Lezen om het lezen vs. lezen om te recenseren

Geplaatst op 29 februari 2016 door Emmy in Column / 15 Comments

lezenomhetlezen

Tijdens Young Adult Almere kreeg ik een heleboel vragen over bloggen en lezen. Ik zat er immers als #vraaghetdeboekblogger. Hoewel ik natuurlijk ook een aantal dubbele vragen kreeg, waren er ook genoeg vragen die me aan het denken zette. Een van die vragen was hoe het lezen leuk blijft, als je zo ontzettend veel leest, maar ook hoe je er voor zorgt dat alle recensies uniek blijven.

Dat is een goede vraag, natuurlijk. Want heel af en toe heb ik ook wel eens het gevoel dat ik mezelf herhaal bij de ‘was een leuk boek’-recensies. Maar wat ik ook zei was dat het te doen blijft omdat ik lees om te lezen, niet om te recenseren. Klinkt dat apart? Ik zal het uitleggen.

Veel van de Nederlandse boeken die ik op mijn blog bespreek, heb ik gekregen van uitgevers die er in geloven dat het boek past bij mijn blog. Daar ben ik ze ontzettend dankbaar voor en ik wil de nieuwste boeken altijd snel lezen. Maar toch lees ik die boeken niet omdat ik er een recensie over moet schrijven. Ik lees ze omdat ik ze wil lezen, niet omdat ik ze moet lezen.

Wanneer lezen een moeten wordt, ben ik van mening dat je er geen plezier meer uit kunt halen. En het plezier voor lezen was juist datgeen waarom ik begonnen ben met het schrijven over boeken. Ik denk dat als ik zou lezen om te kunnen recenseren, ik helemaal niet zo veel plezier zou beleven aan het lezen en bloggen. Ik zou op een geknutselde manier gaan kijken naar hoe het verhaal technisch in elkaar zit om een stuk te schrijven. Een zakelijker stuk.

En dat is nou net wat ik niet wil.

Ik wil praten over passie. Ik wil jullie de indruk geven dat ik naast je op de bank zit en al je koekjes opeet, terwijl ik vertel over dat ene boek dat ik heb gelezen. Of dat ik het waard vond om te lezen.

Maar waarom recenseer ik dan alle boeken die ik lees?

Omdat ik niet alleen maar positief wil zijn. Ik heb over alle boeken die ik lees wel wat te zeggen en dit doe ik ook graag. Of dit nou negatief of positief is, zelden sta ik met mijn mond vol tanden.

Een boek bespreken op mijn blog is een manier om het boek onder de aandacht te brengen. Dit is voor uitgevers natuurlijk nuttig, want wie weet kopen mensen het boek omdat ik erover gesproken heb (geef toe, het is toch gaaf als mensen een boek door jou kopen?!). Maar voor mij gaat het niet zozeer om de uitgever te laten zien dat ik het boek heb gelezen, maar meer om het feit dat ik het boek heb gelezen. Dat ik over x jaar terug kan kijken op mijn blog en zie dat ik al die boeken heb gelezen en er van heb genoten.

Dat lezen om te lezen of lezen om te recenseren, ik vind het goed om er bij stil te staan. Wat ik bij veel bloggers zie is dat ze een boek moeten lezen omdat het een recensie-exemplaar is. Natuurlijk besluipt dat gevoel me ook wel, maar ik denk en hoop dat iedereen er stil bij blijft staan dat lezen vooral gewoon heel erg leuk hoort te zijn. En dat wanneer je een blog hebt en daardoor minder van lezen bent gaan houden, je misschien kunt kijken naar de motivatie om het lezen. Misschien ben je langzaam naar de lezen om te recenseren kant verschoven (niet dat ik wil zeggen dat dit perse fout is). Misschien wil je wel weer terug naar het lezen om het lezen. Ga je gang. Wat houd je tegen?

Ik ga me focussen op het lezen omdat ik graag wil lezen, niet omdat die gruwelijk hoge stapel ongelezen boeken me boos aanstaren vanuit mijn kast (sorry, boeken. Kusje?)

Lees jij om een bepaalde reden?

Tags:

Divider

15 responses to “Lezen om het lezen vs. lezen om te recenseren

 1. Verplichte studieliteratuur uitgesloten lees ook ik alleen de boeken die ik wil lezen, die mij leuk lijken of interessant of leerzaam. Daarom lees ik ook relatief weinig recensie-exemplaren/heb ik met minder uitgeverijen contact. Sommige YA bijv. spreken me gewoon minder aan. Lezen moet leuk zijn, geen verplichting. Want verplichtingen zijn er al genoeg in het leven.

 2. Ik lees vooral voor mijn plezier en zie mijn blog voornamelijk als een leuke manier om bij te houden welke boeken ik allemaal lees. Eigenlijk heb ik bijna nooit het gevoel van ‘moeten’ lezen, misschien een enkele keer wanneer een boek echt tegenvalt en ik hem van mezelf moet uitlezen. Mijn blog blijft echter een pleziertje en voelt nooit aan als moeten gelukkig. Bovendien ben ik ook heel streng voor mezelf tegen welke recensie-exemplaren ik ja zeg; als een boek me op voorhand niet aanspreekt of niet bij mijn blog past, ga ik mezelf ook niet verplichten dit boek te lezen 😉

 3. Ik lees ook om te lezen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik soms ook lees om te recenseren. Vaak komt dat dan omdat ik het ook niet netjes vind om het boek nog langer te laten liggen totdat ik er wel zin in heb… Maarja, wat jij dan zegt, daar zit natuurlijk ook wel wat in. Want als er dan zo’n zakelijke, geforceerde recensie uitkomt… is dat dan wel zo netjes? Haha.

