloren. Hij is gestopt met studeren en heeft zijn familie niet ingelicht over zijn ziekte. Hij besluit bij familie op bezoek te gaan in Doha. Zayneb en Adam ontmoeten elkaar op het vliegveld en ontdekken dat ze misschien wel meer met elkaar delen dan hun geloof en het wonderschrift waarin ze schrijven.

Zoals ik al aangaf voelde het boek als een eye opener. Liefde van A tot Z drukt je met de neus op de feiten: we denken/handelen bewust en onbewust racistisch. En alleen als je je ogen wil openen kan je daar verandering in brengen. Boeken als Liefde van A tot Z helpen daarbij, omdat ons gedrag en onze denkwijzes onder een vergrootglas worden gelegd. Er wordt duidelijk uitgelegd waarom het kwetsend is en wat het met iemand kan doen. Alleen daarom alleen al is het een belangrijk boek.

Wel moest ik even wennen aan het boek. Ik was enorm nieuwsgierig naar het verhaal, maar de schrijfstijl was er niet meteen een die me meteen wist te grijpen. Er werd ook vrij veel van perspectief gewisseld, waardoor ik extra veel moest schakelen.

Ik vond dat er veel goede stukken in het boek zaten: vooral het maatschappelijk kritische element vond ik erg sterk. De romance interesseerde me persoonlijk minder. Wel vond ik Zayneb’s ontwikkeling, van kwaad naar veel meer rust, erg mooi om te volgen.

Al met al ben ik blij dat ik Liefde van A tot Z heb gelezen, ook al was het in eerste instantie geen boek dat ik zelf zou oppakken. Het heeft me geraakt en zette me aan het denken over mijn eigen handelen.

three-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.