 4. Het is voor mij ook puur hobby en voor het plezier, als dat er niet meer zou zijn zou ik andere weg in moeten slaan… Wel krijgen recensie exemplaren bij mij voorrang op de TBR-Pile en als ik aanbod krijg van een recensieboek wat mij niet trekt ga ik hier ook niet op in …

 5. Ik lees ook gewoon omdat ik er plezier uithaal, ook met recensie-boeken. En ja, vaak hebben recensie-exemplaren voorrang, maar het zijn wel altijd boeken die ik wíl lezen. Als ze tegenvallen lees ik ze toch uit, maar dat doe ik sowieso liever, ook bij mijn ‘gewone’ boeken. Er zit namelijk eigenlijk altijd wel iets in een boek dat me op z’n minst nieuwsgierig maakte, en wat het dus waard maakt om een boek uit te lezen, het komt maar heel zelden voor dat een boek echt niet is wat ik ervan verwachtte. En ja, dat is lezen voor mij toch vooral: nieuwsgierigheid naar andere werelden, andere (al dan niet verzonnen) levens. 🙂

 6. Ik lees enkel voor mijn plezier, en recenseer dan ook eigenlijk alleen uit eigen kast!
  (zelf gekocht)

  Ook zou ik nooit recensie exemplaren aanvragen die me niet ontzettend aantrekken want waarom zou je met tegenzin ergens aan beginnen?

 7. Ik vind het een interessant stuk, ook al is het niet zo relevant voor mij. Ik krijg namelijk niet veel boeken van uitgevers, dus ik lees sowieso alleen maar boeken die ik graag wil lezen. Maar ik kan wel begrijpen dat het voor jou soms lastig is om dat onderscheid te maken!

 8. Lezen is voor mij puur als plezier. Het is echt mijn passie. De reden waarom ik boeken daarom recenseer is ook omdat ik er zó ontzettend graag over wil praten.
  Overigens zijn alle boeken die ik recenseer, boeken die ik zelf heb gekocht. Ben ik enthousiast over een boek? Dan vertel ik dat. Heb ik een miskoop gedaan? Dat vertel ik dan ook. 🙂

 9. Jet

  Ik hou van lezen, het is nog nét niet mijn leven. Ik zou al mijn andere hobby’s – hoe leuk ze ook zijn, en dat is HEEL ERG LEUK, haha! – inruilen, als dat betekende dat ik zou blijven kunnen lezen. Dat kun je raar opvatten, en ik heb het me ook nog niet zo lang geleden pas bedacht. Maar sinds ik een blog heb, en sinds ik daardoor andere blogs heb leren kennen, ben ik nóg meer houden van lezen, omdat ik over het boek kan praten! (en lullen) Het valt dus niet zo op, maar ik lees meer dan het lijkt!
  Ik lees niet om het recenseren, maar ik vind recenseren wel heel erg leuk. Het is niet alleen dat ik het leuk vind om te bloggen, of om mijn mening te delen. Die recensies zou ik ook wel kunnen schrijven zonder ze op internet te zetten. Ik vind het leuk om na het lezen terug te kijken op het boek en me er nog even in te verdiepen. Om te kijken wat nou écht mijn mening is, en niet gewoon te zeggen: Het is stom of het is leuk. Ik kan goede punten en minder goede punten ontdekken, en zo vorm ik mijn mening. En dat ik mijn recensies online kan zetten, er mensen op kan laten reageren en dat ik enthousiast kan antwoorden op de reacties, is hartstikke mooi meegenomen.
  Ik moet er wel even bij zeggen dat ik geen recensie-exemplaren ontvang. Maar ik weet van mezelf dat ik boeken lees omdat ik het leuk vind om boeken te lezen, en dat ik recensies schrijf omdat ik het leuk vind om recensies te schrijven.
  (WAT EEN LAP TEKST!)

 10. Ik denk dat het heel belangrijk is om te lezen omdat je lezen leuk vindt – en niet zodat je er een recensie over kunt schrijven. Lezen moet geen verplichting worden! Daarbij denk ik ook niet dat je recensies erop vooruit gaan als het wel als een verplichting voelt..

 11. Ik lees omdat ik er plezier aan beleef en het voor mij een vorm van ontspanning is. En omdat ik het leuk vind om mijn mening te delen schrijf ik zo nu en dan een recensie 🙂

 12. Ik zeg steeds dat ik ontzettend veel hou van lezen maar blijkbaar is het ook gewoon onmisbaar voor me. Als ik me enkele dagen niet goed voel en me daardoor niet op een boek kan focussen, of wanneer het een keer veel te druk is en een paar dagen na elkaar niet de tijd vind om te lezen – al is het maar enkele hoofdstukken – dan voel ik me gewoon niet goed. Ik vind het dan ook heel leuk dat ik boeken mag recenseren al zorgen die recensieboeken er wel vaak voor dat ik niet aan mijn eigen leesvoer toekom. Ach ja, ergens is het wel heel geruststellend om te weten dat er nog steeds ongelezen boeken binnen handbereik staan te wachten. 🙂

 13. Goed stuk! Ik merk ook wel eens dat ik het lastig vind om uniek te blijven in mijn recensies, maar meestal moet het boek ook gewoon uniek zijn. Ik doe het eigenlijk ook allebei: ik lees om te lezen, omdat ik het fijn vind, maar ook om te recenseren want dat vind ik ook fijn.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.